Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tältet del nio - Houston, we have a problem

Efter att ha ägnat en väsentlig stund åt att hitta alla bortslarvade pryttlar, delar och ritningar, var det så dags att spotta i nävarna och ta fram symaskinen igen. Jag har besvarat min fråga från blogginlägg sju, och kommit fram till att det enda raka är att börja med "taknocksömmen" på yttertältet, och så får jag passa in gavlarna sedan. Som Staffan har påpekat, så är det idé att börja sy i gamla lakan först, så jag gjorde ett prov på några gamla gardiner, för att kolla att det inte blir alltför tokigt. Och det blev faktiskt ganska bra, om än i lite mindre skala.

Så jag vek tyget dubbelt, lade det på golvet, och lade tältstången ovanpå, så att jag hade något att rita av. Helt vanligt kulspetspenna funkade fint. Sen nålade sidorna ihop, och jag vek tyget dubbelt på längden också, så att jag fick en symmetrisk båge. (Kan tänka mig att det vänder sig i magen på en del perfektionister, men funkar den metoden för att klippa snygga pappershjärtan åt barnen så nog funkar det på tält också.)

Klippningen gick fint, med kaffeburken på som tygnd så inte hela korvskinnet rasar ner på golvet.

Det var sedan helvetet bröt loss.

Efter 20 cm såg det ut så här.

 Inget ovanligt när jag syr, förvisso, men det kan ju komma mer eller mindre lägligt. Oftast är det ju bara att pilla lite på trådarna och reglagen och köra vidare, men här gick det verkligen inte. Jag hann sy (på en provlapp av silnylon) tre-fyra stygn innan tråden hade tjorvat ihop sig och allt satt fast. 

Fram med den lilla skruvmejsel som hör till maskinen, och skruva isär eländet för att försöka borsta bort lite ludd. Inte heller det hjälpte.  

Det är nog dags för en ordentligt smörjomgång, men symaskinsoljan var slut och den bättre hälften var borta på möte, så orken tog slut för ikväll. Hoppas att jag får igång gamla Bettan imorgon! 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-04-16 07:56   Annicas fjällängtan
Jag tor jag tejpade i någon tunn tejp där jag skulle sy , i den där speenakkerväven jag sydde i en gång i tiden, som jag sedan rev bort. Jag tycker det blitrmer så där når tyget är tunnt och glider lätt mot varandra. Då fick maskinen mer att mata i
 
2008-04-16 08:59   Öhrnell
Tack för ditt moraliska stöd Annica! Men tyvärr så:
1. Tejp fäster inte på tyget.
2. Jag har testkört maskinen på vanligt bomullstyg också, och den kör fast lika mycket där.
 
2008-04-16 09:00   brigas
Tur du inte syr tältet på timpenning.
 
2008-04-16 21:24   Håkan Friberg
Du är modig! Fast... ett misslyckande finns inte i ditt universum, eller hur? Det känns som om du är lite som Edison - han med glödlampan, du vet. Han höll på mycket länge innan han lyckades. Många var de som ifrågasatte hans förnuft, men han svarade helt enkelt:
- Det finns en lösning. Jag har bara inte kommit på den än.
 
2008-04-17 22:52   Öhrnell
Mamma ringde också och tipsade om att lägga papper under, så för skams skull testade jag, men det funkade inte. Efter att ha rengjort maskinen, bytt nål, oljat upp den och vridit på alla rattar så tror jag nu att jag har lyckats lokalisera problemet till en liten ojämnhet i undertrådsspolen. Jag har i alla fall fått maskinen att funka igen - peppar peppar!

Och Håkan - det stämmer att ett misslyckande inte finns med på världskartan. Jag SKA få klart eländet, och jag SKA sova i det. Punkt!
 
2008-04-18 07:25   hallonraden
hej
kul projekt
gällande trasslet så prata med en expert tex symaskinsförsäljare
vänligen nils
 
2008-04-18 15:23   seobserver
Mina oljadenylontygs- och silkestrikåersövningar har jag sytt med rätt nål och tråd samt maskeringstejp under på matningsidan. Trådslitage på schytteln som du verkar havt är retfullt för att säga det fint..... Bilslippapper 180-24 000 är bra för dylika korrigeringar. Ett riktigt bra sprättverktyg är guld värt ibland och före åtgärderna en lugnade kopp the eller kaffe..
Du klarar det här med!
Lycka till!
//J
 
2008-04-18 18:56   4623
Tack för de bilderna Ulrika! Min symaskin måste vara en yngre släkting till din... Den gillar inte tyger som inte beter sig som lakansväv, så jag syr bara friluftgrejor ibland, när jag är på gott humör. Mycket uppmuntran och stort tålamod - då går det till slut!
 
2008-04-20 23:05   Thomas Traneving
Stackars dig, vilket jobb....phu blir helt slut när jag ser "röran". Tur att du är så envis!!!!! Jag hade gett upp för länge sedan..........
Men jag måste medge att jag beundrar din förmåga att hitta lösningar på alla "små och stora" problem som uppstår.
Kämpa på! :)
/H
 
2008-04-22 00:33   Islusen
Och jag misstänker att min symaskin är en ÄLDRE släkting till din.... nästan ångdriven. Jag känner hur håren reser sig i nacken när jag ser trasslet... för oj, vad min har trasslat! Efter en rejäl genomgång hos symaskinsexperten så har den faktiskt funkat perfekt, dock är den lite kinkig med trådspänningen i vissa tyger men det har du väl förstås redan experimenterat med...? Och så vill den att man drar ut trådarna låååångt innan man börjar sy,, annars förvandlas den till ett trådätande monster och drar in alltihopa och kilar in trådarna bergfast i "holken" för undertrådshållaren... Håller tummarna för dig!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg