Tahinin brukar va så dyr, så köper sällan. Gillar annars Kung Markattas, men den är ju inte lös och det är väl tahinan?
Kung markattas är god. Gjord på ganska väl-rostade sesamfrön, och den är betydligt fastare än många andra.
Tahini gör man annars ganska enkelt själv.
Rosta 2dl skalade sesamfrön i en rostfri stek-/traktörpanna på spisen tills de är gyllene. Rostningsgraden har stor betydelse för smaken. Rosta i torr panna, ingen olja. Skaka ofta, annars bränns de oväntat snabbt.
Låt svalna.
Mortla eller mixa till pulver.
Blanda med olivolja. 0,5-1,0 dl beroende på hur du vill ha det. Tillsätt salt efter behag. Jag använder min tahini enbart till hummus, så jag brukar sätta åtminstone en tesked salt. Inbillar mig att hållbarheten förlängs med mycket salt.
Min erfarenhet är också att det är stor skillnad på sesamfrön.
Risentas skalade sesamfrön (gul påse) blir väldigt bra tahini. Har även testat med Ica Eco, men det blev inte alls lika gott.