Om jag minns rätt så krävs det att vattnet blir omkring 140 grader för att alla virus och bakterier ska dö, så det är väl därför det kan vara lämpligt att koka en stund så att man kommer upp i så hög temperatur som möjligt även om det är svårt att komma över 100 utan någon form av tryckkärl. Som jag tolkar det så upphettas mjöljen till 140 grader under 2 sekunder när den pastoriseras.
Fast själva toxinet blir man ju inte av med så kokning är ju ingen garanti.
Själv så dricker jag vatten ur sjöar men undviker jordbruksmark. Om företag har dumpat kemikalier och tungmetaller i sjöarna har man ju inte någon koll på.
Surfade runt och hittade: Pyrolobus Fumari kan föröka sig vid 113 C+, trivs bäst vid 116 C +, och slutar växa närtemperaturen går ned till ” kylslagna ” 90 C+. Den absoluta gränsen för allt liv, inklusivebakterier och arkeer , tros vara ungefär 150 C +,vid en så hög temperatur kan organismer
inte längre hålla samman sitt DNA och proteiner.
Källa: http://www.rentforum.net/Prod/Rentforum/sajt.nsf/wwwpages/7F798AC02135398CC12572F7003DCD4E/$File/AbsolutRent%20nr%202%202006.pdf