Stormkök exploderade

Mycket otrevlig från början till slut. Vore ju bra om någon nyhetsbyrå även rapporterade vad som verkligen hände, när utredningen är slut. För jag kan bara hålla med om att det låter konstigt att få brännskador över stora delar av kroppen från något som händer med själva ”stormköket”. Om det nu är ett stormkök av typen som används på fjällvandring.

Låter mer troligt, som flera är inne på att det har med bränslet att göra. Etanol, bensin, gasol…..alla kan ju leda till explosion.

/ Stefan
 
Oavsett vad som har hänt är det trist att elever skadas. Vi får avvakta utredningen. Vi vet inte varför detta har inträffat och hur det har gått till.
 
I flaskan med sprit finns det explosiv blandning med luft och sprit rätt ofta. Finns ett äldre exempel där en lärare dömdes för samma händelse när någon häller på sprit och en elev blev skadad.

Tror jag hittade fallet du syftar på igår kväll. Fränsta skola i Ånge. Det gjordes nån slags undersökning. Det var fråga om att man skulle fylla på T-sprit och man kallar det omväxlande explosionsartad brand och explosion. Jag tycker det är viss skillnad på det. Och framför allt är det ju inte köket som exploderar.

Den 17/9 2012 inträffade en olyckshändelse med ett Trangiakök på en friluftsdag. Det var fyra personer som skadades. Under matlagning så tog det slut på sprit i brännaren och olyckan inträffade när brännaren i Trangiaköket skulle fyllas på med T-röd. Det blev en explosionsartad förbränning vid påfyllningen och ett eldklot som var ca 2 meter högt. En tydlig ”smäll” hördes vid explosionsögonblicket. Efter explosionen brann det i kläderna på några personer.

Utredaren gör ett försök med T-röd i dunk och lyckas få till en explosion som kan förklara hur T-röd for ur flaskan vid explosionen och landade på de närståendes kläder, varvid kläderna började brinna. Explosionen framkallas med gnista och inte med öppen låga, vilket kan ge stöd för att en statisk gnista kan vara orsaken till explosionen.


https://rib.msb.se/Filer/pdf/27644.pdf (PDF)


Och här en olycka med gas. Oerhört klantigt. Här kan man definitivt tala om explosion och att den hände i stormköket. Tuben var tydligen där.

EXPLOSION I STORMKÖK

BESKRIVNING AV HÄNDELSEN
Ett tältande par hade grillat på kvällen i en engångsgrill. För att inte riskera att grillen skulle antända gräset ställer de efter avslutad grillning engångsgrillen på sitt hoppackade Trangiakök utanför sitt tält. De går sedan på en promenad (ca 22.15). Efter ca 15 minuter exploderar (BLEVE) gasolflaskan (Primus 230 gr) inne i stormköket varvid ett kraftigt eldklot skapas med någon/några meters diameter. Engånsggrillen, med glödande grillkol skickas ut i omgivningen och perforerar två närliggande tält. Delar av stormköket bucklar till taket på en bil ca 10 meter från grillplatsen. Inga personer skadas vid händelsen. Ett flertal campinggäster tillskyndar med egna handbrandsläckare för att ev. göra en insats. Brand uppstår dock ej, varför skadorna begränsas till skador av kringflygande glödande kol (2 tält) samt buckla på taket på närliggande bil (nedfallande delar från stormköket).


https://rib.msb.se/bib/Search/RenderDocument?url=media/25413.pdf (PDF)
 
Utan att ha sett några papper från förundersökningen. Det kan ju också ha varit matfett som börjat brinna och som man har försökt släcka med vatten?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Straga Stormkök/eldningsförbud Allmänt om friluftsliv 8

Liknande trådar