Finns studier och rapporter som spretar. Problemet då man ska studera skulle jag säga det är svårt hitta rätt grupp till studien. Hårt uttryckt kanske men är man fet och spenderar större delen av dagen på en kontorsstol eller i soffan är nog inte problemet mängden bra fett i kosten eller inte så att säga. Åt det hållet befolkningen går med så tycks bli allt svårare studera samband med vad gäller enbart kosten sett till hälsa.Högt intag av omättat fett, då?
Den grupp som omedvetet får i sig en stor del omättat fett kanske på annat vis inte lever hälsosamt, är överviktiga pga stort okontrollerat kcal intag, rör sig lite osv.
Ska man hitta tränande individer i bra form med kunskap om kost som lever på stora mängder bra fett. Då blir det svårt urskilja om kosten eller levernet spelar in i studierna vad gäller långsiktig hälsa. Personen med full koll vilken typ av fett den får i sig av, mängden kcal, intresset, kommer med största sannolikhet ha större koll på kroppen överlag, troligtvis även ha turen ha genetik till att vara mer "hälsosam".
Fett är kcal rikt och ska man basera sin kost på stort intag krävs kunskap om kost för att det inte ska balla ur i viktuppgång som i sin tur då är negativt för hälsan. Ha ätit kolhydratsrik kost och mentalt samt fysiskt vant sig vid de volymerna av mat tidigare delen av livet för att sedan gå över till fettrik kost är nog för många dömt att misslyckas. Två rejäla tallrikar pasta för att nästa dag äta några nävar nötter för att uppnå samma resultat vad gäller kcal. Jag spekulerar fritt här men lite de slutsatser jag dragit av de studier jag har sett.
Likt jag tog mig själv som exempel samt bekanta omkring mig. De åren jag legat i som hårdast med träningen har jag kommit undan med det mesta, bra fetter, dåliga fetter, lite fett, mycket fett, mycket och lite kolhydrater, normala mängder protein, enorma mängder protein osv. Hade jag legat på soffan hela dagarna hade det ena eller andra kanske helt förstört min hälsa.
Vilka personer ska man då välja ut att studera på? Man kan välja folkgrupper från olika delar av världen, en grupp med svenssons, en grupp med gymråttor, maratonlöpare... Resultatet kommer att bli olika och ibland helt annorlunda beroende på gruppens typ av livshållning inte bara sett till kosten.
Så hur gör man? Man plockar ut en grupp på 100-300 slumpmässiga människor och studerar en kortare tid där de får kryssa i lite listor och göra några mätningar. De flesta har nog säkert ingen insikt i hur de har ätit fast de tror det, många spelar med och överdriver åt det ena eller andra hållet, vissa fuskar med kosten men vill inte kännas vid det, hälften är kanske redan från start överviktiga, många överdriver sin träningsmängd... Lite som folk är överlag.
Se bara på forskning om kost överlag de senaste 20-30 åren där rapporterna har har legat till stöd för de som velat uppvisa sina önskade resultat. Äta 6-8 ggr dag till att istället se till periodisk fasta vad gäller blodsockerkontroll, äta mindre mängder protein för att undvika total njursvikt till att som frisk plötsligt kunna hantera 3g/kg protein utan problem alls, att behöva äta var tredje timme för muskelbyggnad till att kunna äta en gång per dag, proteintillförsel direkt efter träningspasset till att mer eller mindre helt kvitta hur många timmar efter. Resultat har inte bara avvikit en smula från varandra utan många gånger varit helt olika när man genom forskning försökt att visa upp de resultat man eftersträvat. Just därför vad jag tror det är svårt finna grupper studera på där just det ena eller andra går att peka på är orsaken till det ena än det andra med.
Långsikta studier tyder på att ökat fettintag har gjort folk sjukare, ökat sockerintag har gjort folk sjukare...
Stillasittande, psykiska ohälsan, helt förändrade levnadsvanor...
Hönan och ägget. 🤷
Men i det hela för en normal individ skulle jag inte rekommendera basera sin kost på högt intag av fett även om jag själv lever så med bra hälsa på papper och i verkliga livet. Just därför att det för den ovana kräver kunskap äta på det viset utan att det ska gå åt fel håll vilket då blir vad som är ohälsosamt. Det är socialt svårare, mentalt om man inte är van vid det, kräver hjärna avsluta måltiden snarare än mättnadskänsla och för många visuellt mer tråkigt bara helt enkelt kan jag tänka mig.
Senast ändrad: