Gröna linser med grönsaker och cashewnötter

Av: Jones

Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare.

Typ:

Huvudmål

Portioner/mängd:

2

Ingredienser:

Linser ex gröna eller beluga = 2 dl
Olivolja eller annan valfri sort = 2 msk
Grönsaksbuljong ex ekologisk grönsaksbuljong från Biofood = 2 tsk
Cashewnötter = 1 dl
Grönsaker
4 st soltorkade tomater
4 st champinjoner
1 st liten gul lök
0,3 st zucchini
1,5 st morot
1 st klyfta vitlök
Kryddor efter behag ex svartpeppar och chiliflakes

Gör så här:

Förberedelser hemma:
Hacka och torka alla grönsaker hemma.
Blanda ihop linser, grönsaker, buljong och kryddor i en liten påse hemma.
Lägg cashewnötterna i en egen liten påse.

Laga maten ute:
Dela den förberedda påsen med mat i två mattermosar ca 5-6 dl/styck. Ex Klean Kanteen 16 el 20 oz. Häll i oljan.

Koka upp ca 8-9 dl vatten. Häll i det kokande vattnet i termosarna. Stäng locket och skaka lite så allt blandar sig.

Efter ca 4 h har du nu en fantastiskt god måltid som är lagom varm. Häll i nötterna och ät. Det går att vänta ett par timmar till också om du inte hittar den perfekta lunchplatsen.

Förslagsvis tillreds denna rätt vid frukost för att vara ätklar till lunch. Då slipper du ta fram köket och kan bara sätta dig till ro och njuta av rasten. Är det dåligt väder så har du en snabb men ändå mättande lunch som du kan äta på stående fot för att snabbt komma vidare till kvällens läger.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-04 20:31   Lina P
Låter gott! Du blandar alltså ner torkade linser och de tillagas i termosen på några timmar? Jag trodde en var tvungen att koka och skölja linser.
 
Svar 2016-01-06 09:42   Jones
Ja det är bara att blanda ner alltihop. Jag trodde inte heller att det skulle bli klart innan jag testat.

Jag brukar även göra en liknande rätt med cousous eller ris och grönsaker. Till det har jag en eller två Spacebar veggokorvar. Kan beställas från Seitan eller Goodstore. Chorizo är godast.

Dock är den här med linser godast så därför lade jag upp det receptet.
 
Svar 2016-01-07 16:00   Lina P
Känner att det här blir en lunchlåda på jobbet i väntan på våren. Tack för tipsen!
 
2017-08-20 13:26   soka7705
Hej Jonathan!
Fungerade tyvärr inte för mig när jag provade det på fjällvandringen - linserna var fortfarande hårda och rätten flytande, efter ca 5 timmar. Fick hälla tillbaka i kastrullen och koka ca 15 min till.
Ska återgå till min "linsklassiker" - färdigkokat och torkat linsgryta. Blir lite grötigare inkonsistensen, men är idiotsäker mat på vandringen och smakar toppen.
Hälsar Sonja
 
Svar 2017-11-26 12:35   Jones
Så kan det vara. Har ingen aning om varför du fick det resultatet. När vi gör den är den perfekt. Linserna har något mer tuggmotstånd än när man lagar hemma men dom är ändå färdiga så att säga. Kanske har något att göra med vilken typ av linser man använder eller hur man torkat grönsakerna.

Om du däremot gör med couscous så blir det ju klart på typ 5 minuter.
 

Fler recept


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg