Näring i vildmarksmat?

Högt intag av omättat fett, då?
Finns studier och rapporter som spretar. Problemet då man ska studera skulle jag säga det är svårt hitta rätt grupp till studien. Hårt uttryckt kanske men är man fet och spenderar större delen av dagen på en kontorsstol eller i soffan är nog inte problemet mängden bra fett i kosten eller inte så att säga. Åt det hållet befolkningen går med så tycks bli allt svårare studera samband med vad gäller enbart kosten sett till hälsa.

Den grupp som omedvetet får i sig en stor del omättat fett kanske på annat vis inte lever hälsosamt, är överviktiga pga stort okontrollerat kcal intag, rör sig lite osv.

Ska man hitta tränande individer i bra form med kunskap om kost som lever på stora mängder bra fett. Då blir det svårt urskilja om kosten eller levernet spelar in i studierna vad gäller långsiktig hälsa. Personen med full koll vilken typ av fett den får i sig av, mängden kcal, intresset, kommer med största sannolikhet ha större koll på kroppen överlag, troligtvis även ha turen ha genetik till att vara mer "hälsosam".

Fett är kcal rikt och ska man basera sin kost på stort intag krävs kunskap om kost för att det inte ska balla ur i viktuppgång som i sin tur då är negativt för hälsan. Ha ätit kolhydratsrik kost och mentalt samt fysiskt vant sig vid de volymerna av mat tidigare delen av livet för att sedan gå över till fettrik kost är nog för många dömt att misslyckas. Två rejäla tallrikar pasta för att nästa dag äta några nävar nötter för att uppnå samma resultat vad gäller kcal. Jag spekulerar fritt här men lite de slutsatser jag dragit av de studier jag har sett.

Likt jag tog mig själv som exempel samt bekanta omkring mig. De åren jag legat i som hårdast med träningen har jag kommit undan med det mesta, bra fetter, dåliga fetter, lite fett, mycket fett, mycket och lite kolhydrater, normala mängder protein, enorma mängder protein osv. Hade jag legat på soffan hela dagarna hade det ena eller andra kanske helt förstört min hälsa.

Vilka personer ska man då välja ut att studera på? Man kan välja folkgrupper från olika delar av världen, en grupp med svenssons, en grupp med gymråttor, maratonlöpare... Resultatet kommer att bli olika och ibland helt annorlunda beroende på gruppens typ av livshållning inte bara sett till kosten.

Så hur gör man? Man plockar ut en grupp på 100-300 slumpmässiga människor och studerar en kortare tid där de får kryssa i lite listor och göra några mätningar. De flesta har nog säkert ingen insikt i hur de har ätit fast de tror det, många spelar med och överdriver åt det ena eller andra hållet, vissa fuskar med kosten men vill inte kännas vid det, hälften är kanske redan från start överviktiga, många överdriver sin träningsmängd... Lite som folk är överlag.

Se bara på forskning om kost överlag de senaste 20-30 åren där rapporterna har har legat till stöd för de som velat uppvisa sina önskade resultat. Äta 6-8 ggr dag till att istället se till periodisk fasta vad gäller blodsockerkontroll, äta mindre mängder protein för att undvika total njursvikt till att som frisk plötsligt kunna hantera 3g/kg protein utan problem alls, att behöva äta var tredje timme för muskelbyggnad till att kunna äta en gång per dag, proteintillförsel direkt efter träningspasset till att mer eller mindre helt kvitta hur många timmar efter. Resultat har inte bara avvikit en smula från varandra utan många gånger varit helt olika när man genom forskning försökt att visa upp de resultat man eftersträvat. Just därför vad jag tror det är svårt finna grupper studera på där just det ena eller andra går att peka på är orsaken till det ena än det andra med.

Långsikta studier tyder på att ökat fettintag har gjort folk sjukare, ökat sockerintag har gjort folk sjukare...

Stillasittande, psykiska ohälsan, helt förändrade levnadsvanor...

Hönan och ägget. 🤷

Men i det hela för en normal individ skulle jag inte rekommendera basera sin kost på högt intag av fett även om jag själv lever så med bra hälsa på papper och i verkliga livet. Just därför att det för den ovana kräver kunskap äta på det viset utan att det ska gå åt fel håll vilket då blir vad som är ohälsosamt. Det är socialt svårare, mentalt om man inte är van vid det, kräver hjärna avsluta måltiden snarare än mättnadskänsla och för många visuellt mer tråkigt bara helt enkelt kan jag tänka mig.
 
Senast ändrad:
Finns studier och rapporter som spretar. Problemet då man ska studera skulle jag säga det är svårt hitta rätt grupp till studien. Hårt uttryckt kanske men är man fet och spenderar större delen av dagen på en kontorsstol eller i soffan är nog inte problemet mängden bra fett i kosten eller inte så att säga. Åt det hållet befolkningen går med så tycks bli allt svårare studera samband med vad gäller enbart kosten sett till hälsa.

Den grupp som omedvetet får i sig en stor del omättat fett kanske på annat vis inte lever hälsosamt, är överviktiga pga stort okontrollerat kcal intag, rör sig lite osv.

Ska man hitta tränande individer i bra form med kunskap om kost som lever på stora mängder bra fett. Då blir det svårt urskilja om kosten eller levernet spelar in i studierna vad gäller långsiktig hälsa. Personen med full koll vilken typ av fett den får i sig av, mängden kcal, intresset, kommer med största sannolikhet ha större koll på kroppen överlag, troligtvis även ha turen ha genetik till att vara mer "hälsosam".

Fett är kcal rikt och ska man basera sin kost på stort intag krävs kunskap om kost för att det inte ska balla ur i viktuppgång som i sin tur då är negativt för hälsan. Ha ätit kolhydratsrik kost och mentalt samt fysiskt vant sig vid de volymerna av mat tidigare delen av livet för att sedan gå över till fettrik kost är nog för många dömt att misslyckas. Två rejäla tallrikar pasta för att nästa dag äta några nävar nötter för att uppnå samma resultat vad gäller kcal. Jag spekulerar fritt här men lite de slutsatser jag dragit av de studier jag har sett.

Likt jag tog mig själv som exempel samt bekanta omkring mig. De åren jag legat i som hårdast med träningen har jag kommit undan med det mesta, bra fetter, dåliga fetter, lite fett, mycket fett, mycket och lite kolhydrater, normala mängder protein, enorma mängder protein osv. Hade jag legat på soffan hela dagarna hade det ena eller andra kanske helt förstört min hälsa.

Vilka personer ska man då välja ut att studera på? Man kan välja folkgrupper från olika delar av världen, en grupp med svenssons, en grupp med gymråttor, maratonlöpare... Resultatet kommer att bli olika och ibland helt annorlunda beroende på gruppens typ av livshållning inte bara sett till kosten.

Så hur gör man? Man plockar ut en grupp på 100-300 slumpmässiga människor och studerar en kortare tid där de får kryssa i lite listor och göra några mätningar. De flesta har nog säkert ingen insikt i hur de har ätit fast de tror det, många spelar med och överdriver åt det ena eller andra hållet, vissa fuskar med kosten men vill inte kännas vid det, hälften är kanske redan från start överviktiga, många överdriver sin träningsmängd... Lite som folk är överlag.

Se bara på forskning om kost överlag de senaste 20-30 åren där rapporterna har har legat till stöd för de som velat uppvisa sina önskade resultat. Äta 6-8 ggr dag till att istället se till periodisk fasta vad gäller blodsockerkontroll, äta mindre mängder protein för att undvika total njursvikt till att som frisk plötsligt kunna hantera 3g/kg protein utan problem alls, att behöva äta var tredje timme för muskelbyggnad till att kunna äta en gång per dag, proteintillförsel direkt efter träningspasset till att mer eller mindre helt kvitta hur många timmar efter. Resultat har inte bara avvikit en smula från varandra utan många gånger varit helt olika när man genom forskning försökt att visa upp de resultat man eftersträvat. Just därför vad jag tror det är svårt finna grupper studera på där just det ena eller andra går att peka på är orsaken till det ena än det andra med.

Långsikta studier tyder på att ökat fettintag har gjort folk sjukare, ökat sockerintag har gjort folk sjukare...

Stillasittande, psykiska ohälsan, helt förändrade levnadsvanor...

Hönan och ägget. 🤷

Men i det hela för en normal individ skulle jag inte rekommendera basera sin kost på högt intag av fett även om jag själv lever så med bra hälsa på papper och i verkliga livet. Just därför att det för den ovana kräver kunskap äta på det viset utan att det ska gå åt fel håll vilket då blir vad som är ohälsosamt. Det är socialt svårare, mentalt om man inte är van vid det, kräver hjärna avsluta måltiden snarare än mättnadskänsla och för många visuellt mer tråkigt bara helt enkelt kan jag tänka mig.
Tack för ett mycket utförligt svar.
 
Har inte orkat läsa allt, men anser att man behöver få i sig energi när man vandrar. Det som är gott äter man. Det som ger energi bör man få i sig.
Den frystorkade maten är dyr, och jag vill inte betala 100 kr för en måltid när jag kan komma undan med en hemmalagad och torkad rätt som är betydligt billigare. Jag tror inte man ska oroa sig för mättat eller omättat fett i vandringsmaten. Jag brukar komplettera mina rätter med en skvätt olja, direkt från en liten flaska jag har med mig.
Det som jag tycker är skönt är att jag oftast är rejält mätt efter middagen. Då vet jag att jag fått i mig bra med god mat, som jag lagat och torkat hemma.
Om jag bara skulle få i mig energi, så snabbt som möjligt, och helst i farten, skulle jag titta på någon pulvervariant. Men, och jag säger men...det går fetbort på en vandring. Matpausen är ju superskön på en vandring...en njutpaus. Pulver...inte riktigt min melodi.

Jag har lite koll på kost och träning...och det är intressant att läsa olika inlägg. Jag har provat lite olika saker kostmässigt...har gått ned 13 kg i år och har några kilo kvar innan jag anser jag är på en nivå som jag är nöjd med.

Alltid lär man sig någonting här i forumet...men jag ska nog läsa mer än jag skriver. På FB och i min blogg kan jag bre ut mig mer.
 
Har inte orkat läsa allt, men anser att man behöver få i sig energi när man vandrar. Det som är gott äter man. Det som ger energi bör man få i sig.
Den frystorkade maten är dyr, och jag vill inte betala 100 kr för en måltid när jag kan komma undan med en hemmalagad och torkad rätt som är betydligt billigare. Jag tror inte man ska oroa sig för mättat eller omättat fett i vandringsmaten. Jag brukar komplettera mina rätter med en skvätt olja, direkt från en liten flaska jag har med mig.
Det som jag tycker är skönt är att jag oftast är rejält mätt efter middagen. Då vet jag att jag fått i mig bra med god mat, som jag lagat och torkat hemma.
Om jag bara skulle få i mig energi, så snabbt som möjligt, och helst i farten, skulle jag titta på någon pulvervariant. Men, och jag säger men...det går fetbort på en vandring. Matpausen är ju superskön på en vandring...en njutpaus. Pulver...inte riktigt min melodi.

Jag har lite koll på kost och träning...och det är intressant att läsa olika inlägg. Jag har provat lite olika saker kostmässigt...har gått ned 13 kg i år och har några kilo kvar innan jag anser jag är på en nivå som jag är nöjd med.

Alltid lär man sig någonting här i forumet...men jag ska nog läsa mer än jag skriver. På FB och i min blogg kan jag bre ut mig mer.
Vad gäller aktiviteter där man håller igång fysiskt kvittar det nog helt hur "nyttig" man är under kortare perioder som du säger. Choklad, annat godis, mättat fett, ökar man upp förbrukningen till runt 5000-6000 kcal/dygn pga ökad aktivitet är det bara äta på vad man tycker om samt orkar bära med sig. 👍
 
Jag fick en påse turmat av en tjejkompis på en fjällvandring, Det smakade helt ok, men för dyrt för min smak. Jag brukar hålla min mat ganska enkel precis som jag gör hemma. Frukost brukar vara gröt med Nido, och en kopp te. Lunch blir ofta en måltid färdigmat från knorr som är enkel att laga. Middag blir liknande som lunchen. Sen blir det en del vätska och ölkorv som jag tuggar på. Och skulle jag komma förbi en affär eller ett fik så kan det bli ett besök där under färden. Jag har även under en kanothajk besökt en Pizzeria för att den låg i närheten av den älven vi paddlade på.
 
Senast ändrad:
Dessa två böcker tycker jag är bra, när det gäller att planera friluftsmat. Jag har haft en del andra böcker men de har jag sålt pga dessa är mycket bättre.
 

Bilagor

  • 20240907_151152.jpg
    20240907_151152.jpg
    144 KB · Visningar: 207
  • 20240907_151341.jpg
    20240907_151341.jpg
    186.1 KB · Visningar: 207
Om jag inte körde köpta torrpåsar, skulle jag bara köra mos och nåt enkelt hemmatorkat varje dag med olika pulversåser. Orkar inte laga nåt avancerat. Har aldrig mer än en bytta med mig.

Skulle va kul att torka baljväxter och pulvrisera till nån hummosliknande röra och krydda på med spiskummin och olja.
 
Om jag inte körde köpta torrpåsar, skulle jag bara köra mos och nåt enkelt hemmatorkat varje dag med olika pulversåser. Orkar inte laga nåt avancerat. Har aldrig mer än en bytta med mig.

Skulle va kul att torka baljväxter och pulvrisera till nån hummosliknande röra och krydda på med spiskummin och olja.
Låter som någon variant av Huel, ha i mindre vatten och rör om så har du väl någon smet baserad på linser, andra baljväxter och fröer. 😁

En mindre flaska olja att spä på med så låter det rätt schysst faktiskt, inte tänkt på. 🤔😁
 
Låter som någon variant av Huel, ha i mindre vatten och rör om så har du väl någon smet baserad på linser, andra baljväxter och fröer. 😁

En mindre flaska olja att spä på med så låter det rätt schysst faktiskt, inte tänkt på. 🤔😁
Kikärtor plus spiskummin smakar falafel, så tänkte nåt åt det hållet.

Jag har köpt färdig falafelmix nångång, men kommer inte ihåg om det var gott.
 
Huels frystorkade (hot & savoury) är jättenyttigt, ger mindre skräp än portionspackat men blir rätt snabbt osmakligt. De har väldigt många gemensamma ingredienser i alla rätter och det slår igenom så jag (och en handfull människor till som jag träffat som använt det på tur) tröttnade fort. Mycket fibrer och mycket bajs blir det.
 
Huels frystorkade (hot & savoury) är jättenyttigt, ger mindre skräp än portionspackat men blir rätt snabbt osmakligt. De har väldigt många gemensamma ingredienser i alla rätter och det slår igenom så jag (och en handfull människor till som jag träffat som använt det på tur) tröttnade fort. Mycket fibrer och mycket bajs blir det.
Stort tack för tipset om Huels frystorkade mat.
 
Huels frystorkade (hot & savoury) är jättenyttigt, ger mindre skräp än portionspackat men blir rätt snabbt osmakligt. De har väldigt många gemensamma ingredienser i alla rätter och det slår igenom så jag (och en handfull människor till som jag träffat som använt det på tur) tröttnade fort. Mycket fibrer och mycket bajs blir det.
Kan man köpa Huel som engångsköp utan att prenumerera?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
mjlusitano_gmail.com Minsta förpackning med mest näring Friluftsmat 8

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg