Mest om svenska fjällen.

Social, vettig och trevlig. Jättevan fjällvandrare med stor erfarenhet av orösade leder.
Gillar öde natur, tillika väl valda vackra tältplatser med vida utsikter där jag får vara ensam.
Gillar mest att bada vid öde fjällsjöar.
Står ut med det mesta..Alltifrån folk till ödemark.
Pensionerad polis nu plus 70, med konstnärliga och litterära ambitioner.
Lärare och handledare i kriminalteknik med inriktning på dokumenterande fotografi. Statlig utredare.
Boendes i Vasastan i Stockholm och på släktgård på norra Gotland.
Favoritområden i fjällen är: UnnaRäita, Mårma.

Användarnamn: Anders_sthlm

Intressen: Vandring, Jakt, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Stockholms vildmarker. Gotlands stränder. Norra Lapplands skogar och fjäll. Kajak i skärgården. Jakt och fiske.

Mer på profilsidan


Vildmarksmässan i Älvsjö 2012

I dag var jag på mässan i Älvsjö. Den som under årens lopp kallats. ‘Vildmark‘, ‘Friluft’ eller ‘Äventyr’ som namn. I år, 2012 är den väldigt liten., nästan obetydlig. Varför är det just nu blivit så är svårt att säga.

Som oberoende ‘trendanalytiker’ traskade jag omkring och tog in vad olika medverkande hade att erbjuda.

Det mesta kändes något avslaget på nått vis.

Inte bara det att mässan som form kanske spelat ut sin roll för friluftsliv, men kanske mer att en ny generation som vill uppleva, utforska och utföra friluftsliv kanske själv nu söker andra vägar, och inte längre är så beroende av just att ta in vad en mässa har att erbjuda.

Visst, det mesta finns kvar av dom klassiska ingredienserna av produkter och företag fast i mindre skala. Dom stora märkena lyser sedan ett par år med sin frånvaro. ‘Aldewalds’ exempelvis, kontrar som vanligt, under denna tid, med att ha jubileum i sin butik på Kungsgatan med en massa låga priser, som dom ju gjort dom senaste åren. Att då komma ut till Älvsjö i hopp om att hitta billiga byxor, kängor, kanske rent av ett nytt tält på rea, eller en gratispåse potatischips i eco-smak känns bara lite ‘så 1997‘.

Kanske föredragen då? Det brukar ju alltid finnas lite bildvisningar och filmer att kolla på. Nej, tyvärr dom var lika tråkiga och fantasilösa som det varit genom dom senaste åren. Efter ha hört om Madagaskar och Nepal i storbild och lyssnat mig igenom nio styckena bildvisningar drog jag. Även en snart sextioårig gubbe kan ju uppleva att den exotiska och fantastiska trekkingvärlden kan bli uttjatad.

Vad kan man då säga om de kommande trenderna?

Dessa är de kommande:

* Kajaktrenden består. Fast numer ligger fokus på företag & resor och inte så mycket på egna färder. Kajakpaddla i grupp verkar komma på stor front.. Nu även med mer ‘bygg själv‘.

* Rovdjur verkar vara något som ska upp på agendan. Helst nu i landsändar som inte verkar ha några, typ: Haninge.

* Fotografien lever sitt eget märkliga liv. Inte vidare mycket natur i sig, men mer påpekanden om att den finns. mycket stenar i dimma, gärna i grått, och lite fåglar.

* ‘Näräventyr‘, stor grej. ‘Upplevelseburkar’, hit & dit.

* Bråviken. Östergötlands skärgård.

* Egenmäktigt förfarande gentemot Allemansrätten

 

 

Trender på väg nedåt:

* Stora kåtor ,(Moskosel) klumpiga grejor.

* Ved

* Låglandsleder,

* Bergslagen.

* Torkat renkött. Såg inget.

* Plastiga överstora Goretex - kläder i rött.

* ‘Läs och Res‘, verkar alltid ta första pris i töntgenren genom åren, nu mest för batikhäxor.

Någon dag framöver skulle ‘Årets Äventyrare’ koras. Vem som bestämmer över dena otroligt spännande titel, det fick jag inte reda på.För den jag pratade med visste inte ens vilka som bestämde detta. Men, i väntan på det oerhört viktiga beskedet, kunde man i vanlig ordning få en grupprenumeration på ett antal tidningar som såg allihopa likadana ut.

Ja, som ni förstår så har ni inte missat något.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-03-09 20:45   tbergman
Jag var på Vildmarksmässan 2010. Ett föredrag av Grundsten fick mig att gå dit. Grundsten var bra, men mässan hade jag svårare att uppskatta. Överallt en massa produkter och varumärken. Jag vet inte vad jag förväntat mig (vad förväntar man sig av en mässa om inte en massa produkter och varumärken?). Det var dock med en lätt besvikelse jag styrde stegen genom Solberga och hemåt.

Samtidigt pågick båtmässan. Jag förirrade mig in i den delen av Älvsjömässan vid ett tillfälle och när jag väl kommit ut från alla miljonskutor kändes Vildmarksmässan som en kommersiell västanfläkt i jämförelse. Alltid något, tänkte jag. Vildmark kändes överlägset Båt i det avseendet i alla fall.

Vad ska man då säga om din oberoende trendanalys, Anders? Ja, det känns i alla fall tryggt att ha haft dig där. Trendanalys hör den sextioåriga grinigheten till.

Det är dock tråkigt att höra att torkat renkött och låglandsleder är på nedgång, dessa försynta inslag i vår friluftskultur. Att järvar är på ingång till Haninge är dock en glädjande nyhet. Kanske vi kan hoppas på vargar i Lappland också?
 
Svar 2012-03-09 21:30   Anders_sthlm
Ska jag rannsaka mig själv är jag nog väldigt ‘neggig’ till det hela .Men, jag vill gärna göra det på en kul, och sympatiskt sätt. Jag har varit på de flesta av dessa friluftsmässor. Dom är tyvärr likadana allihopa, till: form, innehåll och funktion. Det är nog mässans natur att vara så. Samtidigt är det lite kul, gå runt, äta varmkorv, prata med folk och lyssna. Föredragen är ändå det man får mest behållning av. Det gäller väl att få ut lite av detta med en entrébiljett på ändå140 kronor. Sitter man av ett antal föredrag så får man ju ändå valuta för inträdet
Mitt inlägg var nog just nu mer, -lite av en tillfällig nyck här-. Då, kanske skriva något mer ‘lättsamt’ nu än denna övermäktiga textmassa om fotografi som jag gjort, som kanske lämnat folk stumma, mållösa och samtidigt förbryllade.

Det är väldigt lätt att göra sig rolig över en mässa.
Att karikera en tidsanda vill nog alla göra. Det är lättare när man blir äldre.
Men tro mig . Jag gillar precis som vi alla, att höra om Everest och lemurer på Madagaskar. Det tillhör liksom tidsandan. Den kan man inte sätta sig på tvären emot. Hur mycket man ju än vill.

Jo, jag saknar också renkött och goda potatischips och gratispåsar med burkhonung ifrån Närke. Men jag kom i år hem med: En tom plåtburk- en slags cache, en påse färdigljummen påsmat och ett barnvagnslyse i led.
Dessa mäss-souvenirer kanske är ett tecken på ålder och trötthet.
 
2012-03-14 22:20   seobserver
Mammon står sig slätt mot naturen. Sista burken förra årets lokala honung öppnad, kuporna är på väg ut igen.
 

Läs mer i bloggen

Det våras för Gotland.

Sjunkna vrak. Båtskrov av gamla kalkskutor i badviken, Kappelshamn, Lärbro. 2023

You only live twice.

You only live twice...

Fjällmassiven har olika personligheter, olika typer av karaktärer, ungefär som om dom har något av obekanta sällsamma egenskaper vi vill locka ur dom.  Vissa tilltalar oss, andra inte. Vissa känns trygga, andra definitivt inte. En del skrämmer. Vissa har namn som: ’Sjuodji’, ett väsen som både ser och hör allt, särskilt när någon skryter eller talar illa om någon. ’Äpar’ ungefär vid samma plats, som kanske många vet, är namn på en myling, ett dött barn som skriker. Längre in i Sarek vid Sarvesvagge finns fjället ’Kalme’, en plats där nån legat obegravd. Vissa namn är fortfarande besjälade med mystik och undanhåller det outsagda.

Tanklöst, Omoget och Egoistiskt.

Graustäde Fiskeläge Fleringe. Gotland


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg