Ja men det var ju samma teknik som Ray Garlingtons lösning använde, jag tror alla dagens kök är vidareutvecklingar av hans.
Jag följde hans experimenterade på maillistan Backpackinglight på den tiden.
De kök som använder fläkt för att blåsa luft upp genom veden är väl inte gengaskök? De jag har sett är bara kök som forcerar in luft för att veden skall brinna effektivare (ger högre effekt).
Gengasaggregat använder fläkt om de är toppmatade och behöver dra rökgaser och värme NERÅT. Men den design som Ray utgick från är ju "inverted downdraft" d.v.s. där draget går uppåt och man inte behöver nån fläkt för att tvinga flödet åt "fel" håll. Nackdelen med såna kök är dock att man INTE särskilt enkelt kan mata in ved i efterhand. Det måste brinna uppifrån och ner, d.v.s. den oförbrända veden måste vara längst ner.
Jag följde hans experimenterade på maillistan Backpackinglight på den tiden.
De kök som använder fläkt för att blåsa luft upp genom veden är väl inte gengaskök? De jag har sett är bara kök som forcerar in luft för att veden skall brinna effektivare (ger högre effekt).
Gengasaggregat använder fläkt om de är toppmatade och behöver dra rökgaser och värme NERÅT. Men den design som Ray utgick från är ju "inverted downdraft" d.v.s. där draget går uppåt och man inte behöver nån fläkt för att tvinga flödet åt "fel" håll. Nackdelen med såna kök är dock att man INTE särskilt enkelt kan mata in ved i efterhand. Det måste brinna uppifrån och ner, d.v.s. den oförbrända veden måste vara längst ner.