Mest om svenska fjällen.

Social, vettig och trevlig. Jättevan fjällvandrare med stor erfarenhet av orösade leder.
Gillar öde natur, tillika väl valda vackra tältplatser med vida utsikter där jag får vara ensam.
Gillar mest att bada vid öde fjällsjöar.
Står ut med det mesta..Alltifrån folk till ödemark.
Pensionerad polis nu plus 70, med konstnärliga och litterära ambitioner.
Lärare och handledare i kriminalteknik med inriktning på dokumenterande fotografi. Statlig utredare.
Boendes i Vasastan i Stockholm och på släktgård på norra Gotland.
Favoritområden i fjällen är: UnnaRäita, Mårma.

Användarnamn: Anders_sthlm

Intressen: Vandring, Jakt, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Stockholms vildmarker. Gotlands stränder. Norra Lapplands skogar och fjäll. Kajak i skärgården. Jakt och fiske.

Mer på profilsidan


Nutida nomader

( Den privata och exklusiva upplevelsen i SFK's fjällstuga)

Fjällvandrandets hunger är svårt att förstå med förnuftet. Renarna till exempel verkar sakna den: De flyttar runt bara för att livnära sig bättre. Vi vandrare kastar oss ut i det okända  av orsaker som är mindre enkla att fastställa. Kanske flyr vi från något eller så ska vi leta rätt på något. Simpel nyfikenhet eller nått arketypiskt sökande efter ett förlorat paradis? Inte kan det bara vara höga toppar sol och ett fritt och öppet oförstört landskap. Nostalgin finns säkert där, att leta upp något vi läst om, anat eller sett långt tidigare under en annan vandring och leta efter nått som tidigare funnits bevarat, likt flugan i kådan, på andra platser där tiden haft ett annat förlopp.

I varje vandring man gör finns ett inslag utav nått som på en gång är löftesrikt och oroande.

I dag kan vi inte göra geografiska upptäckter eller topografiska sådana. Allt verkar redan genomtröskat och genomgånget.. Men, man kan upptäcka nått nytt i det redan sedda, något som ingen annan tidigare fått syn på. Och när vi gör det så skaffar vi oss hemliga tecken, lösningar och nya infallsvinklar på landskapet.

Det finns som sagt ‘ett annat fjällmassiv’ innanför det ‘redan sedda fjällmassivet‘, något annorlunda innanför det redan sedda..

Och på nått sätt kan man då om man har ett fritt synsätt nalkas en ny sanning om fjällen, men denna nya sanning verkar försvinna i och med att vi alla samtidigt kommer fram till det ögonblick där den nya sanningen upphör att gälla.

Jag tycker det verkar så med alla dessa fotograferande fjällvandrare som ideligen tröskar igenom panoramor hit och panoramor dit och önskar sig nya bättre utsikter. Det är som om ett tidigare avfotograferat parti helt plötsligt förlorat sin magi och i en ny tidsanda ska kläs i en ny teknik. Fjällpanoramat moderniseras.

Dom där beundransvärda riktigt kända fjällskildrarna, dom med ‘coffetable‘-böcker större än själva kaffebordet själv är, dom har det nog inte lätt i dagens bloggvärld och i dagens digitaliserade fotovärld. Dom har redan på nått vis både skövlat och anonymiserat även dom mindre utforskade platserna i fjällvärlden långt innan vi själva kom dit med digitalkameror och små behändiga laptops.

Det är nästan så att den klassiska fjällskildringen upphört att gälla som en värdegrund, dess bilder och dess personer med. I dag verkar allt splittrat och fragmentiserat.. Ordet som många använder är: segmentering.

Själv tror jag att den dokumenterande och den anonyma guideboken i stort förlorat på detta. I dess estetik och i dess skildring framstår den nästan som en parodi på sig själv.

I dag är det svårt att upptäcka något nytt och få någon att lockas tro på dess existens. Parodin ligger idag nära det dokumentära. (ett exempel är väl den här bisarra och pinsamt koloniala ‘Den stora resan’ som SVT snart sjösätter, där vanliga Svenssonfamiljer ska 'fjanta och flamsa sig' med ursprungsbefolkningari exotiska miljöer.. Det har gått en tid sedan prins Vilhelms skildringar utav infödingar i Afrika, kan man gott konstatera... eller rättare sagt.. det har nog inte det gjort)

 

Någon ny friare horisont verkar inte utlovas heller i dagens  moderna och uppstressade bloggosfär, där mångfald och bilder slåss om uppmärksamhet. Eller har jag fel. Kanske gör den det? Kanske är just bloggandet om fjällen den nya fjällskildringen, den nya verkligheten vi färdas mot?.

(Nallo Augusti 2009)

En väldigt viktig drivkraft är sökandet för den moderna människan. Sökandet i fjällvandringen är ofta utlagt efter ett mönster. En topp, ett dagsmål som blir som ‘ett heligt buddistiskt smörberg' i nått nedrökt smutsigt kloster i Himalaya, ett svunnet Atlantis‘, en sällan skådad exklusivitet för dom få som storögt har förmåga att titta.

Och vår egen fjällvärld då?

Det är som om just den numera alltmer blivit en slags hemvist för mentalt landsflyktiga. Ingen--utom ett fåtal samer-- tycks ha någon hemkänsla där. De ändlösa böljande fjällplatåerna, topparna, jokkarna och himmelen och ibland en ensam ren sköter sig gott utan människor.

Fjällstugorna har blivit ändstationer mot intigheten. I dessa samlas folk av allehanda slag, fantasifulla eller excentriska eller komiska och dessa kräver alla ensamhet och utrymme, var och en för sig. De lagar mat, plåstrar om ömma fötter, hämtar vatten i stålhinkar och sover.

Det hela blir som några slags nutidsnomader. Märkligt va?

( Den allmänna fjällupplevelsen..Här som en burk med uthällda myror kryllar det med vandrare på 'Fjällräven Classic'. Kungsleden. Augusti 2009)

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-09-02 20:22   Håkan Friberg
Som alltid är dina funderingar läsvärda och intressanta. Jag håller inte nödvändigtvis med allt du skriver - och förstår kanske inte en del - men jag läser dig gärna. Ofta föds andra - egna - tankar utifrån din text. Och vet du vad...? Samma effekt har coffe-table-böcker och friluftsbloggare på mig: Jag kan få ideer, bli inspirerad och bege mig ut i ett område jag lockats till av andra. Ändå känner jag mig varje gång som en upptäckare: Den väg jag har vandrat har ingen annan gått tidigare. Under min tur kan jag känna igen detaljer som jag fått beskrivit för mig, men helheten är alltid unik.
Hmm... det här inlägget bara kom...
 
2009-09-02 20:53   seobserver
Berg är olika befolkade beroende på säsong och före, duktiga fotografer lägger ut dem i Coffetabelböcker bättre än jag sett dem, men IRL är aldrig illa.....
 
2009-09-03 22:00   Annicas fjällängtan
min ståndpunk är varje vandring är unik i den människans liv. För mig är fjällvandringen en paus i vilken jag vandrar helt uppfylld av idag. Att det är många som upptäckt denna rikedom gör mig glad. Kan tycka att det skulle finnas möjlighet att dra lite fler leder för att sprida ut och minska slitaget av lederna.
 
2009-09-09 22:45   fowwe
Läsvärda tankar! Jag förstår visserligen inte allt du skriver här, så jag kommer säkert att återvända till denna artikel. Men det föder reflexioner. En sådan är att i princip är allt upptäckt och dokumenterat på vårt jordklot, åtminstone det som jag själv har möjlighet att "turista" till. En del försöker göra sig unika genom att t ex åka skidor nerför Mount Everest eftersom så många redan har gått samma väg. Varför ens försöka göra sig unik? Jag tror som Annika att det unika är det som sker i våra egna liv när vi upplever. Vi kan ju inte allihop upptäcka nya platser, och det behövs inte heller.
 
2009-11-24 07:20   MgFenix
Själva meningen med livet är svår att förstå med förnuftet i behåll: Födas, fortplantas och dö. Ett grymt skämt, vore det inte bättre om nirvana fick råda? Om man nu ska försöka ge fjällvandringen någon mening utan att låta alltför nihilistisk, så handlar det i mitt fall om att komma bort från det mänskliga zooet och dess karriärsfixerade zombieinvånare. Fjällupplevelsen blir en resa in i nuet, stunden, ögonblicket. De flesta människor tycks leva i det förgångna eller i framtiden, men få lever i nuet. Ensamheten i fjället blir som ett mantra som får en att bryta bandet till den hektiska och kanske smått meningslösa tillvaron i zombiestaden, och göra en inre resa där man bestiger sitt eget Mont Everest som någon Zen-buddist kanske skulle uttrycka det.

Ser inget konstigt med att så många homo sapiens nomader trängs på lederna och i stugorna under några korta sommarmånader, exakt så gör de även i staden, människan är i grund och botten ett flockdjur, likt renen. Men likt renen kan människan slita sig loss från flockens bojor(i några ögonblick) och bara existera utan att behöva ta hänsyn till flocken. För mig innebär det frihet och harmoni, som brukar vara i några stunder tills man springer på nedskräpade ställen där homo sapiens nomader dragit fram och genast känner man hur blodtrycket börjar sjunga helikoptermusiken från Apocalypse Now och vandringsstavarna förvandlas till raketkapslar. Nåja, som Tommy Collins låten går: “All Of The Monkeys Ain't In The Zoo”.
 
Svar 2009-11-26 23:09   Anders_sthlm
Jag tackar för en sådan genomtänkt kommentar.
 
2010-01-13 19:28   Medon
Mycket bra frågeställningar!
 

Läs mer i bloggen

Det våras för Gotland.

Sjunkna vrak. Båtskrov av gamla kalkskutor i badviken, Kappelshamn, Lärbro. 2023

You only live twice.

You only live twice...

Fjällmassiven har olika personligheter, olika typer av karaktärer, ungefär som om dom har något av obekanta sällsamma egenskaper vi vill locka ur dom.  Vissa tilltalar oss, andra inte. Vissa känns trygga, andra definitivt inte. En del skrämmer. Vissa har namn som: ’Sjuodji’, ett väsen som både ser och hör allt, särskilt när någon skryter eller talar illa om någon. ’Äpar’ ungefär vid samma plats, som kanske många vet, är namn på en myling, ett dött barn som skriker. Längre in i Sarek vid Sarvesvagge finns fjället ’Kalme’, en plats där nån legat obegravd. Vissa namn är fortfarande besjälade med mystik och undanhåller det outsagda.

Tanklöst, Omoget och Egoistiskt.

Graustäde Fiskeläge Fleringe. Gotland


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg