Paddelpasset

inte heller är intresserade av att på egen hand töja densamma,utan föredrar enklare turer under säkra förhållanden

Men är inte en begränsande faktor att det är svårt att få kunskap hur man säkert gör lite längre tur...

Definitionen vad som är säkra förhållanden är relativt. Kan du stötta i kajaken på ett säkert sätt så är en tur i ytterskärgården inga större problem.

Höll i en tur för 2 år sedan då vem som helst kunde dyka upp och vi paddlade runt Nämdö
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1782339

Jag sa att för att hänga med så skulle du kunna stöttning etc... när vi starta så visade det sig att det var lite si och så med det hela. Dag 2 när vi paddlade hem var det lite mera dyningar och det kändes inte bra i gruppen. På min inrådan tog några taxibåt hem.

Skillnaden hur gruppen fungerade före och efter vi delades upp var mycket större än jag kunde tro. Innan satt jag och kollade hela tiden på varje våg hur dom skulle klara den och efteråt så var vi en grupp som alla kände sig trygga med.

Min tes Kunskap skapar trygghet och nya möjligheter som är svårt att ta till sig och där paddelpasset är ett sätt men inte den enda vägen. Ramlar tillbaka på skridsko och SSSK där det finns ett klimat att man bör gå en iskunskapskurs för att lära sig mer vilket gagnar alla att man vet att dom flesta har samma referensramar hur man agerar då en olycka sker....
 
Senast ändrad:
Tja, det här med komfortzon, vad skulle det innebära? Att ge sig på nya saker? Att ge sig ut i svårare sjö? Men det är just sånt man kan få vara försiktig med som ensampaddlare. Lära sig sina gränser och försiktigt testa om man kan tänja de lite. Klart det är lättare med handledning, men har man inte den möjligheten får man ju hitta en annan väg. Självklart kan det betyda begränsning i vilka vatten eller isar man kan ge sig ut på, men det kanske räcker ändå. Mina snittpaddlingar ligger på ca7,5km. Jag kan nästan alltid hitta en rutt att paddla utan sjögång oavsett vindförhållanden. I vintras var det begränsat med paddelvatten, men jag har paddlat i stort sett hela vintern. Jag har inte kastat någon kajak från en klippa, men jag har med torrdräkt på gått tills isen inte längre burit, simmat och tryckt ner en vak stor nog för kajaken, kastat i denna, hoppat i vattnet och klättrat upp i kajaken och sedan paddlat igenom de sista metrarna is för att kunna utnytja den isfria delen av älven. Nu har jag börjat paddla i skärgården. Jag har varit ut en liten bit utomskärs i måttligt stora vågor, inte så de slog in men så jag fick kryssa lite lätt. Jag har också stått och tittat på bränningarna på utsidan av en ö och konstaterat att jag INTE kände mig mogen att ge mig ut där.

Att man får vara försiktigare när man paddlar ensam är en sak, men nu var det inte så man sa i Paddelpassets dokument. Där står det uttryckligen gång på gång att man ALDRIG ska paddla ensam! Aldrig är alltid ALDRIG. Det betyder inte "var försiktig", det betyder att man INTE ska paddla ensam NÅGONSIN!

Det här med att möta andra paddlare då. Det har aldrig hänt mig. Än mindre en paddlare i nöd. Visst kan jag tänka mig testa kamraträddning, men med vem? Mållgan?

Och varför bryr jag mig? Det verkar iallafall inte finnas något sätt att examinera sig här hemma. Jo, just för att paddelpasset bara lär vara aktuellt där det finns gott om paddlare. Om passet kan bli ett krav på något sätt betyder det att vi i "obyggden" hamnar ännu mer utanför.
 
Men är inte en begränsande faktor att det är svårt att få kunskap hur man säkert gör lite längre tur...
Här är en av de stora tankevurporna. Varför göra långa turer? Hur många timmar på raken är det vanligt att folk tillbringar på gymmet, zumban eller friskis/svettis? Varför måste paddling betyda att man åker på nån jädra tältsemester så fort man ska paddla? Å varför måste man ut i ytterskärgården? Det finns andra ställen att paddla på. Det kan vara skönt att ta en tur på några km och se hur snabbt man kan paddla. Det kan vara kul med en kvällspaddling i älven och tappa räkningen på alla bävrar man sett o.s.v.

Att paddla behöver inte alls betyda långturer i ytterskärgården. Det behöver inte ens betyda att man VILL paddla långt eller i havet. Vi är nog rätt många i sverige som knappt sett havet och ändå lever lyckliga med någon form av vattenaktivitet.

Att jag själv just börjat leta mig ut i havet och paddelsällskap där är en annan historia. DET har väl med MIN önskan om att kanske inte gå utanför någon komfortzon, men att göra den större.
 
Om passet kan bli ett krav på något sätt betyder det att vi i "obyggden" hamnar ännu mer utanför.

Du kan nog paddla lungt vidare känns som det bara är på utsidan.se man tror det skall bli obligatoriskt

God tur

Paddlade förbi Söderhamn 2009 och var då rejält utanför komfortzonen. Blev inblåst och sedan för mig sjukt stora dyningar när jag vågade mig upp mot Skärsö och senare på natten förbi upp runt Korsholmen

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=461153
 
Du kan nog paddla lungt vidare känns som det bara är på utsidan.se man tror det skall bli obligatoriskt
]

Det är väl knappt någon som pratat om att det skulle bli obligatoriskt mer än de som är kritiska till det? Personligen ser jag paddelpasset som en morot att lära sig mer som kan passa vissa paddlare, men långt ifrån alla.
 
Här är en av de stora tankevurporna. Varför göra långa turer? ..... Det kan vara kul med en kvällspaddling i älven och tappa räkningen på alla bävrar man sett o.s.v.
....

Håller med.

Däremot kan jag känna att det är enklare att ta steget att åka till Mallis eller Thailand än att ta del av det fina vi har iform av svensk natur. Det känns onödigt svårt. Paddelpasset kan vara ett sätt.

Tycker det är samma som att gå på tur/vandra i fjällen att det är samma människor man möter där som när man paddlar vilket jag tror beror på just att det är svårt att ta steget och lära sig ta del av det fina som finns....

9253913800_73a2076734_z.jpg
 
Paddelpasset kan nog precis som det givits exempel på här vara ett lämpligt verktyg just i klubbar för att få låna klubbkajak på egen hand, och läser man den där examinationshandledningen så läggs det ju en del vikt på att hämta ut och lägga tillbaka kajaken på ett vettigt sätt. Men för den klubb som kräver passet för lån eller annan verksamhet gäller det att se till att det finns gott om möjlighet att ta passet.

Att ha passet som morot för att gå kurser lär vara tämligen tandlöst om passet INTE fyller en funktion. Då kan man lika gärna ha ett klassiskt märkessystem istället. Problemet med det är väl att olika märken inte har så stort värde i dag.
 
Att ha passet som morot för att gå kurser lär vara tämligen tandlöst om passet INTE fyller en funktion. Då kan man lika gärna ha ett klassiskt märkessystem istället. Problemet med det är väl att olika märken inte har så stort värde i dag.

Förstår inte skillnaden på märke eller paddelpass....

Jag tycker det blir enklare att anordna en tur och säga att man skall ha paddelpass eller motsvarande ==> tydlig signal vill man vara med så skall man kunna dom olika momenten....

Plus att man kan ju ha det som en utbildningsstege.....

Efter att ha gått BCU 4 kursen så fick jag kommentaren att för att certifiera mig så måste jag hitta tillbaka till att rolla vilket motiverar mig att börja fundera i dessa banor plus att bättre tänka över vad jag har för säkerhetsgrejer som jag kan komma åt då jag sitter i kajaken under tur. Känner att "kajaksjukvård" är något att ta tag i.

Video från 2007 då det var skåpmat att rolla.... vilket jag numera försöker förtränga att jag inte kan..;-)
https://www.youtube.com/watch?v=l4pwrreXktU
 
Men för den klubb som kräver passet för lån eller annan verksamhet gäller det att se till att det finns gott om möjlighet att ta passet. .


Exempel på hur SPK lägger upp det
http://spkdummy.wordpress.com/aktiviteter/paddelpasset/

"Utbildning och ”examination” i klubbens regi är utan kostnad för medlemmar i SPK."

PÅ GÅNG

Paddelpass-utbildning 2014-05-15 kl. 18:30 – 20:30
Klubbens bryggor Max 6 deltagare. Föranmälan är obligatorisk.

Paddelpass-utbildning 2014-05-22 kl. 18:30 – 20:30
Klubbens bryggor Max 6 deltagare. Föranmälan är obligatorisk.

Paddelpass-utbildning 2014-06-05 kl. 18:30 – 20:30
Klubbens bryggor Max 6 deltagare. Föranmälan är obligatorisk.

Paddelpass-utbildning 2014-06-12 kl. 18:30 – 20:30
Klubbens bryggor Max 6 deltagare. Föranmälan är obligatorisk.
 
[QUOTE


Förstår inte argumentationen från Herr Anka. Saknar konstruktiva förslag och ödmjukhet. Får mer en känsla av att vara rättshaverist ;-). Tycker hans ord säger mer om Herr Anka än om paddelpasset behövs eller inte....

][/QUOTE]

Sent skall syndaren vakna.

Som jag skrivit tidigare i andra trådar att professorerna/fariséerna etc. trasslar in sig i sina paragrafer och tolkningar av dem samma så till den milde grad att de förlorar förståndet.

Följ naturlagen/guds lag: Älska allt och alla... så slipper du bekymmer. Bryter du mot detta så uppstår förr eller senare bekymmer. Det är väl knappast att vara rättshaverist när man försvarar den högsta och förnämaste lagen av alla. Den som instiftade lagen dömer naturligtvis och är totalt rättfärdig och vis, så det är bara att bocka och buga för detta.

Tänk på alla våra förfäder och deras anhöriga som dog som martyrer under plågsamma former tex på de romerska arenorna. Inkvisitionen med dess tortyr tex bara pga kärlek till sin näste och för att vi i dag skall kunna ta del av den infon som killen på krysset sa blan annat. Tack vara boktryckarkonsten satt Luther lite fart på spridningen av ordet och nu har vi nätet som givetvis går att porrsurfa på men även att sprida annan kunskap till dem som fortfarande har kvar öron att höra med.
 
Tycker det är samma som att gå på tur/vandra i fjällen att det är samma människor man möter där som när man paddlar vilket jag tror beror på just att det är svårt att ta steget och lära sig ta del av det fina som finns....
Du missar poängen i mitt ifrågasättande av långturer och turer i yttre skärgården.

Jag tror det beror mer på att det är samma människor som lockas på långtur i fjällen, i kajak, på skidor eller långfärdsskridskor. Min poäng är att det inte bara handlar om kunskap eller möjlighet. Det finns så många som aldrig i H***ETE skulle sätta sin fot i fjällen eller sätta sig i en kajak eller vilka "dumheter" vi nu kan hitta på. Nu är det faktiskt så att världen aldrig ÄR svartvit, och mellan att älska långturer med kajak till att inte kunna tänka sig gå i närheten av en så har ju såklart varje individ sin gräns för vad som är intressant. En gräns som förvisso kan ändras med tiden, men det betyder ändå att det finns många som inte alls är intresserade av långturer och därför heller inte är intresserade av vad som krävs för en långtur.

lära sig ta del av det fina som finns....
Som att man måste LÄRA sig dricka kaffe, rödtjut och wisky? Säg det till de som bara ser fjällen som en synonym för en massa mygg och en tur i fjällen=mygg och skavsår.

"Fint? Med en massa sten, mossa och fjällbjörk? Bahhhh..."
 
Förstår inte skillnaden på märke eller paddelpass....
Ett märke säger att jag har klarat att utföra vissa saker. När man använder begreppet "pass" så indikerar man att det ger tillgång till något. Att det kan vara samma saker som krävs för ett märke eller ett pass har inte med saken att göra. Det är funktionen. Märket är bara ett kvitto på en viss prestation medans ett pass är ett verktyg för framtiden. Ett pass behöver överhuvudtaget inte vara kopplat till någon kompetens.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg