Mest om svenska fjällen.

Social, vettig och trevlig. Jättevan fjällvandrare med stor erfarenhet av orösade leder.
Gillar öde natur, tillika väl valda vackra tältplatser med vida utsikter där jag får vara ensam.
Gillar mest att bada vid öde fjällsjöar.
Står ut med det mesta..Alltifrån folk till ödemark.
Pensionerad polis nu plus 70, med konstnärliga och litterära ambitioner.
Lärare och handledare i kriminalteknik med inriktning på dokumenterande fotografi. Statlig utredare.
Boendes i Vasastan i Stockholm och på släktgård på norra Gotland.
Favoritområden i fjällen är: UnnaRäita, Mårma.

Användarnamn: Anders_sthlm

Intressen: Vandring, Jakt, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Stockholms vildmarker. Gotlands stränder. Norra Lapplands skogar och fjäll. Kajak i skärgården. Jakt och fiske.

Mer på profilsidan


Regniga somrar och soliga somrar.

Folk undrar väldigt mycket om vädret. Jag själv undrar väldigt mycket om vädret själv numera. Klimat har blivit poppis.

Min första fjällvandring år:1972 utgick ifrån Katterjokk. Jag gick med pigga jämnåriga kompisar i några svarta underliga promenadskor. Släpade med mig en regnrock..(Utrustning på den tiden var väldigt 'basic' .Utrustningshysterin hade liksom inte börjat)

 

Fjällvandringen inkluderade även andra märkliga saker som vadet över Valfojokka där uppe. (vilket jag inte har nått minne av)..Däremot ‘Tre-Pass -leden‘ även det ett mycket märkligt val, då detta var min första vandring och hur jag minns hur jag liksom gled ner mot sjön där nere, i Unna Räjta, på den bärsmälta glaciären) Minns att vi samma dag sedan småsprang ner till Kebnekaise ifrån Tarfala så torrt var det. På den tiden hade man bråttom.Landskapet var uttorkat. Svårt att få tag i dricksvatten i dom där blockmarkerna..

Det var en väldigt torr och varm sommar den sommaren år 1972. Hade jag inte fått den varma sommaren till skänks, hade nog fjällen varit lite mer småflörtade.

Samma vandring gick jag 1989. Jag tror vi hade ungefär en halvtimmes regnuppehåll.. Jag vadade då Valfojokka upp till midjan. Så olika kan det vara.

Så sånna där väderlekar går i cykler uppenbarligen.. Sånt här,med vädret ..Det kanske går på ett ut, sånna här fjällvandringar har jag tänkt.

Det märkliga är att jag aldrig direkt tänkt på fjällen som speciellt regniga. Visst finns det hällregn.. och visst gives det även stekande sol.

Men jag undrar mest varför folk gnäller över regn när dom är ute och vandrar?.

Själv går jag aldrig numera då det regnar. Jag slår upp mitt tält och sover så fort det drar in lågtryck. Därför blir mina fjällvistelser långa och vilsamma historier.. Regn för mig är rena sömnpillret.

Faktiskt ,det värsta minnet jag har av just ihållande hällregn var i Sarek 1991 då jag och min hustru låg i någon gyttjig pöl i Kaskavagge och det regnade oavbrutet i fyra dygn. Trot eller ej, men det gjorde det. Det var rena Niagarafallen överallt. Sånt glömmer man icke! Det var som någon stod med en brandslang och sprutade.

Min dåvarande något lata och bekväma fru orkade liksom då, inte gå ut och uträtta sina behov på ett otvunget vis, så hon gjorde dom istället inne i absiden i tältet..(ett Helsport Rundö) i en tom påse utav torr-maten (sånna där Blå Band som fanns på den tiden), som hon suckande vek ihop.... Sånt glömmer man inte heller... Fredrik Nietzsche lär ju ha sagt:' Det svåraste för oss människor är att lära oss att glömma' .

Det är mycket man måste lära sig acceptera.

Vad jag sedan mindes mer av den här konstiga vandringen var att, Kåtokjokko var sprängfylld med vatten.Säkert tre meter högre vatten an vanligt. Det gick nästan upp till bron. Det riktigt sjöng i metallen i bron där.

Vi träffade då ett par danska pojkar i tjugoårsåldern. Det var deras första fjällvandring...Man kan ju undra om dom kom tillbaka nån gång?

När jag sedan år 1986 lämnat Luttolako efter en stekhet veckas vandring och går över Pårteglaciären och så, då insåg jag att den sommaren var lika torr som sommaren 1972.

Ja, då möter jag en grupp tyska ungdomar i tjugoårsåldern.. Det var deras första fjällvandring...Dom kom säker tillbaks..

Nästa besök på Luttolako år: 2001 innebar även det sol och en fantastisk sommarnatt som bara Luttolaka kan visa upp. En sådan där magisk sommarnatt i midnattsljus som just i ett trollslag blev så där helt otroligt magisk, då den i ett slag, förvandlades till .‘En nästan ‘Titanic’ drunkning’ i fråga om regnmassor.

Ja det regnar...och även så i Stockholm idag. Men Stockholm är inte Luttolako..

(Jag själv sitter på Nåite, den där väldigt torra sommaren 1986. Inget snö på Sarekfjällen )

(Utsikt bort mot andra hållet,Mot Ryggåsberget. Den mera snörika sommaren 2001)

(Utsikt på natten mot Tvillingryggen, Palkattjäkko och Lill-Palkat) ifrån sjön där)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-07-12 08:34   peter1969
Enda gången jag vandrat i Sarek så regnade det varenda dag. Jag har aldrig återvänt........
Kanske beroende på vädret men det kan också bero på att jag aldrig sett så mycket folk någon annanstans när jag fjällvandrat.
 
2009-07-12 14:50   Anders_sthlm
Ja det regnar mycket i Sarek..Och det gör det emot folks vilja. Samtidigt verkar det hela ge vandringen en speciell karaktär. Det går inte att berätta om Sarek utan att folk tar med ösregn och annat.
Man kan ju gå en hel vandring utan att överhuvudtaget se nått, inte en topp. Men om detta skrivs det ju inget.
Jag tror inte folk vill berätta om sina besvikelser utifrån att det är jobbigt och kanske varit en besvikelse.
Vem vill gå i Rapadalen dag ut och dag in med 30 kg på ryggen och ideligen bli daskad i ansiktet av blöta björkruskor?.Hur kul är det?
Trots detta så..Ja Sarek lockar nått så in i baljan..
Folk ja!! Instämmer. I Routesvagge kan det ju vara lika mycket folk som på Kungsleden.
 

Läs mer i bloggen

Det våras för Gotland.

Sjunkna vrak. Båtskrov av gamla kalkskutor i badviken, Kappelshamn, Lärbro. 2023

You only live twice.

You only live twice...

Fjällmassiven har olika personligheter, olika typer av karaktärer, ungefär som om dom har något av obekanta sällsamma egenskaper vi vill locka ur dom.  Vissa tilltalar oss, andra inte. Vissa känns trygga, andra definitivt inte. En del skrämmer. Vissa har namn som: ’Sjuodji’, ett väsen som både ser och hör allt, särskilt när någon skryter eller talar illa om någon. ’Äpar’ ungefär vid samma plats, som kanske många vet, är namn på en myling, ett dött barn som skriker. Längre in i Sarek vid Sarvesvagge finns fjället ’Kalme’, en plats där nån legat obegravd. Vissa namn är fortfarande besjälade med mystik och undanhåller det outsagda.

Tanklöst, Omoget och Egoistiskt.

Graustäde Fiskeläge Fleringe. Gotland


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg