Har både en Sharpmaker och ett Lansky samt en del småbrynen. De verkar funka olika bra till olika saker. Vissa knivar är svårare att slipa på den ena än den andra. Tex om du har en väldigt avsmalnad rygg så kan det vara svårt att få Lanskyn att fästa och hålla vinkeln. Eller vissa helt flat slpiade knivar ,ffg.
Framförallt ser jag en fördel med Lansky eller liknande om jag måste göra om slipfasen pga att det blivit för slött, hackigt eller liknande. Det kan vara bekvämare att ha en jigg för att göra grovjobbet lite enklare. Nu har jag inte något ställ till Lanskyn, men jag tror att en ställning eller bänkfäste gör det enklare att arbeta med.
Det jag fått bäst resultat med när det gäller idiotskärpa på knivar är att konvexslipa med oljepapper och en musmatta, avsluta med grovt läder och autosol. Det är rent fånigt hur skarp det går att få eggen då. Återigen så passar det på vissa knivar inte alla. Införskaffa ett paket med 400, 600, 800, 1400 eller liknande oljepapper, olja och en musmatta och sök på convex edge på youtube. Tror att Svörd i NZ har en rätt bra instruktion på hur man går till väga. Sen funkar strigel utmärkt för att verkligen polera upp eggen till den där ruggiga rakbladsnivån.
I slutändan är det vana och träning som gäller
Framförallt ser jag en fördel med Lansky eller liknande om jag måste göra om slipfasen pga att det blivit för slött, hackigt eller liknande. Det kan vara bekvämare att ha en jigg för att göra grovjobbet lite enklare. Nu har jag inte något ställ till Lanskyn, men jag tror att en ställning eller bänkfäste gör det enklare att arbeta med.
Det jag fått bäst resultat med när det gäller idiotskärpa på knivar är att konvexslipa med oljepapper och en musmatta, avsluta med grovt läder och autosol. Det är rent fånigt hur skarp det går att få eggen då. Återigen så passar det på vissa knivar inte alla. Införskaffa ett paket med 400, 600, 800, 1400 eller liknande oljepapper, olja och en musmatta och sök på convex edge på youtube. Tror att Svörd i NZ har en rätt bra instruktion på hur man går till väga. Sen funkar strigel utmärkt för att verkligen polera upp eggen till den där ruggiga rakbladsnivån.
I slutändan är det vana och träning som gäller