Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Man vet inte hur bra man har det

Tänkte slå en liten signal till min svägerska häromkvällen för att synka valborgsplanerna och kolla hur det blir med födelsedagsfirande för deras yngste. Hennes man svarade.

-Hej, det är Ulrika, sa jag. Läget?

-Jodå, det verkar som om gården kommer att klara sig undan översvämningar, så det är väl rätt okej. För det var det du frågade om egentligen, va?

Han kommer från Island. Fädernesgården ligger knappt två mil söder om Eyafjallajökull. Medan jag sitter här och förundras över hur ett moln jag inte ens kan se kan stoppa flygtrafiken i halva Europa, har han vänner som bokstavligt talat inte kan se händerna framför sig när de går ut på gården, för att ett svart moln förmörkar himlen och luften omkring dem. Naturens krafter kom med ens mycket närmare.

Jag tänker en stund, och försöker komma på om någon naturkatastrof skulle kunna hota mitt hem, min trygghet. Det enda kan möjligen kan tänka mig vore i så fall ett blixtnedslag. Huset ligger för högt och för långt ifrån vatten för att riskera översvämning, och risken för några värre jordbävningar eller liknande känns inte särskilt överhängande. Man har det helt enkelt oförskämt bra, när man tänker efter.

Men hur ser det ut längre fram? Kommer även Sverige att täckas av ett lager vulkanisk aska? Hur påverkar det i så fall oss? Hur blir det med fågelungarna, fiskynglen och växtligheten? Hur giftigt är det egentligen? Jag brukar inte sitta och skrämma upp mig själv, men nu dras tankarna sakta men säkert mot Tjernobylkatastrofen, med dess vidsträckta efterdyningar, både i tid och rum.

Jag har inte hjärta att säga att jag ringde för att fråga om firande av Valborg och födelsedag, men vi hann avhandla det också.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-04-21 23:45   fowwe
Island är fascinerande - men också oberäkneligt och skrämmande. Man kan bara ana hur dina släktingar känner det. Men hur är det - direkt giftig är väl askan inte när den fallit ner? Eller? Däremot är den väl hälsoskadlig att andas in, små partiklar i luften är ju ofta det.
 
Svar 2010-04-22 08:03   Öhrnell
Jag är inte helt säker. Men den verkar förgifta vattnet på vissa ställen på Island i alla fall. Om jag inte är helt felinformerad så innehåller askan bland annat höga halter av flour. Bra för tänderna förvisso, men inte andra delar av kroppen.
 
2010-04-22 08:35   brigas
med tanke på kvällstidningsrubriker som "skräckresa" så lever vi väldigt skyddat.
Att bo och leva i aktiva vulkaners närhet ger nog en mycket vid tolerans för vad man måste lära sej stå ut med när inte allt fungerar som man önskar.
Fast jag får också en väldig lust att någon gång besöka Island,det är ett fascinerande landskap.
 
2010-04-22 12:31   seobserver
Nej man behöver komma närmare andras verklighet för att förstå hur bra och tryggt vi har det. På många sätt och vis.......
 
2010-04-22 15:27   seobserver
Då när hatten flög av Denli var det sot och aska ovanpå snön i Lappland, betydligt mera synligt än efter Tjernobyl....
 
2010-04-24 13:03   fowwe
Jag har läst på om det här med giftighet: svaveldioxid och fluor. Vid ett tidigare utbrott av en vulkan på Island (år 1793) blev påfrestningarna enorma på den tidens samhälle, inte bara av förgiftning utan även av missväxt. Idag klarar vi det bättre, men det kan bli svårt ändå. Om du vill skriva mer om vad som händer på Island framöver kommer jag gärna att läsa det.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg