Nu har jag varit tyst länge, så det är nog dags för ett litet inlägg.
Ifjol blev jag biten av fjällblommefotografering. Jag hade turen att vandra i fjällen vid Hemavan just när det mesta verkade stå i blom. Halva turen spenderades i konstiga kropsställningar för att få till en bra kameravinkel.
Syftet med fotandet var att få till en liten, lätt, behändig och basic fjällflora som jag kunde ha med på kommande turer. Mitt minne är ju tyvärr lätt teflonartat när det gäller att komma ihåg nya namn på saker. Den egenskapen tillsammans med en viss besserwisserattityd är ingen trevlig kombination. Och på fjället är google inte min vän, om man säger så.
Nu har jag lyckats få ihop en flora på sex sidor. Printar man den dubbelsidigt så ryms den på 3 A4, vilket inte väger så mycket i packningen.
Jag hade tänkt dela med mig av den här, om det är någon som är intresserad inför sommarens turer, men det verkar inte finnas någon funktion för att ladda upp worddokument eller pdf-er i sin blogg. Jag lägger in en bild för att visa ett litet smakprov. Den är långt ifrån komplett, men man får i alla fall namnen på några av de vanligaste fjällblommorna som jag sprang på.
Vill du ha dokumentet så skicka mig bara ett mail eller meddelande här på Utsidan. Får ni inget svar direkt så är jag troligen på semester. (Då kan man testa att kontakta Peter Tjärnlund här på Utsidan, och se om han delar med sig av sitt ex)
(16 gram väger den när man häftat ihop den)
Tja, varför inte, välgörenhet är ju inte så dumt heller.
Hmm, jag kanske måste maila dig för att få ett exemplar inför fjällvandringen. Det vore ju kul om jag också kunde besserwissra lite...
En annan variant skulle ju kunna vara bild med text i mobilen,om kameran är nog bra.
Vidare samstämmar jag i din fina idé med denna lättviktsflora. Jag väljar emedlertid alltid ännu mindre vikt - jag (försökar, åtminstone) lagra på den personliga harddisk som har fyllds med en del växtnamn från tidigare turer. Jag supplerar med anteckningsboken och kameran som finns med. Sen jämnförar jag med "Nya nordiska Floran" (Mossberg & Stenberg) och "Nordisk Fjällflora" (Nilsson) hemma
Lycka till att
1) du lyckats skapa dina 16 gram flora
2) du lyckats skapa även ett pdf-dokument. Många öppnar pdf-dokumenter men troligen få vet hur man själva SKAPAR dom