Torka mat

Purjolök är lätt att torka om du inte vill ha vanlig lök.
Torka köttfärs luktar också endel, lätt att det blir så en vecka eller två innan fjällturerna ;)
 
Är ju inte så mycket vätska i lök, så den torkade rätt snabbt. Och så fort den torkat började lukten lägga sig. När resten av familjen vaknade i dag på morgonen så luktade inget längre :)

Tror jag kan få lov att torka lök igen om jag lovar att börja efter sambon har gått och lagt sig och att det är ute ur ugnen innan hon vaknar igen :)
 
Hehe - själv gav jag mig på att torka fisk och räkor :p
Att det inte blev skilsmässa den gången beror endast på att jag skrivit under med blod på att aldrig någonsin göra om det ;)
 
Eftersom att jag planerat en kortare fisketripp över helgen, i kombination med att familjen är bortresta, har jag köket till mitt förfogande hela veckan.
Vad kan då passa bättre än att torka litet mat =)

Blev en gulaschsoppa, vilken har vakuumpaketerats i portionspaket. Nytt för denna gång är att jag lagt maten i ett kuvert av aluminiumfolie, i ett tappert försök att förbättra hållbarheten (inte för att så god soppa lär hinna bli gammal, men något kul ska man väl få ha).
Kuvertet är vikt så att plastpåsen pressar ihop det utan veck (ja så gott det går), vilket borde göra paketet mer gastätt än om man bara använder plastpåsen.

Det borde väl inte vara något problem att lagra maten direkt mot aluminium när det handlar om så pass torr mat?

Och så några inspirerande bilder =)
u9a5yva7.jpg


e6a5u8ap.jpg


ry3abavu.jpg


ga7ydete.jpg
 
Ser ju mycket proffsigt ut!

Du vågar alltså torka i fyra lager på en gång. Bra att veta! Jag har inte vågat lägga mer än två våningar.
 
Ser grymt ut! Jag ska själv sätta fart med torkningen inför en tur i Jotunheimen.

Ang torka i flera lager så tycker jag att det funkar om man har varmluftsugn och fläkten hjälper till. Med gammal ugn är det lite kinkigare...

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk
 
Det sket sig med folien. Den har punkterats. Får använda extra tjock nästa gång, eller flera lager.

Det är en varmluftsugn med stekspade i luckan. Testade att köra med stängd lucka men då rann det vatten på insidan av glaset. Gick riktigt bra att reglera temperaturen med denna ugn. Min förra ugn utan fläkt var hopplös.

Jag satte det blötaste längst ner och till en början körde jag med fläkt och undervärme. Efter ca 8 timmar var färsen och tomatpurén klar, varpå jag slog av undervärmen och lät resten torka klart på bara fläkt.
 
Jag tänkte torka tomatpastasås med tonfisk. Det borde väl gå eller? Sedan undrar jag när man torkar renskav om man ska steka den före eller inte? Verkar finnas olika sätt att göra det på. Kanske har ni ett bra recept på renskavsgryta?
 
Det är alltid säkrast att sterilisera råvarorna innan konservering. Under den initiala torkningen kommer det vara perfekta förhållanden för bakterietillväxt (fuktigt och varmt), och då är det bäst om det är så få bakterier som möjligt.

Stekning ger dessutom bra smak, så du har inget att förlora :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg