Sulor till pjäxor och vandringskängor
Vi lägger ned mycket tid och pengar när vi ska köpa vandringskängor och pjäxor, men det som kan vara den viktigaste delen i skorna glömmer vi ofta bort. Om skorna är obekväma eller för kalla kan en sula för några hundra kronor vara en bättre lösningen än att köpa nya skor.
Av: Staffan Sandberg
Sulorna som hör till vandringskängorna och pjäxorna duger för en del, men långt ifrån alla. Standardsulorna är ofta gjorda för att vara billiga, behöver man något bättre måste man köpa till det. Det är kanske lika bra, vad som är bäst är individuellt.
Ullsulor
En del vandringskängor och pjäxor har ullsulor som standard. Om ullsulor inte följer med kan det vara värt att köpa det om du tar turer när det är kallt. En del är helt platta och består bara av ull. Det kan bli bekvämare med ullsulor som också har lite plast i sig för att forma dem mer efter foten. En del har också ett reflekterande lager som ser ut som aluminiumfolie. Det reflekterar värmen så sulorna blir ännu varmare. Tovad ull torkar långsamt, räkna därför med lång torktid om du använder ullsulor.
Värmesulor
Fryser du ofta om fötterna? Det behöver du inte. Med hjälp av värmesulor för några hundra kronor och ett batteri i bältet som kostar minst 600 kronor får du värme för skidturer i flera dagar. Vill du inte ha batterier med en ledning kan du köpa sulor med inbyggda batterier som styrs med en mobiltelefon, men då måste du även ha tillräckligt med batterikapacitet på telefonen.
Gelesulor och andra sulor med dämpning
Går du med tung packning på hårt underlag, till exempel grusvägar och hårda stigar? Det kan slita på lederna. Det problemet minskas med bra stötdämpning. Gelesulor har betydligt bättre dämpning än vandringskängornas standardsulor, ser du på internet eller i välsorterade friluftsaffärer hittar du många olika modeller. Priset är ofta runt några hundra kronor.
Ortopediska inlägg
Ortopediska inlägg kan göra stora skillnader i komfort för en del. De är dessvärre dyra, räkna med 1 500 till 2 000 kronor. De är inte nödvändiga för vem som helst. Har du inga problem med fötter eller knän behöver du antagligen inga ortopediska inlägg. En del har nytta av ortopediska inlägg, men billigare alternativ som pelotter, hälkappor och hålfotsinlägg ger tillräcklig hjälp.
Ortopediska inlägg tillverkas för dina fötter och ditt användningsområde. Det kräver två besök hos ortopeden, först berättar du vilka problem du har och vad sulorna ska användas till. Fötterna skannas för att inläggen ska kunna formas efter dina fötter. När inläggen är färdiga kommer du tillbaka och de anpassas så de får plats i dina skor.
Sulor som formas efter foten
Ett billigare alternativ till ortopediska inlägg är att köpa sulor som formas efter foten. Det kan antingen göras i en affären eller hemma. När sulan är varm kommer den ge efter för tryck och återfår inte sin gamla form. Du värmer upp sulan i ugnen och ställer dig på den, när den svalnat har du en sula formad efter din fot.
Till Staffans blogg
Källa: http://staffansandberg.se/
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Gissa position
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Nammásj norrifrån?
- Vandringsleder Bilder från din senaste tur (ej i fjällen)
- Kläder färga gore-tex?
- Vandringsleder Gruvbergsleden, Bollnäs kommun
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Skidor allmänt Första längdskidorna till barn- vad ska jag tänka på
Ortopediska inlägg är dyra, men billigare om man har besvär. Spänner det i hålfoten? Är du lite plattfotad? Kolla om du kan få en remiss eller något till en ortopedisk mottagning.
800 spänn och ett perfekt inlägg. Rekommenderas varmt!
Och en liten varning!
Det finns vissa sport- och skoaffärer som ger möjligheten att forma ett inlägg efter din fot. Detta kan fungera jättebra, men för sådana som mig, som dels är lite plattfotade och väger 90+ kg så fungerar de riktigt dåligt. Plasten som används till inläggen är bara uppvärmd och formad plast - inget annat (vad jag sett iaf). Under hålfotsinlägget blir det ett mellanrum mellan hålfot och skons innersula. Detta betyder att om du lägger en ordentlig vikt på ditt inlägg så ger det efter, bågnar och du får inget ordentligt stöd i alla fall. Din fot "bottar" i skons innersula. Enligt min mening inte värt att lägga tusenlappen på.
Riktiga ortopediska inlägg har inget mellanrum mellan hålfot och skons innersula. Där finns istället mer material som håller emot istället för luft. Långt mycket bättre. Kostar eventuellt mer.
Man kan dock om man inte har några allvarliga problem mkt väl köpa skapliga inlägg i sportaffären eller på "AliExpress"som hjälper vid måttliga problem. Det går också att själv modifiera sulor genom att limma på pelotter eller hålfotsuppbyggnad av gamla sulor. Hjälper inte detta är det dags att besöka ortopedteknikern för proffsinlägg. Tyvärr finns det en hel del fuskare i branschen som saknar utbildning. Hör efter vilken utbildning de har.