Två män hittade döda i tält i Kebnekaise

Om det skulle vara kolmonoxid så kan ni ju kolla tester på era kök och vid nyköp prioritera ner vikten och upp de som har bäst förbränning och ej göra egna kombinationer av brännare och kastrull då du kan få avsevärt mycket högre värden än de testade köken .
Använd Aldrig kastrull med flänsar inne i Tältet de är bara ok ute vid vid vind.
På Vintern i Yttertältet med ventilation Öppna placeras under öppen takventil och öppna även lite vid till luft i marköppning
När köket avstängt vädra ut en stund även i innertä
Vilka kök är med flänsar? Hänger inte riktigt med där..
 
Typ en sån kastrull. Primus och Optimus m fl tillverkare har sådana ökar verkningsgraden dvs bränsleåtgången per mängd uppkokad vätska minskar.

Thure

Screenshot_20250213_213247_Chrome.jpg
 
Typ en sån kastrull. Primus och Optimus m fl tillverkare har sådana ökar verkningsgraden dvs bränsleåtgången per mängd uppkokad vätska minskar.

Thure

Visa bilaga 45979
Ah, tack!

Sån typ, bland annat, har jag.. Aldrig tänkt på uttrycken med flänsar förut.

Borde innebära att ett kök av typ trangia med gasol är bättre då?

Innebär också diskussionen att ett multifuel med bensin/fotogen är säkert? (Brand inte inräknat här..)

Bra info att ha med sig..
 
Vilka kök är med flänsar? Hänger inte riktigt med där..
Som thureb redan länkat till:

citat:
"Kärl och pannor med så kallad värmeväxlare som på bilden ovan ger enligt en rapport från Norska Försvarets Forskningsinstitut upp till 20 gånger högre utsläpp av kolmonoxid då själva värmeväxlaren stör kökets låga och ger en ofullständig förbränning. Vanliga flatbottnade kärl är att föredra vid stängda utrymmen."
 
Vi mer fullständig förbränning bildas väl C02 koldioxid (istället för CO - kolmonoxid). CO är väl resultatet av ofullständig förbränning.
Den finns ju naturligt i luften men vad innebär förhöjd halt av CO2 i slutet utrymme som tält?
Är det inte koldioxidhalten i blodet som styr andningsreflexen?

Thureb eller någon annan med goda kunskaper som kan klara ut?

/Patrik
 
Ah, tack!

Sån typ, bland annat, har jag.. Aldrig tänkt på uttrycken med flänsar förut.

Borde innebära att ett kök av typ trangia med gasol är bättre då?

Innebär också diskussionen att ett multifuel med bensin/fotogen är säkert? (Brand inte inräknat här..)

Bra info att ha med sig..
Ett kök som är igång utan kastrull på producerar minst CO. Med en flatbottnad kastrull placerad på lågan ökar CO-produktionen. Om man smälter snö i kastrullen bildas mer CO än vid matlagning/uppkokning av vatten och allra mest CO bildas vid snösmältning i kastrull med flänsar. Vilken typ av bränsle som används har inte så stor betydelse.
 
Vi mer fullständig förbränning bildas väl C02 koldioxid (istället för CO - kolmonoxid). CO är väl resultatet av ofullständig förbränning.
Den finns ju naturligt i luften men vad innebär förhöjd halt av CO2 i slutet utrymme som tält?
Är det inte koldioxidhalten i blodet som styr andningsreflexen?

Thureb eller någon annan med goda kunskaper som kan klara ut?

/Patrik

Andningen/ autonoma ventilationen av lungorna ökar av högre halt koldioxid i blodet och också av syrebrist men koldioxidhalten har större effekt.

Att kolmonoxid blockerar bindningsplatserna på hemoglobin så att mycket mindre syre kan transporteras ger dock ingen stor ökning av andningsdriven eftersom det är det fritt lösta syret i blodet som receptorer reagerar på inte syre bundet till hemoglobin.

Thure
 
Andningen/ autonoma ventilationen av lungorna ökar av högre halt koldioxid i blodet och också av syrebrist men koldioxidhalten har större effekt.

Att kolmonoxid blockerar bindningsplatserna på hemoglobin så att mycket mindre syre kan transporteras ger dock ingen stor ökning av andningsdriven eftersom det är det fritt lösta syret i blodet som receptorer reagerar på inte syre bundet till hemoglobin.

Thure
Mycket tragiskt oavsett vad som har hänt.

Vissa förstå sig på:are menar att kolmonoxidinandning kan användas som ett sätt att bloddopa sig. Detta genom inandning på ett kontrollerat sätt, med en specialbyggd maskin. I små, kontrollerade doser, tolkar kroppen det som att den har syrebrist (vilket den ju har). I teorin (och praktiken vad det verkar som) innebär detta att fler röda blodkroppar bildas. Något som såklart är gynnsamt vid uthållighetsidrott/tävling.

Det internationella cykelförundet (UCI) har nyligen förbjudit upprepad användning (i syfte att dopa sig).

Lite OT, ledsen för det.
 
Senast ändrad:
Kolmonoxid är giftigt, bildas vid ofullständig förbränning, exempelvis i en brasa, kamin mm.
Koldioxid bildas vid förbränning med syre, såväl i cellen som i brasan.
 
Fortsättning OT.

Två bitar om användandet av små doser av CO, dels använder bl a proffscykelstall metoden med CO som ett spårämne för att mäta totalmängden hemoglobin och blodvolymen för att utvärdera träningseffekter och höghöjdsvistelser vilket egentligen inte bör vara kontroversiellt och dels har det spekulerats i om upprepade små doser kolmonoxid kan öka njurarna produktion av hormonet erytropoetin som stimulerar benmärgen att producera mera röda blodkroppar. Enligt det jag läst i DN om det senare finns det inga studier om en eventuell sådan effekt.

UCI har kritiserats för att förbjuda något som inte har någon dopingeffekt vilket skulle kunna hindra den vettiga användningen av kolmonooxid för utvärdering av träning.

Thure
 
Senast ändrad:
Liknande trådar

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg