Torka mat

När jag torkade tomater skar jag dem i 3-4 mm tunna skivor.

Generellt ska det man torkar vara så tunn/finskuret som möjligt för att fukten ska försvinna lätt. Är det tjockt torkar det på ytan först och beroende på livsmedel så kan det innebära att fukten stängs in istället.
 
Duger en sån torkapparat de säljer på elgiganten/clasan m.m? Nån rund stor cylinder med "plastplåtar" och rätt stora hålrum mellan. Ibland kallas de för svamptork, men borde de inte funka för annat också?

Har kört i ugnen hittills, men känns jäkligt energislösande och knappast ekonomiskt hållbart i längden.

Jag använder denna du pratar om en OBH Nordica funkar till att torka det mesta i..
 
Jag använder denna du pratar om en OBH Nordica funkar till att torka det mesta i..

just det, OBH var det.

Lite skeptiskt till den tillverkaren bara då deras vattenkokare, kaffebryggare och micro inte är nått vidare.

Låter den mycket? och hur lång tid tar det med full maskin på ett ungefär?
 
Köttfärssåsen jag tillagade och torkade var Tilltopps recept, med egen kryddning. Jag tillsatte bland annat paprikapulver, vilket jag tycker passar väldigt bra i köttfärssås.

Den blev väldigt bra. I efterhand funderade jag på om jag skulle ha tillsatt litet maizena efter torkningen för att kunna tillsätta mer vatten och få mer sås utan att påverka konsistensen, men mina farhågor var ogrundade. Tydligen är receptet konstruerat för att tåla ganska mycket spädning.

I ett blindtest hade jag definitivt inte misstänkt att den varit torkad. Det kändes verkligen inte som att man åt torkad mat.
Den fick svälla i en dryg timme i kallvatten, varefter den sedan kokades upp och fick småkoka ett par minuter.

Kan inte annat än rekommendera detta recept (googla tilltopps köttfärssås).

4uqu6yzu.jpg
 
fett på renskaven

Jag har torkat renskav nu och stekte även grönsaker i samma stekpanna efter att jag tagit ut renskaven. Problemet är att nu när jag torkat grönsakerna och köttet så är det väldigt mycket fett på köttet och grönsakerna kvar. Har skakat runt köttet i en påse med lite papper för att få bort det värsta men det är fortfarande väldigt fett. Jag är orolig för hållbarheten. Jag reser iväg till Sarek på måndag för en 12 dagarstur. Tror ni det håller så länge?
 
Fettet kommer alltid ut på ytan när man torkar. Om köttet var fritt från fett (så vitt du kunde se) och du inte stekt det i en massa fett är det ingen fara.
 
Litet olja är ingen fara. Har man tänkt lagra maten i flera månader är det viktigare, men ska du äta det inom ett par veckor har det mindre betydelse. Fråga joanna heilig (stavning). Hon brukar torka mat med mycket fett och kan säkert ge dig ett bättre svar :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg