3
Börjar med att vara lite dryg: Har rätt bra koll på lagen. Jobbar med ansvarsutredningar på ett försäkringsbolag. Hundskador är rätt frekventa
Och lite praktisk: Det finns ett dilemma med en jakthund. Hon kan inte jaktkalendern eller vilka arter som är lovliga. Detta innebär att kompisens undulat ses som ett jaktobjekt, sammtidigt som man vill förstärka instinkten hos hunden. Hon har dessutom ett stort behov av motion, Det duger inte med att gå en sväng i parken ett par ggr per dag.
Tycker inte att du är dryg.
Nu blev det intressant! Då kan du svara på hur det ekonomiska ansvaret ser ut för en hundägare som låter sin hund springa lös och den förorsakar skada! För tråden handlar ju om lösa hundar vara eller icke vara. Inte om hundar som attackerar varandra när de går i koppel.
Att hundägaren får betala självrisk och att den skadelidande får ersättning förmodar jag är självklart? Kräver ni hundägaren på ersättning i eftertid om denne brutit mot lagen om tillsyn, dvs brustit i sin kontroll över hunden?
Jakt och motionsdilemmat som du tar upp visar belyser bara det självklara. Hunden kan inte ta ansvar för det utan det ligger på människan att ta ansvar. Det är så klart enkelt att släppa sin hund lös och låta den springa fritt men det är liksom inte tillåtet. Cykla/springa med hunden, låta hunden simma, tennisboll brännbollsträ och en grusgrop/stor öppen yta, rallylydnad, agility eller träna spårning och sök är alla bra exempel på motion. Viktigt med träning där lydnad ingår också dvs där hunden får jobba med hjärnan också.