Två män hittade döda i tält i Kebnekaise

(...)
Man bör tillägga att CO är en tung gas som "rinner neråt" fick jag lära mig på fjälledarutbildning. I en snöbivack ska därför utgången vara lägre än där man lagar mat så att gasen kan rinna ut. Ventilationshålet i taket släpper in färsk luft och syre men där rinner ingen CO ut.
Detta tål att tänkas på med tex köldgrop i tält på vintern om man tex skulle sätta sig där av nån anledning, jag vet inte om det skulle bli farligt i botten på den om det är vindstilla även om tältdörren är öppen.
(...)
På sommaren kommer jag nog fortf använda värmeväxlarkärl då jag inte riktigt ser hur det kan bli tätt runt tältet utan snö, och kolmonoxiden torde rinna ut där. Men egentligen borde man ju mäta nivåerna.
Är det inte tvärtom? Det är koldioxid, som är tyngre än luft (CO2 1,97 kg/m3, luft 1,29 kg/m3 vid normala/vanliga tryck- och temperaturförhållanden), och därför kan samlas i t ex fotgropen i tältet.
Kolmonoxid har lömskt nog endast en aning lägre densitet än luft, och kan därför sprida sig jämnt i tältet av bara lite luftrörelser, vilket ju gör den extra farlig. Den kommer alltså inte att "rinna ut" genom glipor längst ner, utan snarast blanda sig bättre med inneluften av ev. konvektion/skorstensverkan, där gliporna agerar tilluftsventiler (är det bra "drag" i ventilationen så vädras den CO-haltiga luften förhoppningsvis ut längst upp som vanligt).

Jag har en redig CO-nojja och vill inte använda värmeväxlade kastruller på sommaren heller*. Av samma anledning vill jag ha ett tält med toppventil och dörr som går att rigga som ett "verandatak". Behovet att laga mat i skitväder uppträder ju förr eller senare.

Vill inte spekulera i vad som hänt, men svårt att tro annat än CO-förgiftning, när ingen av dem verkar ha reagerat eller sökt hjälp på något sätt. Läskigt hur våra kroppar saknar larm- och försvarsmekanismer mot CO, till skillnad från CO2.



* OT i denna tråd, men vi räknade dessutom ut med gemensamma krafter att man ska vara ute länge och köra köket mycket för att en värmeväxlare ska tjäna in sin vikt i motsvarande bränslebesparing.
 
Är det inte tvärtom? Det är koldioxid, som är tyngre än luft (CO2 1,97 kg/m3, luft 1,29 kg/m3 vid normala/vanliga tryck- och temperaturförhållanden), och därför kan samlas i t ex fotgropen i tältet.
Kolmonoxid har lömskt nog endast en aning lägre densitet än luft, och kan därför sprida sig jämnt i tältet av bara lite luftrörelser, vilket ju gör den extra farlig. Den kommer alltså inte att "rinna ut" genom glipor längst ner, utan snarast blanda sig bättre med inneluften av ev. konvektion/skorstensverkan, där gliporna agerar tilluftsventiler (är det bra "drag" i ventilationen så vädras den CO-haltiga luften förhoppningsvis ut längst upp som vanligt).

Jag har en redig CO-nojja och vill inte använda värmeväxlade kastruller på sommaren heller*. Av samma anledning vill jag ha ett tält med toppventil och dörr som går att rigga som ett "verandatak". Behovet att laga mat i skitväder uppträder ju förr eller senare.

Vill inte spekulera i vad som hänt, men svårt att tro annat än CO-förgiftning, när ingen av dem verkar ha reagerat eller sökt hjälp på något sätt. Läskigt hur våra kroppar saknar larm- och försvarsmekanismer mot CO, till skillnad från CO2.



* OT i denna tråd, men vi räknade dessutom ut med gemensamma krafter att man ska vara ute länge och köra köket mycket för att en värmeväxlare ska tjäna in sin vikt i motsvarande bränslebesparing.
"In fact, carbon monoxide is slightly lighter than air and diffuses evenly throughout the room."
 
Oavsett vad herrarna som hittades döda i tältet dog av är det betydelsefullt att på Utsidan emellanåt diskutera risken för CO-förgiftning vid användande av kök i tält.
 
Det tar emot att skriva i trådar som denna. Men jag kände att det var viktigt att räta upp potentiellt farliga missuppfattningar. Utsidan är ju öppen att läsa för alla.
Tack för upprätningen, det var nyheter för mig. Ska kolla med mina gamla lärare på fjälledar utb om det var jag som missförstod eller om det är en gammal "etablerad sanning" som inte stämmer. Då borde man kanske helt skippa kök i tältet vid vindstilla men tillåta sig att använda när det blåser, med ventilerna öppna. Följer tack och lov behoven.

Ang värmeväxlare så har du helt rätt ang gasförbrukningen - jag brukar mest vara ute längre turer 10-12 dagar på sommaren och tycker att det lönar sig då. På vintern handlar det mer om tiden det tar att smälta snö, det är så skönt när det går snabbare och man slipper "vakta köket" lika länge.

Och jag håller egentligen med, denna diskussion borde kanske ha en egen tråd av respekt för de döda.
 
Tack för upprätningen, det var nyheter för mig. Ska kolla med mina gamla lärare på fjälledar utb om det var jag som missförstod eller om det är en gammal "etablerad sanning" som inte stämmer. Då borde man kanske helt skippa kök i tältet vid vindstilla men tillåta sig att använda när det blåser, med ventilerna öppna. Följer tack och lov behoven.

Ang värmeväxlare så har du helt rätt ang gasförbrukningen - jag brukar mest vara ute längre turer 10-12 dagar på sommaren och tycker att det lönar sig då. På vintern handlar det mer om tiden det tar att smälta snö, det är så skönt när det går snabbare och man slipper "vakta köket" lika länge.

Och jag håller egentligen med, denna diskussion borde kanske ha en egen tråd av respekt för de döda.

Tillägg att luften ju iofs rör sig även vid vindstilla om man kör kök i absid med öppen dörr, pga varm luft stiger
 
Tillägg att luften ju iofs rör sig även vid vindstilla om man kör kök i absid med öppen dörr, pga varm luft stiger
Ja precis, och det är ju avsikten; man vill ha denna konvektionsdrivna ventilation, men styra luftströmmen utanför innertältet. Största möjliga höjdskillnad mellan "tilluft" och "frånluft" ger störst skorstensverkan, så glipor mot marken + hög toppventil, som helst också kan riktas mot vindriktningen så där bildas undertryck, kan vara mer effektivt än helöppen dörr i lä.

Jag ratade en gång i tiden Enan som tilltänkt tält bara för att den saknade toppventil.
Men nu vill jag också ha en egen/annan tråd för sådana teknikaliteter.
 
Senast ändrad:
Tack för upprätningen, det var nyheter för mig. Ska kolla med mina gamla lärare på fjälledar utb om det var jag som missförstod eller om det är en gammal "etablerad sanning" som inte stämmer. Då borde man kanske helt skippa kök i tältet vid vindstilla men tillåta sig att använda när det blåser, med ventilerna öppna. Följer tack och lov behoven.

Ang värmeväxlare så har du helt rätt ang gasförbrukningen - jag brukar mest vara ute längre turer 10-12 dagar på sommaren och tycker att det lönar sig då. På vintern handlar det mer om tiden det tar att smälta snö, det är så skönt när det går snabbare och man slipper "vakta köket" lika länge.

Och jag håller egentligen med, denna diskussion borde kanske ha en egen tråd av respekt för de döda.
Jag köpte en CO-varnare till sommarhuset då vi eldar mycket i kaminen.
Det var uttryckligen på kartongen och i manualen att den ska sitta i taket.
 
Jag köpte en CO-varnare till sommarhuset då vi eldar mycket i kaminen.
Det var uttryckligen på kartongen och i manualen att den ska sitta i taket.
Från almighty internet:
1739625655627.png


1739625774687.png


 
Liknande trådar

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg