3 in 1 – Jämtlandstriangeln på en dag
Värkande muskler och ömma leder. 47 kilometer och 6 timmars löpning känns i kroppen. Det blev en svettig dag på fjället med strålande solsken och sprakande höstfärger. En inspirerande träningsrunda helt enkelt.
Av: eri-
Jämtlandstriangeln, 47 kilometer. Turen går man vanligtvis på tre dagar, med stopp vid Sylarna, Blåhammaren och Storulvån. Vi tog allt på en och samma dag. Inte mycket längre än en maraton, så varför inte.
Vaknar till blå himmel och en strålande septembersol som får trädens höstfärger att spraka. Det blir en bra dag. Efter tejpning och inskaffande av energikakor och gelé startas klockan och dagen kan börja. Första biten går stenigt uppför. Morgonstel och med frukostens grahamsgröt skvalpandes i magen känner jag mig inte alltför upplagd. Men det går över. Stigen planar ut och underlaget blir härligt jämnt. Över en bro vars gungningar hänger kvar i benen även efter att vi nått fast mark. Sylmassivet med sina snövita fläckar är vår vy och vårt första delmål.
I mitt rätta element
Når det första vindskyddet vid åtta kilometer efter en timme. Inser att vi springer ganska långsamt men beslutar oss att hålla oss till tempot. Då får det helt enkelt ta längre tid än planerat. Dagen ska njutas! Efter mycket pekande ser jag till slut Sylarnas fjällstation där den ligger i skuggan av bergen. Upp och vända för att sedan ställa in siktet på Blåhammaren 19 kilometer norrut.
Med sikte på Blåhammaren
På den här sträckan ska vi förhoppningsvis träffa på mina föräldrar som förnuftigt nog valt tredagarsaltenativet. Med nästan halva sträckan i kroppen känns benen fortfarande hela och pigga. Inga skavsår och inga ömmande ligament. Solen skiner fortfarande –som om jag förväntat mig något annat– och renarna stirrar skeptiskt när vi passerar. De frustar till, sätter snofsigt huvud och svans i vädret och lägger benen på ryggen. Trevligt att träffas. Desto mer vänligt inställda är alla vandrare vi möter eller passerar. Med stavarna i högsta hugg traskar de över spångarna som efter nattens skyfall även tjänstgör som regnvattnets avrinningskanaler. Alla i sin egen takt. Ivrigt resonerande eller tyst filosoferande.
Halvvägs
Motvinden vi fick tampas med upp till Sylarna har blivit medvind, och vi flyter fram över myrar, stenar och plankor. Fötterna är sedan länge genomblöta av myrvatten. Det är rusningstid på sträckan, men vi är nog de enda som skulle ha brutit mot hastighetsreglerna om dessa existerat. Så skymtar vi två bekanta figurer längre fram på stigen. Mina föräldrar har stannat för att dokumentera fjällvärlden på marknivå, och vi slår oss ner för att avnjuta lite frukt och smörja diverse öm hud med vaselin. Men svett och vind gör oss snabbt kalla och vi trippar vidare de sista kilometrarna upp mot Blåhammaren. Vinden tilltar när vi närmar oss toppen.
Efter några korta samtal inne på fjällstationen är motivationen stor att få slutetappen –12 kilometer mer eller mindre nedför till Storulvån– överstökad. Men nu börjar det verkliga slitet. Vinden är kraftig och träffar oss snett framifrån. Det går gäss på de små sjöarna. Jag drar tjurigt upp dragkedjan på jackan och knyter mina frusna händer. Orkar inte bry mig om att ta på vantar. Hälsenorna ömmar, likaså knän, höfter och lårmuskler. Känner att koncentrationen tryter, och tar det därför lite extra försiktig nedför den steniga sluttningen. Ser på långt håll vindskyddet vid Ulvåtjärn som innebär sex kilometer kvar. Väl där suger vi i oss det sista av gelén och tömmer vattenreserverna. Vadar över en förgrening till Stor-Ulvån och sätter åter benen i arbete. Märker att vi båda tappat spänst i steget. Kroppen har fått smak för vila.
Två kilometer är sällan så långa som efter nästan sex timmars löpning. Skymtar fjällstationen längre ner i sluttningen, men det är mig likgiltigt. Fokuserar på att hålla ordning på fötterna bland all sten. Hade varit surt att stuka sig nu.
Vadmuskeln trilskas, men vad gör det –vi är framme! Duschen blir lång. Drömmer mig bort medan varmvattnet strilar över ryggen. Funderar på vad nästa projekt ska gå ut på.
Medlöpare på hela passet var Jakob Alberg.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Träning och hälsa Lågintensiv träning.
- Träning och hälsa Träning för ryggsäcksbärning.
- Träning och hälsa Hög puls vid träning
- Träning och hälsa Hej. jag väger för mycket
- Träning och hälsa Svullna ben
- Träning och hälsa En svensk klassiker - träning, klubb i Sthlm?
- Träning och hälsa Hur hantera bestående träningsvärk?
- Träning och hälsa Billig träningsklocka med GPS och puls på handleden?
Kul idé, måste testas :-). Angående artikeln, jag saknar information som mer konkret kan ge referenser t ex datum och buren utrustning, energi, vatten mm.
Mvh,
//J
Kul grej, det ær ju så man knappt kan hejda sig:)
Skulle också vilja han lite mer konkret info dock, annars var det en bra text som gjorde att man ble rejalt sugen på att ge sig ut på stigarna. MERA SÅNT! :)
Totaldistansen är på 47km, och uppdelningen är 16-19-12. Började mot Sylarna för att få de längre distanserna först och avsluta med nedförsbacke från Blåhammaren. Vi sprang den 18: e september nu i höst. Vädret var utmärkt så därför var det inte alltför kallt.
I klädväg hade jag: långärmad supertröja (normaltjock), vind- och vattentät jacka (Marmot –tunn och fin och helt underbart bra att springa i), löpartights, tunna strumpor (strumporna dog men fötterna mådde fint hela vägen!), buff (bra när det blåste). Sprang i mina vanliga löparskor. Blev lite halt ibland eftersom det regnat, men prioriterade att skona benen. Kollade man var man satte fötterna så var det aldrig något problem.
Bar vatten i Camelbak Lobo, 2 liter, som jag fyllde i en bäck nedanför Sylarna på väg till Blåhammaren och eventuellt en gång till, minns inte helt. I väskan fick jag också plats med karta, kompass, sporttejp, linda, löparvantar och proviant. Åt en gång i timmen, så det blev 3 sportkakor och 2 gelé. Pauserna blev på ungefär 5 min plus en på 10-15 min (springtid 5.40, totalt 6.15). Blev blöta om fötterna men jag sprang med samma strumpor hela vägen vilket gick fint (Jakob bytte, inga skavsår där heller). Fick skavsår på insidan av låren på grund av att tightsen satt lite löst där. Vaselin gör underverk och borde smörjas på utsatta partier från början.
Annars var det väl inte så mycket mer. Vi hade tur med vädret, men en vind- och vattentät jacka är ett måste om vädret blir sämre, tycker jag. Var konsekvent med att äta och dricka på förbestämda tider. Ut och spring, och hör gärna av er om ni vill ha sällskap! =) /erika
Oerhört stimulerande beskrivning! "Känner" verkligen löpningen :) (fast utan de riktiga smärtorna)
Siktar/funderar på F.E.M 60 till sommaren och hoppas på någon liknande upplevelse.
/Niklas
inspirerande!
Roligt projekt! Jag var uppe och sprang där i somras. Då vandrade vi på förmiddagarna, käkade mat och vilade, sen väntade bergslöpning hela eftermiddagarna. Det kan jag verkligen rekomendera. 6.15, superbra tid! Vi får se om det kan förbättras ;-)
Vilken utmärkt semesteridé!
Kan inte någon arrangera ett trailrun-lopp på den sträckan så lägger vi in loppet i cupen som är gäst på Utsidan (www.utsidan.se/trailrun)!
Superkul! Kul att se att man inte är en ensam "galning" där ute som drömmer om långdistanser. =) Lycka till med nästa projekt!
Vilken bra text, jag blev inspirerad, vintern till trots. Skulle vilja prova på detta själv. Är det någon som har bra träningstips för att man ska kunna fixa en sådan tur?
Den 9:e juli 2005 är det dags för VÉRTEX Fjällmarathon på just denna sträcka.
Så vill ni genomföra triangeln i sällskap med några andra kan detta vara ett lämligt tillfälle.
Det kommer att finnas goda möjligheter att fylla på energidepåerna både vid Sylarna och Blåhammaren.
För mer info www.vertex.cx
Välkomna i sommar/ Patrik Nordin
Låter som ett styrketest, men i det som skrivs finns ingen njutning?