Är det inte tvärtom? Det är koldioxid, som är tyngre än luft (CO2 1,97 kg/m3, luft 1,29 kg/m3 vid normala/vanliga tryck- och temperaturförhållanden), och därför kan samlas i t ex fotgropen i tältet.(...)
Man bör tillägga att CO är en tung gas som "rinner neråt" fick jag lära mig på fjälledarutbildning. I en snöbivack ska därför utgången vara lägre än där man lagar mat så att gasen kan rinna ut. Ventilationshålet i taket släpper in färsk luft och syre men där rinner ingen CO ut.
Detta tål att tänkas på med tex köldgrop i tält på vintern om man tex skulle sätta sig där av nån anledning, jag vet inte om det skulle bli farligt i botten på den om det är vindstilla även om tältdörren är öppen.
(...)
På sommaren kommer jag nog fortf använda värmeväxlarkärl då jag inte riktigt ser hur det kan bli tätt runt tältet utan snö, och kolmonoxiden torde rinna ut där. Men egentligen borde man ju mäta nivåerna.
Kolmonoxid har lömskt nog endast en aning lägre densitet än luft, och kan därför sprida sig jämnt i tältet av bara lite luftrörelser, vilket ju gör den extra farlig. Den kommer alltså inte att "rinna ut" genom glipor längst ner, utan snarast blanda sig bättre med inneluften av ev. konvektion/skorstensverkan, där gliporna agerar tilluftsventiler (är det bra "drag" i ventilationen så vädras den CO-haltiga luften förhoppningsvis ut längst upp som vanligt).
Jag har en redig CO-nojja och vill inte använda värmeväxlade kastruller på sommaren heller*. Av samma anledning vill jag ha ett tält med toppventil och dörr som går att rigga som ett "verandatak". Behovet att laga mat i skitväder uppträder ju förr eller senare.
Vill inte spekulera i vad som hänt, men svårt att tro annat än CO-förgiftning, när ingen av dem verkar ha reagerat eller sökt hjälp på något sätt. Läskigt hur våra kroppar saknar larm- och försvarsmekanismer mot CO, till skillnad från CO2.
* OT i denna tråd, men vi räknade dessutom ut med gemensamma krafter att man ska vara ute länge och köra köket mycket för att en värmeväxlare ska tjäna in sin vikt i motsvarande bränslebesparing.