Thaikyckling med röd curry i kokosmjölk

Av: Norris

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen.

För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat.

Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag färdig kryddmix men ibland torkar jag röd currypasta.

Färsk vitlök och färsk ingefära följer alltid med på fjällvandringarna.

Typ:

Huvudmål, Matlagning

Portioner/mängd:

2

Ingredienser:

torkad kycklingfärs (från 300 g färsk)
1/2 torkad liten purjolök
1 torkad paprika
torkade champinjoner (från 100 g färska)
1 färsk vitlöksklyfta
en bit färsk ingefära
60 g kokosmjölkspulver
1 påse kryddmix "Paneng red curry"
200 g nudlar

Gör så här:

1. Lägg de torkade ingredienserna i blöt ett tag innan middagen. Jag brukar använda en Nalgeneflaska med vid öppning och lägga i blöt i kallt vatten på eftermiddagsrasten.

2. Häll ner de uppblötta ingredienserna i en kastrull.

3. Blanda kokosmjölkspulvret med vatten i Nalgeneflaskan och skaka. Mängden vatten som ska användas beror på hur mycket vatten som var kvar bland de uppblötta ingredienserna, men 2 dl kan vara lämpligt. Häll kokosmjölken i kastrullen.

4. Tillsätt kryddblandningen i kastrullen. Anpassa mängden efter hur stark du vill ha rätten. En påse för två personer blir rejält starkt så tag först halva påsen.

5. Under tiden som grytan kokar upp hackar du vitlöken och ingefäran i små bitar och tillsätter i kastrullen.

6. Låt grytan puttra några minuter och ställ den åt sidan.

7. Koka nudlarna.

8. Smaka av grytan och tillsätt vid behov mer kryddmix. Värm eventuellt grytan någon minut när nudlarna är klara.

9. Njut av Thailändska smaker, helst med utsikt över vackra fjäll.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-07-21 10:33   jaberg
Några tips på hur jag bäst torkar kycklingfärs? För filéer hittar jag många instruktioner. 150 i 15 min och sedan torka över natten i 50 grader...
 
2019-06-08 11:09   Glimmerstigen
Gillar också den här rätten, men brukar göra det ännu enklare genom att använda färdigtorkad sojafärs. Mättande och god vegetarisk rätt.
 
2019-07-09 12:32   Anders Petrén
I vilka butiker kan man hitta kokosmjölkspulver?
 

Fler recept


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg