Näring i vildmarksmat?

Påsarna är sällan framtagen som det enda man ska äta på en dag. Militären som varit drivande i utvecklingen delar ut påsar/kartonger med dagsmatsedlar (även frystorkade varianter finns) och i de flesta fallen är det, näringsmässigt, inga problem att må bra på de menyerna under lång tid.
För friluftsliv under längre tid får man därför tänka lite extra men det är inte direkt svårt att läsa innehållsdeklarationerna och se vad som saknas för en veckas behov. Det finns antagligen märken där man utan problem klarar sig ett år på tre påsar per dag plus extra energi men jag har inte räknat åt någon som ska ut ett år så jag har inte kollat. Under en vecka eller två spelar det ingen större roll vad det är bara man får i sig tillräckligt med protein och kolhydrater. Ingen mening med att fokusera på att äta bara rent skräp heller så det är upp till eget sinne och ork hur man blandar mat och snacks/godis.

Tycker man påsarna innehåller lite energi får man blanda ner något eller äta något till. 1 dl coscos, 1 dl extra vatten och 1 dl jordnötter plus kryddning efter egen smak funkar t ex i ganska många rätter. Lite mer energi utan att behöva tänka. Är rätten vattning i grundreceptet så halvera mängden extra vatten.

Sen tycker jag man har alldeles för liten ryggsäck om man inte får ner en chipspåse utan att krossa chipsen, prioriteringar är viktiga i livet. Ett tips är att det finns små påsar som är mer lämpliga för en dagsranson och som passar inne i ett vanligt liggunderlag.
 
Påsarna är sällan framtagen som det enda man ska äta på en dag.

Tycker man påsarna innehåller lite energi får man blanda ner något eller äta något till. 1 dl coscos, 1 dl extra vatten och 1 dl jordnötter plus kryddning efter egen smak funkar t ex i ganska många rätter. Lite mer energi utan att behöva tänka.
Enkelt att komplettera! Bra tips!
 
Jag har med rapsolja ca 0.5 dl dagen som hälls i maten när den svällt klart och 2-300 gr nötter,choklad och torkad frukt/d.
Skulle jag köpa färdig maten får man man ju äta minst 2 påsar vid varje måltid.
När jag gör mat själv tar jag ca dubbelt så mkt jag äter hemma i kcal dag annars går jag ned för mkt i vikt att musklerna bryts ner sker ändå i tex armarna fast går med stavar.
Jag har 5-6000 cal dag ,påsmat skull det då krävas ca10st kostnad som att äta på en fint ställe i en storstad .
Volymen på middag med makaroner+bönor+kött svälld ca 7-8 dl, torrt ca 15 st kaffemått,då blir man mätt.
De dagar man man regnar in i tältet eller tar vilodag äter jag betydligt mindre.
 
Jag har med rapsolja ca 0.5 dl dagen som hälls i maten när den svällt klart och 2-300 gr nötter,choklad och torkad frukt/d.
Skulle jag köpa färdig maten får man man ju äta minst 2 påsar vid varje måltid.
När jag gör mat själv tar jag ca dubbelt så mkt jag äter hemma i kcal dag annars går jag ned för mkt i vikt att musklerna bryts ner sker ändå i tex armarna fast går med stavar.
Jag har 5-6000 cal dag ,påsmat skull det då krävas ca10st kostnad som att äta på en fint ställe i en storstad .
Volymen på middag med makaroner+bönor+kött svälld ca 7-8 dl, torrt ca 15 st kaffemått,då blir man mätt.
De dagar man man regnar in i tältet eller tar vilodag äter jag betydligt mindre.
Har du inget fett på kroppen? För kroppen börjar normalt inte att hämta energi från musklerna i första hand.
Svårt att styra var energi ska tas från kroppen, men brukar va fettet som ryker först, och vattnet inte minst. Vore dumt av kroppen att äta upp de viktiga musklerna innan det andra, så tror inte riktigt på det där. Lite av en myt kanske.
 
Har du inget fett på kroppen? För kroppen börjar normalt inte att hämta energi från musklerna i första hand.
Svårt att styra var energi ska tas från kroppen, men brukar va fettet som ryker först, och vattnet inte minst. Vore dumt av kroppen att äta upp de viktiga musklerna innan det andra, så tror inte riktigt på det där. Lite av en myt kanske.
ifall så såg och ser det ut så på armarna sedan turen.
Men ser ju inte ut som tävlingscykliters spagetti armar direkt ändå.
Vissa har svårt att äta tillräckligt både hemma och på turer.
Vet dock av erfarenhet att jag speciellt på tur måste äta så mkt man orkar,och inget fel på varken konsistensen eller smak på min mat utan beror på att man ej blir så hungrig direkt efter slutat gå en lång dag,lika när man tränade 2 gr dag.
Då åt man upp sig på helger och vilodagar.
Inte ens för 2 år sedan när jag fått cryptosporidium av glaciärvatten,och gick ned 1 kg dag på resten av vandringen totalt -8kg då 2/3 var kvar när jag drack vattnet och ca 1/2 när sjukdom visade sig med frossa , var jag speciellt hungrig fast nog åt 2-3000 cal /dag.(havregrynsfrukost och sedan hårt bröd,jag trode det var camriobakter från kycklingen men var felfri)
Men när man kommit hem och blev lite bättre så kom hungern tillbaka,och man fick tänka på att stanna i viktuppgång till normalvikt.
 
Menar du att du vakar i plast som du sen långkokar? Är grejerna råa eller redan tillagade när du fryser dem?

Håller det sig så? Hur länge
Allt är tillagat innan infrysning. Sous-vide är inget långkok, det kokar inte alls. Tempen i sous-vid badet är typiskt 60 eller 65 grader.
När man kör en portionspåse över natten och sedan kyler blir vakuumpåsen en kylkonserv.
Hållbarheten är i kylskåp 1 månad eller två.
I frysen, feta saker ett halvår magra saker två år.
Rumstemp öppnad förpakning 1 dygn, sluten en vecka eller mer.
Om man vill öka hållbarheten kan man svepa in i folie och vacka en påse till utanpå.
Som vanligt med konserver, skadade förpackningar konsumeras vid skadetillfället eller går direkt i soporna.

Om man vill tillaga saker med sous-vide gör man ofta lite annorlunda. Här är jag bara ute efter den bakteriedödande effekten.
/John
 
Rumstemp öppnad förpakning 1 dygn, sluten en vecka eller mer.
Våtkonserv, utan konserveringsmedel, som värmebehandlats i så pass låg temperatur som 65 grader är inte en konserv. Det är en vanlig maträtt, vilken bör kyllagras.

Vakuumförpackningen hjälper till med hållbarheten i den bemärkelsen att du får bra skydd mot syre och nya bakterier, men det innebär inte att du har fritt från bakterier inuti påsen.

Du dödar de flesta bakterier vid din 65 grader, men vissa bakterier är sporbildande och sporerna kräver åtminstone 120 grader i ett par timmar för att dö.
Vissa av de absolut värsta bakterierna du kan ha i livsmedel är dessutom anaeroba och trivs bäst i syrefattiga miljöer, varpå vakuumförpackningen riskerar att förvärra det hela.

Du bör förvara dina påsar i kylen.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
mjlusitano_gmail.com Minsta förpackning med mest näring Friluftsmat 8

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg