Hett tips är att köpa rimmade (okokta) skinkor efter storhelgerna. Säljs ut för noll och ingenting.Dags att prova att lufttorka kött igen. Köpte lite rostbiff på Ica, skar upp i lagom bitar, torrsaltade 1.5 dygn, och hängde upp i vardagsrummet. Mums !!
Visa bilaga 46189
Ta bort nätet, skär av svål och (det mesta av) fettet, häng på tork. Man får vara lite uppmärksam tills ytan torkat så att det inte börjar mögla där skinkan har veck. Jag brukar gnida in extra salt där, men traditionellt tror jag man tvättar med vinäger eller ättika.
Hur som helst: Efter sex veckor eller så har du lufttorkad skinka som smakar precis som delikatessdiskens, fast den har kostat dig hundra spänn kilot istället för … mycket mer.
(Hm … om man lade skinkan i torrsalt några timmar kanske man slipper mögelproblemet, lär ju torka ut ytan? Eller kanske blåsa den torr med hårtork?
Ha ett fat under, skinkorna droppar lite de första dagarna eller så.)
(En sak till: Spar gelén skinkan ligger. Toppen som soppbas kalla dagar. Frys in den så håller den jättelänge.)