Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog. Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen och tar udden av syran från limen som ger en fräsch och kittlande känsla i gommen. De mjälla bönorna ger en skön kontrast till det lite hårda i stekytan på köttet. En kärlekens symfoni när allt det goda gifter sig i din mun
Typ:
Huvudmål
Portioner/mängd:
2
Ingredienser:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
4 enbär
1 köttbuljongtärning
½-1 chili av valfri sort, välj den sort som ger den smak du önskar
½ grön paprika
½ röd paprika
1 frp blandade bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 msk tomatpuré
5 flaskor öl av lagertyp, gärna bayersk
½ l vatten
300 gram högrev av älg
40g mörk choklad, kanske med smak av chili
2 krm kanel
1 tsk paprika, gärna ungersk annars rökt eller vanlig beroende på smak
1 lime
½ tsk spiskummin
1 tsk mald anchochili
½ tsk cayennepeppar
½ tsk chiliflakes
70g smör
2msk olja
SoP
Ev. Crème Fraiche.
Gör så här:
Börja med att skära köttet i 3cm tjocka bitar som fräses i 25g smör och oljan, se till att få rejäl stekyta på köttet. Krydda med SoP. Krossa enbären och släng på.
Häll på en flaska öl och vattnet, på med ett lock och bräsera i ca 1-1½ timme på svag värme.
Medans ni väntar på att köttet ska bli klart så öppna varsin flaska öl och drick den när ni skär lök, paprika, chili och finhackar vitlöken.
NI bör nu ha ytterst lite vätska kvar, så lägg köttbitarna åt sidan och ner med resten av smöret. I med lök, paprika, chili och vitlök. Fräs den på låg medelvärme.
i med tomatpurén som får fräsa i ½-1 minut för att ta udden av det beska.
i med kryddor, liten skvätt öl och buljongen.
Dra isär köttet och i med det också, chokladen vill med nu.
Slå på 1½ flaska öl och låt det hela gå ihop under ca: 25 minuter.
Då är det dag för bönorna att gå i, allihop.
Låt gå ca: 5-6 minuter och späd med mer öl vid behov och till önskad konsistens.
Smaka av med SoP.
Av med det från värmen och pressa i limen.
Avnjut härligheten med en god baguette som fått ligga vid elden och bli lite sådär lagom varm, kanske en klick crème fraiche om man så önskar.