Elitlöparen som springer för naturupplevelsen: ”Timmarna bara flyger iväg”

Lina El Kott Helander är en av Sveriges främsta bergslöpare och har sprungit på elitnivå i tio år. För Utsidan berättar hon hur hon finner motivationen – och tipsar om hur du kan ta din terränglöpning till nästa nivå.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Privat

Elitbergslöparen Lina El Kott Helander, 31, har upplevt många vackra platser och häftiga naturupplevelser genom löpningen. Hon har bland annat sprungit på stigar i Sverige, Norge, Alperna, Österrike och Peru.

– Det jag gillar med bergslöpning är naturupplevelsen. Det handlar inte bara om att springa utan man får se så mycket fint också. Timmarna bara flyger iväg där ute, säger Lina.

De senaste tio åren har hon tävlat på elitnivå i bergs- och fjällöpning. Bland annat har hon och tvillingsystern Sanna El Kott Helander sprungit det 250 kilometer långa Transalpine Run i Alperna, Monte Rosa SkyMarathon med en 3 490 meter vertikal stigning och PTL vilket är ett flera dagar långt äventyr på cirka 300 kilometer och 25 000 höjdmeter runt Mont Blanc. För att orka med de tuffa och långa loppen tränar Lina flera timmar om dagen. På vintern varvar hon löpning med skidalpinism och längskidåkning och på sommaren varvar hon löpning med cykling.

– Jag mår inte bra om jag inte får röra på mig. Jag gör alltid något på förmiddagen och på eftermiddagen. Jag försöker också få in styrketräning, vilket är kul och viktigt. Är det fina dagar blir det många timmar ute, jag vill ta vara på finvädret, säger Lina.

Foto: Privat

Trots en stor passion för träning och naturupplevelser har även Lina dagar där motivationen sviker.

– Om jag inte känner motivation så ska jag inte ut och springa. Då kanske jag istället ska göra något annat, som till exempel styrketräning. Om man inte är så motiverad kan man också välja en annan runda eller åka någon annanstans och springa så att det blir en liten upptäcksfärd. Det kan vara en motivation om man känner att det är motigt.

Även under ett lopp kan benen kännas tunga och allt vara kämpigt. Då är det bara att bita ihop, enligt Lina.

– Om det är ett jättelångt lopp kan motivationen vara att det oftast känns bättre igen efter någon timme. Man har ibland dalar men de vänder. Man kan också motivera sig med att ta mer energi och mer socker. Men ibland är det inte rätt dag och då får man se det som ett träningspass istället.

Foto: Privat

Lina älskar att laga mat och har tillsammans med systern Sanna gett ut flera kokböcker. Hon betonar vikten av att få i sig tillräckligt med energi när man löptränar.

– Oftast vill man känna sig lätt när man springer och då kanske man äter mycket lätt mat som till exempel sallad, men det funkar inte i längden. Man måste fylla på med mer energi, fett, protein och mer kalorier. Man behöver oftast äta mer än vad man tror. När man stoppar i sig mer får man mer energi och då blir det roligare att springa.

Vad har du med för energi på löprundorna?

– När jag springer lopp har jag ofta gels och bars. Det är svårt att äta något annat när det är så intensivt. Men när jag springer själv har jag mycket torkad frukt, mackor, bullar och banan. Jag gillar inte gels egentligen så jag tar aldrig med det när jag springer själv, utan då vill jag tycka om det jag stoppar i mig. Nyss har jag hittat chokladdoppade dadlar som är väldigt gott att ha med.

Foto: Privat

I sommar ska Lina bland annat springa Oslo Bergen Trail, ett lopp på 50 mil som genomförs under drygt en vecka och går mellan de två städerna. Trots att Lina springer flera lopp utomlands varje år är det något speciellt med hemmafjällen runt Åre.

– Jag är äventyrslysten och älskar att springa på olika platser. Men jag är ju från Jämtland och det är någonting med fjällen här. Det är öppna vidder och mer lättillgängligt än i Alperna. Det är Åreskutan som mitt hjärta klappar mest för.


Lina tipsar – utvecklas som traillöpare:

  • Först och främst se det inte som världens grej – ge dig ut bara. Växla mellan att gå och springa. Man ska inte känna sig misslyckad när man går, jag går mycket när det är brant. Utforska och var nyfiken.
  • Varva långa pass där du är ute länge och utforskar med korta och intensiva pass för att bli snabb och kunna trycka på lite.
  • Öva på att ha med dig energi och stoppa i dig medan du är ute och springer.
  • Många har fokus på backintervaller och att springa uppför och glömmer att det är en viktig del att springa utför också. Det är där du kan få upp farten men man blir också muskulärt sliten när det är långa utförslöpor. Så glöm inte att träna och bygga muskler för det.
  • Försök leka dig fram när det blir stökigt på stigen. Hoppa, studsa och ha roligt. Man ska ha kul när man är ute, det är det viktigaste tycker jag!

Lina El Kott Helander

Ålder: 31
Bor: Åre
Gör: Tillhör Sverigeeliten i bergs- och fjällöpning, men tävlar ibland också i adventure racing och skidalpinism. Pluggar även till fjälledare på Campus Åre.
Meriter: Tävlat i 10 år, mycket tillsammans med tvillingsystern Sanna. Bland annat Transalpine Run i Alperna två gånger, Monte Rosa SkyMarathon och PTL 2023. Utöver det flera olika skyraces.


Foto: Privat

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-03-31 21:46   hsp
Jämför man med sig själv som sprang i mörka skogar före led-lamporna och Lion batteri fans och endast återspeglat ljus från molnen till närmaste storstads ljusföroreningar i naturen jämte finns ju en fördel fast längre från räddningen till universitets sjukhus som jag hade på gångavstånd och ofta utan mobiltäckning.
 

Läs mer

Forspaddlaren Lars Larsson paddlade förra året en speciell flod. Äventyret visas nu i en ny serie på SVT. 33 kommentarer
Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg