Knivar, stål och hårdhetsgrader

-PaTRiC-; sa:
det blir en ganska stor momentförlust eftersom man på grund av överdimisionerat parerskydd och ett glapp från handtaget till eggen förlorar närheten till eggen. Med andra ord ser man jämt just ägare av den här typen av kniv "hugga" slanor istället för att skära slanor till exempel. just denna felkonstruktion ger upphov till flera olika problem vid effektiv knivhantering, flera grepp kan inte tas på ett effektivt sätt.. otroligt korkat sätt att konstruera en kniv.

Om du tycker att den centimetern orsakar en så stor momentförlust så finns det två alt : Träna mer eller skippa F1 . I ditt fall så vet vi ju svaret redan.:)
Nästa gång du skär slanor så titta hur nära du kommer handtaget. Om eggen börjar vid handtaget eller 1cm ifrån spelar ingen roll.Pga att slanor oftast har en rundad form så skapas en liten lucka mellan handtag och egg.
När det gäller överdimensionerat parerskydd så måste jag ställa frågan om vi fortfarande pratar om samma kniv : F1 ?
Saken är ju klar att det finns många åsikter om våra kära knivar.
Bästa sättet att skaffa sig en uppfattning om något är fortfarande att PROVA sig fram till något man tycker om oavsett prisklass.Sen att det kan svida om man tycker ett felköp har gjorts är en annan sak . Fördelen är att man alltid kan sälja en kniv typ F1 utan att tappa en stor hög med pengar.

Tycker ändå om både F1 och Mora

Mats
 
Hugga med F1?

Känns inte som någon höjdare om du frågar mig.
Inte för att det funkar med en mora heller.

Kanske är så att det är handhavandefel?

Ulf
 
Re: Hugga med F1?

Schneeberger; sa:
Känns inte som någon höjdare om du frågar mig.
Inte för att det funkar med en mora heller.

Kanske är så att det är handhavandefel?

Ulf

Ingen av de nämnda knivarna är speciellt optimerade för att hugga med.

Handhavandefel ? Nä !

Mats
 
Re: Re: Hugga med F1?

Jag håller med, ingen av knivarna är gjord att hugga med.

Det påstods i ett tidigare inlägg att F1-användrare (min tolkning) ofta "hugger" slanor isället för att skära.

Med handhavandefel menar jag att man valt fel verktyg om man försöker hugga med en F1/Mora.

Ulf

virto; sa:
Schneeberger; sa:
Känns inte som någon höjdare om du frågar mig.
Inte för att det funkar med en mora heller.

Kanske är så att det är handhavandefel?

Ulf

Ingen av de nämnda knivarna är speciellt optimerade för att hugga med.

Handhavandefel ? Nä !

Mats
 
Re: Re: ferrari vs volvo 140

[/QUOTE]
Och för att kanske återföra till diskussionen om usel konstruktion... Det funkar inte att ta sig upp eller ner från en trottoarkant med en Ferrari. Många farthinder eller vägbyggen gör gatunätet till rena återvändsgränder för en låg bil. En Ferrari är inte bara snabbare och snyggare (och DYRARE) den är också väldigt väldigt specialiserad. Den löser INTE många av de vanliga krav MÅNGA har på en bil.

Trots det; vill du ha en Ferrari (eller en speciel kniv). Fine with me! Men kom inte och säg att den är "bättre" på något mysiskt och allmängiltigt sätt. Säg dock gärna att den passar dig som vill ha något flashigare (fåfänga är okey för män! till och med vanlig - fast vi män fattar ofta inte att det är det vi håller på med).

ELLER att du har väldigt speciella krav, typ banracing (och skiter i de krav folk vanligen har på en bil).
-p-
[/QUOTE]

Senast jag kollade så skrev jag faktiskt, Man klara sig lätt med en mora men en del vill ha nått flashigare. Men känner du för att bryta ner allt jag skrev till minsta detalj för att skriva nått coolt tillbaka så varsågod det bjuder jag på. Den perfekta kniven finns inte, den ska väga ingenting men ändå vara nog tung så man kan hugga med den, det ska vara stor nog för att hugga ner träd men liten och smidig så man kan göra småsaker, den ska alldrig bli slö men ändå lätt att slipa och sist men inte minst vara nästan gratis vilket verkar vara viktigt för endel.
mora duger gott, svindyra monsterknivar duger gott. Så varsågod och utnytja det fria samhället till köpa den kniv du tycker bäst om.
[Ändrat av cancerman 2006-04-13 kl 23:44]
 
virto; sa:
Om du tycker att den centimetern orsakar en så stor momentförlust så finns det två alt : Träna mer eller skippa F1 . I ditt fall så vet vi ju svaret redan.:)
Nästa gång du skär slanor så titta hur nära du kommer handtaget. Om eggen börjar vid handtaget eller 1cm ifrån spelar ingen roll.Pga att slanor oftast har en rundad form så skapas en liten lucka mellan handtag och egg.
Mats

just det, styrkan e inte problemet eftersom jag e sjukt stark..

angående den rundade formen så får du nog tänka till igen, den dryga cm försvinner inte för att slanan har en rundad form den lägger ytterligare till momentförlusten.. ska man skära en slana på 5-8cm tjocklek så behöver man varje millimeter om man skall skära dom i ett skär annars så får man stå o hacka som en idiot o då e det bättre med yxa, med en mora utan parerskydd så skär man rätt lätt slanor i ett skär med dimesionerna 5-8cm tjockare har jag inte provat för jag har aldrig behövt tjockare slanor.
 
Re: Re: Re: ferrari vs volvo 140

cancerman; sa:
Den perfekta kniven finns inte, den ska väga ingenting men ändå vara nog tung så man kan hugga med den, det ska vara stor nog för att hugga ner träd men liten och smidig så man kan göra småsaker, den ska alldrig bli slö men ändå lätt att slipa och sist men inte minst vara nästan gratis vilket verkar vara viktigt för endel.

knivar e skärande verktyg, inte huggande.. till huggeri har man huggande verktyg som yxor och liknande. även om det finns ett litet undatag..
 
Re: Re: Re: Re: ferrari vs volvo 140

[/QUOTE]

knivar e skärande verktyg, inte huggande.. till huggeri har man huggande verktyg som yxor och liknande. även om det finns ett litet undatag.. [/QUOTE]

Jag är väl medveten om det därför skrev jag faktiskt... men liten och smidig så man kan göra småsaker. Och då menar jag inte lägga lego eller dyl. =)
 
Haha, upprättelse (fast bara lite)!

Schneeberger; sa:
Och för att så tvärsäkert kunna dömma ut F1 bör man ju åtminstone ha hållit i den :)

Strykarräven hade ju sålt sin - det skulle jag också gjort om jag inte var nöjd.
Nu är det min tur att dela ut lite cred:

Jag råkade faktiskt i en situation under påskveckan där en F1:a skulle gjort jobbet bättre. Dessutom var jag ett klantarsle. Inget att mörka, tvärtom -

Efter ännu en dags pimpling i drevande sursnö och utan fisk (9 st 15 cm abborrar för att vara exakt), grävde jag ned mig och kokade kaffe. Bakom ryggen hade jag en riktigt fin vriden torr myrtall, som bara andades tjärtall på lång väg. Behövde inget sånt för att få upp elden, men efteråt ville jag bekräfta min hypotes, och bröt bort lite av det yttersta, vridna lagret på tallen. Jodå, innehållet var stenhårt, rödorange och luktade säreget. Jag nändes inte börja bryta tjärstickor, tänkte att tallen kunde få stå där på udden till bättre behövande. Men jag skulle i alla fall bryta lite till, för att se hur djupt tjärveden sträckte sig. Vad ska man inte göra med en kniv i en frusen tjärtall med en densitet motsvarande uran-235? Svar: Man ska inte bryta med kniven. Inte med en Mora2000 i a f.

Men, som en riktig praktstockholmare, bröt jag av den yttersta centimetern av knivbladet. Urkorkat, och något jag aldrig skulle gjort om jag tänkt efter.

En F1:a hade naturligtvis inte gått av på samma sätt. Till mitt försvar bör sägas att Moran var upphittad, och vem vet vad dess spets varit utsatt för innan mig. Dessutom hade jag en extra mora i skryllan (apropå vad som skrivits tidigare i denna tråd), så det blev inte vidare vådligt. Lapphunden (ja, det heter faktiskt så, inte PK: "samehunden") fick sina korvskivor och det blev ändå ingen fisk att rensa.

Däremot är det möjligt att om jag haft en F1:a, hade jag fortfarande suttit och svurit över att det var omöjligt att spänta veden eller få till en spetsig korvpinne (två gråstenar gör ju det jobbet bättre!).

Sensmoral:
1. Var inte en idiot, inte ens utomhus.
2. Erkänn när du har fel.
3. Prylar kan i viss mån kompensera för dålig teknik.
4. Ha alltid en backupkniv någonstans.
 
norpan_; sa:
Använd kvivryggen när du gör upp eld med eldstål. Är inte kanten tillräckligt skarp är det lätt att slipa till en skarp 90 graders kant på ryggen.
Lätt vet jag inte ... Har suttit ett tag med mitt lilla diamantbryne nu, i flera omgångar. Inte blir knivryggen mycket skarpare, inte.

En tråd om knivar! Du vet inte vad du har startat!!!

/mattias

Jag har insett detta nu ... :) Tror du det är en bra idé att ställa en fråga om brynen också?

Här följer dock för den intresserade litet info från Mora ang stål osv. De verkar dock inte vilja specificera vad det är för stål i Mora 2000 - mer än att det är Väldigt Bra(tm). Eller så förstår jag inte vad han säger.
/H-E
----8<--------8<---------8<-------
"Stålet vi använder är världens bästa rostfria eggstål, som förresten kommer
från svenska Sandvik.
Det är ett kirurg- och rakbladsstål, som förutom att det inte rostar, förenar de bästa skäregenskaper med maximal egglivslängd.
Hårdheten brukar ligga kring 56HRC om jag minns rätt."

----8<--------8<---------8<-------
"# 1 Alla knivar som tillverkas i Mora har en eggslipningsvinkel avsedd
för täljning i trä och liknande material. Vinkeln totalt på eggen ligger mellan 20 och 25° vilket inte är fallet med de Tyska knivar som
Fällkniven saluför. Där ligger vinklarna på mellan 35 och 45° för att tåla högre belastning. Vill du jämföra dessa knivar behöver du alltså
bryna upp vinkeln på Morakniven till samma som Fällknivens T.ex.
Å andra sidan kommer inte kniven att fungera som täljkniv längre eftersom
den får ett högre motstånd och inte styr på eggfasen.
#2 Hårdheten avgör inte alltid en knivs slitstyrka eftersom många högkolhaltiga stål också innehåller en mängd stora primärkarbider vilka
lätt lossnar ur eggen vid användning. dessutom försvårar dessa slipningen. Sandvik har däremot genom en patenterad metod tagit ner mängden stora primärkarbider till ett minimum i sina material vilket
gör att de för att vara kromstål är både lättslipade och håller skärpan bättre än de flesta andra material framställda på konventionellt sätt.
Slutsatsen är alltså att du bör välja kniv efter användningsområde eller anpassa den du har, men kom ihåg att det är inte lika enkelt att slipa om en kniv från hög till låg vinkel som det motsatta."
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bananmannen Bryna knivar med björkticka Överlevnad 16
Tallrot Överlevnads knivar Överlevnad 56
Igelkotte Skillnad mellan kolstål och rostfritt stål. Överlevnad 87

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg