Knivar, stål och hårdhetsgrader

virto; sa:
norpan_; sa:
Har alltid undarat över det här med tufft användande. Är det när man typ gräver pissgropen, slår ner tältpinnarna och öppnar konserver med kniven, eller? Det är ju ett skärande verktyg så det finns inte direkt så mycket tufft att göra mer än och just skära?

/mattias

Om man använder kniven till annat än att just skära med den, typ slår på ryggen av kniven med en träbit för att spänta tändved så klassas det som tufft användande bl a.
Kan ju säga att jag har bankat ganska mycket på mina Morablad utan några problem.

Det är ju skiten man gräver ner.:)

Såtillvida man inte vill markera sitt revir:)

/mattias
 
Stort och tungt-penisförlängare?

Varför skall alla envisas om att ha en stor och tung kniv?
Det bästa är en liten fin sak som t ex lilla Helle-kniven. Enkel behändig och användbar de gånger man verkligen BEHÖVER en kniv. Hur många har reflekterat över hur sällan man VERKLIGEN behöver kniven, mer än till Falukorv och pyssel?
För huggverksamhet är en skarpslipad liten yxa överlägsen. Men det är sällan man behöver det oxå.
Så- allt detta är egentligen onödigt!
 
Knivar upprör uppenbarligen och alla har sina behov från brytbladsknivar till rejäla doningar för "tufft" bruk.

Personligen beror mitt knivval på vad jag ska göra. I skogsmark har jag alltid med mig en liten yxa och en kniv. Dessa använder jag i princip varje gång jag är ute ffa när man ska göra upp eld eller skära en falukorvsbit. Jag har en kortbladig lappkniv som fyller de flesta ändamål för denna användning. De som aldrig använder kniv eller rekommenderar brytbladsknivar kanske syftar mest på rena fjällvandringar?

Under ren fjällvandring brukar jag ha en liten fällkniv från SOG i fickan och även en liten kniv i min leatherman. Anledningen till att jag då har dubbelt är bara för att jag haft nytta av tången men tycker samtidigt att leatherman-kniven inte duger till mycket. En större "riktig" kniv har jag dock aldrig saknat på en fjällvandring.

På fisketur har jag i regel med mig både lappkniven och yxan men ffa en filékniv som underlättar att filéa fisken betydligt. När jag fiskar så spelar heller inte vikten lika stor roll som under en längre fjällvandring. Är man ute och fiskar så fikar man och eldar mycket och använder därmed både kniven och yxan mycket. :)

F ö har jag både en Gerber LMF och en SOG navy seals. Båda är värdelösa för annat bruk än att ta människor av daga eller gräva upp mask ur jorden med. Lustigt nog är att den enda kniv jag lyckats förstöra var just en Gerber LMF. Bladet gick av när jag skulle fälla ett träd med den. :)
 
ferrari vs volvo 140

Denna diskution är som att jämföra ferrai å volvo 140, båda fraktar ändan från A till B, den ena går snabbare å är snyggare å den andre är som en pansarvagn å går alldrig paj. Man klara sig lätt med en mora men en del vill ha nått flashigare, bla jag. Allt efter smak och tycke. Men börjar man gå ner på detaljerna så klarar svensson "eller gramjägaren" =) sig lätt med en mora.

Med gramjägare så menar jag folk som ids klaga på att en kniv i vettig storlek väger för mycket.

Så nu har jag sagt mitt å ska gå å laga mig lite mat så man inte svälter ihjäl
 
Re: Stort och tungt-penisförlängare?

Yappah; sa:
Så- allt detta är egentligen onödigt!

Precis därför använder jag en liten lätt brytbladskniv (den väger inte ens 10 gram). Den fungerar bra till att kapa snören och såna saker som blir lite jobbigt att göra med tänderna:)
 
dave1; sa:
De som aldrig använder kniv eller rekommenderar brytbladsknivar kanske syftar mest på rena fjällvandringar?

Jag lagar inte mat över öppen eld utan vandrar med spritkök. Alltså behöver jag inte hugga ved eller spänta stickor.

Och även om jag behöver göra upp eld så går det rätt bra utan att behöva hugga. Ved som inte är sågad är ju ändå inte särskilt lätt att klyva så då behöver man en såg också i såna fall. Då är det betydligt lättare att bryta av lite lagom grova grenar från ett torrt vindfälle.
 
Håller med om att lättare knivar gör samma jobb (nästan) lika bra. Fick en wm1 från fällkniven av tomten i julas och det är ingen tvekan att den kommer att få hänga med i fortsättningen istället för mitt tunga gamla härk....
 
Re: ferrari vs volvo 140

cancerman; sa:
Denna diskution är som att jämföra ferrai å volvo 140, båda fraktar ändan från A till B, den ena går snabbare å är snyggare å den andre är som en pansarvagn å går alldrig paj. Man klara sig lätt med en mora men en del vill ha nått flashigare, bla jag. Allt efter smak och tycke.
Och för att kanske återföra till diskussionen om usel konstruktion... Det funkar inte att ta sig upp eller ner från en trottoarkant med en Ferrari. Många farthinder eller vägbyggen gör gatunätet till rena återvändsgränder för en låg bil. En Ferrari är inte bara snabbare och snyggare (och DYRARE) den är också väldigt väldigt specialiserad. Den löser INTE många av de vanliga krav MÅNGA har på en bil.

Trots det; vill du ha en Ferrari (eller en speciel kniv). Fine with me! Men kom inte och säg att den är "bättre" på något mysiskt och allmängiltigt sätt. Säg dock gärna att den passar dig som vill ha något flashigare (fåfänga är okey för män! till och med vanlig - fast vi män fattar ofta inte att det är det vi håller på med).

ELLER att du har väldigt speciella krav, typ banracing (och skiter i de krav folk vanligen har på en bil).
-p-
 
Häftiga knivar och riktiga verktyg

-PaTRiC-; sa:
det blir en ganska stor momentförlust eftersom man på grund av överdimisionerat parerskydd och ett glapp från handtaget till eggen förlorar närheten till eggen. Med andra ord ser man jämt just ägare av den här typen av kniv "hugga" slanor istället för att skära slanor till exempel. just denna felkonstruktion ger upphov till flera olika problem vid effektiv knivhantering, flera grepp kan inte tas på ett effektivt sätt.. otroligt korkat sätt att konstruera en kniv.

Men Patric, häftiga knivar köps mest på Hobbex av dem som fäller andras träd utan tillstånd...Vet inte att man kan bära ut skiten som man bar in etc.
Riktiga Verktyg som Moras Nusnäsmodeller och Elkniven samt kirurgiska eggverktyg, har alla stort bra skaft och ett litet nära blad med gott moment i skäret.
Försiktiga gubbar som jag, som dessutom lånar ut min rödskaftade Mora har parerstång på den, för det hade den när jag fick den, därmed inte sagt att jag inte modifierat den en liten smula...

Go tur

"Äventyr är en dåligt planerad tur." Mark Twain

[Ändrat av johankse 2006-04-13 kl 09:46]
 
Hårdhetsgrader

I Karlebo Handbok kan läsa en hel del om hårdhetstest och vad olika legeringar gör i stålet.
Vad Dalkarlarna lyckades med var att laminera tre olika stål med olika egenskaper till ett kniv och yxblad.
Vasst i eggen, men segt, segt fäste till eggen och fjädrande stomme-rygg. De fick fram ett verktyg som både hade goda skärande och hållbara egenskaper. Samt inte minst där eggen lätt kunde återupparbetas till skärpa. Yrkesmän jublade och konkurenterna fick något att bita i...
Ett stål för ett väghyvelblad och stål för ett trähyvelblad har rätt olika krav på sig...
Stekspaden skall bete sig på ett sätt och kockkniven på ett annat..
En sabel behöver ett stål och en florett ett annat.
En stor del av striderna under järnåldern gick åt att räta svärden...Efter kontakten med Araberna under korstågen lärde sig såsmåningom de flesta smeder mera om stålframställning, men mycket länge var Toledo ledande..Bugatti, han med 6kanten och paralellskruvstycket hade framaxel av Toledostål i sin legendariska racer...
Smederna vid Vira bruk lyckades väl med sina armevärjor här hemma....Moraskniv och Agdor, Yxhults bruk, är mera världsberömda utanför än inom landet...
Hur hårt ett stål kan bli kan innom vissa gränser varieras med härdningen. Läs gärna mera i Karlebo HB.
När Kanonverkstäderna på 30-talet sålt licencer för LVkanoner till Tyskland och England, visade det sig att Enfieldstålet i Armstrongs kanoner inte höll för värmen utan kroknade...Tyskarna köpte stål av oss...alltför länge.
Tror inte att du behöver en Rockwell testapparat själv men det är roligt att veta lite. Biblioteket kan säkert hjälpa till och Tommas Johanssons bok Smid själv, ICA, 9153408977 är läsvärd.

Go tur
[Ändrat av johankse 2006-04-13 kl 10:30]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bananmannen Bryna knivar med björkticka Överlevnad 16
Tallrot Överlevnads knivar Överlevnad 56
Igelkotte Skillnad mellan kolstål och rostfritt stål. Överlevnad 87

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg