Kulturvandring på Österlen

Kulturvandring på Österlen. Nedslag hos traktens författare, musiker och filmare. De leker sjörövare och letar efter det magiska ljuset över Hanöbukten.

Av: Anders Hermansson

Kulturvandring på Österlen

Det okända Stenshuvud

Vi valde den norra entrén, till Stenshuvud nationalpark. Här är betydligt mindre folk än den mer kända huvudentrén. Exotiska trädslag av cypresser och pinjegran bildar en tät skog, där endast strimmor av solljus når marken. Kanske var det just känslan av att bli förflyttad till medelhavets skogar som fick författaren Björn Ranelid att välja den norra entrén som fond för sitt sommarhus.

Stenshuvud nationalpark, Pinjeskogen

 

Stenshuvud nationalpark, pinjeskogen. Foto: Anders Hermansson

Kiviktrakten, där Stenshuvud ingår är centrum för äppelriket, hjärtat av Österlen. Vid norra entrén ligger musteributiken dit barnfamiljer vallfärdar för att köpa hallonkräm (ja, den är godast) eller Björn Ranelids prisbelönta äppelmust.

 

Konfliktstinna kulturarbetare

Det är i poesin kring myterna som Österlens landskap mejslats fram. Från folkvandringstidens fornborgar till ålafiskets guldkant. Förbi avfolkningsbygd som lämnas åt konstnärskolonier mot efterkrigstidens sommaridyll. Men aldrig kunde väl bergets ande ana att årets turistinvasion skulle liknas vid apokalypsens riddare.

 Stenshuvud nationalpark låter nyfikna kor ströva fritt, och lite för nära...

Foto: Nils Olof Nilsland

 

Mången är de kulturarbetare som bosatt sig på Österlen och Skåneleden snirklar sig fram, ibland tätt inpå deras domäner.

Vid norra entrén till Stenshuvud nationalpark, ligger egensinniga Kivik Art center. Art center blev ofrivilligt uppmärksammade när deras granne, rockmusikern Ulf Lundell anmälde Art center för intrång i privatlivet. Lundell ansåg att det torn som Art center uppfört innebar att besökarna kunde titta in i hans hus och inledde en decennielång juridisk tvist. Camilla Läckberg, eldade på konflikten genom att skänka pengar till bygget och som hämnd för att ha kallats ”litterär komposthög”, av skalden. Efter en decennielång kamp förlorade Ulf Lundell tvisten mot Kivik Art center. Den som vandrar har stor chans att träffa på rockbjörnen, när han cyklar kring i Kivikstrakten. Cykel blev det nya för Ulf Lundell efter domen för grovt rattfylleri, på vägen mot Simrishamn.

Den som däremot träffade på Björn Ranelid åkande i sin Jaguar utanför Kivik, hade otur. Författaren krockade sin bil (med de bevingade nummerplåtarna) mot ett annat fordon och dömdes för vårdslöshet i trafiken.

- Han har kört för fort och varit ouppmärksam, sade åklagaren.

 - Justitiemord, kontrade Björn Ranelid.

Domen hinner knappt lämna löpsedlarna förrän Johan Glans säger att Ranelid har fel i sin hjärna. I en ursinnig krönika försvarar sig poeten med att ha uträttat mer för Österlen än alla andra och att Johan Glans egenskaper dunstar bort i vinden.

Det är kändistätt i byn Österrike, vid Stenshuvud nationalpark.

Foto: Anders Hermansson

Vid nationalparkens huvudentré, passerar du byn med det märkliga namnet Österrike. I Österrike huserar den tidigare akademiledamoten och tillika författaren, Klas Östergren. Östergren tillhörde den upproriska falangen i Svenska Akademien, som ville klippa banden till den så kallade ”kulturprofilen”. När akademien inte agerade tillräcklig kraftfullt mot kulturprofilen valde Östergren och flera med honom att lämna sammanslutningen. Den decimerade akademien drabbades av sin största konflikt och kunde inte utföra sitt viktigaste arbete, att utse nobelpristagaren i litteratur.

Tar du Skåneleden norrut, passeras strax Kiviks berömda marknadsfält. Gör en avstickare till filmregissören och manusförfattaren Richard Hoberts, äppelodling.  Flera av Hoberts filmer är inspelade på Österlen, bland annat den uppmärksammade Glädjekällan.  När Hobert skulle regissera tv serien om August Strindberg, blev han indragen i en infekterad konflikt med manusförfattaren Peter Birro. Birro, ansåg sig kränkt, och önskade en annan regissör till tv serien. Som stöd för sitt krav, startade Peter Birro en namninsamling med flera av Sveriges mest kända regissörer och skådespelare. Hobert är även en passionerad äppelodlare som vunnit SM i äppelmust.

 Stränderna vid Stenhuvud är fortfarande livsfarliga och fyllda av mystiska krafter...

Piratnästet

Hur lång tid ska ha förflutit innan synen på pirater övergått från organiserad brottslighet till barnprogram.

- Barn rövas bort av kapten Svartskägg. En yster beskrivning av Sveriges televisions, barnprogram om sjörövare.

Pirater med blanka värjor ramar in det populära barnprogrammet om den onde kapten Svartskägg, vars inspelningsplats är Stenshuvud, nationalpark på Österlen. För att barnskådespelarna ska komma i rätt stämning inför kameran, bor de på det fiktiva värdshuset Sjömanskistan, utan kontakt med sina föräldrar.

Österlens stränder var under lång tid ett ökänt tillhåll för sjörövare, som lockade fartyg på grund med falska ljussignaler. Skeppen plundrades och de överlevande slogs ihjäl. Kung Karl XI försökte stoppa sjöröveriet genom att hugga ned strandskogen, som de gömde sig i. 

Tag med barnen på en spännande vandring i piraters fotspår, längs med strandkanten på Stenshuvud. Vindlande smala stigar för dig till deras hemliga gömställe, ingången till jätten Stens boning. Myten berättar att de sjömän som kikade in hos jätten Sten fick sina fartyg förlista.

 

Vid ingången till piraternas hemliga gömställe på Stenshuvud.

Foto: Anders Hermansson

I skymning har jag öppnat

Stanna kvar, när turisterna lämnar nationalparken. Gör som generationer av konstnärer och vandra längs med stranden i solnedgången.

Stenshuvud nationalpark, mot norra huvudet. Foto: Nils Olof Nilsland

När skymning övergår till natt skall du ta med dig kameran till norra huvudet och se horisonten brinna.

 Stenshuvud nationalpark, norra huvudet i solnedgången. Foto: Nils Olof Nilsland

Vi vandrade åter mot tältlägret i Hällevik, förbi den mörka pinjeskogen som gör nationalparken till en mytisk plats. Foto: Nils Olof Nilsland.

Rammstein nästa

En trist upplevelse. Pandemin har inneburit en hemmavid turistinvasion utan dess like. Med turism följer trängsel. Tältlägret Hällevik vid norra entrén, ligger bedårande vackert under bokträdens kronor. Men det är fler än vi som upptäckt den okända pärlan. En lång dags äventyr avslutas med lite starkvaror. Plötsligt öppnar en småbarnsförälder tältduken och snäser åt oss att sänka våra röster.  Chockade, tittar vi på varandra och utbrister;

-  Nu skulle man hämnas med Rammstein, på högsta volym.

Stenshuvud, bokträden hukar över det idylliska tältlägret vid Hällevik.

Foto: Anders Hermansson

 

Kom, kom, du gyllene dotter, du höstens vandrerska, du skogens lyssnerska.

 Foto: Anders Hermansson

Rörum. Ett stort tack till dig, okända välgörare, som släckte våra törstiga strupar, på årets varmaste dag. Ps: Det fanns Digestive kex under fatet.

Text: Anders Hermansson

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg