Naturdokumentär på Svt - Fiskarnas rike

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under tre år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Det här är en filmserie som inger hopp. Den visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera de skador vi har orsakat.

Av: ulindh

Foto: Ecofilm. Filmserien "Fiskarnas liv" på Svt.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under tre år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Det här är en filmserie som inger hopp. Den visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera de skador vi har orsakat.

Resultatet är en unik trilogi som tar med tittaren på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Se våra fiskar och andra vattenvarelser på ett sätt som du aldrig tidigare skådat i Fiskarnas rike.

I denna relativt okända undervattensvärld möter vi märkliga organismer, finurliga fiskar och vattenlevande fåglar och djur. Vi får också träffa forskare, experter och de människor som lever längs och av våra vatten. Fiskarnas rike är en omtumlande resa med den påtagliga insikten att allt vatten hänger ihop.

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och parningsplatser hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men trilogin Fiskarnas Rike visar att negativa trender går att vända. Och ibland är det faktiskt enklare än vi tror.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kan ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka beslut. Och de besluten hade aldrig tagits om inte människor hade agerat. Därför hoppas jag att många svenskar kommer känna ett större engagemang när de får lära känna våra vattenlevande varelser lite bättre, säger seriens skapare Martin Falklind.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i filmerna. Vårt friska vattensystem ger oss mängder av ekosystemtjänster. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser, i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de är fritidssysselsättning och de är arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.

Första avsnittet sändes 17 oktober och går att se här på Svt Play.

Avsnitt 2, 24/10 kl. 19.00

Avsnitt 3, 31/10 kl.19.00

Läs mer

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg