Höstmagi i Värmland
Ett vandringsäventyr längs sagolika stigar och genom djupa skogar, förtrollande berglandskap och Vänerns övärld. Det upplever mina vänner, min hund och jag under en höstig vandring i Värmland.
Av: Karen Hensel Foto: Melanie Haas
Foto: Melanie Haas
Medan vi tar de första stegen på vårt höstäventyr sveper Lowes svans glatt genom ormbunksbladen ackompanjerat av ett ivrigt nysande. Vår fyrbenta följeslagare, en Curly Coated Retriever, är lika taggad som oss – Melanie, Victoria och jag. Under de kommande fyra dagarna ska vi utforska Värmlands vackra natur, där fyra olika världar väntar på oss: Selma Lagerlöfs barndomslandskap, resterna av den gamla koppargruvan, vidsträckt utsikt från bergen och en orörd skärgård i Vänerns insjölandskap.
Gula löv prasslar under våra kängor och sprider en lätt söt, kryddig doft när vi startar vår vandring på Sundbergsleden denna friska oktobereftermiddag. Det är den första av fyra vandringsleder vi ska utforska under våra dagar i Värmland. Björkskogens vita stammar sträcker sig högt mot den klarblå himlen och Lowe nosar nyfiket i lövhögarna medan vi långsamt klättrar uppför de första höjdmetrarna. Stigen slingrar sig genom kuperad terräng och snart når vi en utsiktsplats där Frykensjöarna glittrar i fjärran. Höstfärgerna breder ut sig som ett lapptäcke över landskapet och vi kan inte se oss mätta på denna färgpalett.
Efter ett tag når vi den gamla arbetarstugan Skogsbacken, byggd på 1600-talet. Den ser blygsam ut från utsidan, men inne i stugan berättas historier om ett enkelt liv fyllt av hårt arbete och gemenskap. Stugan inspirerade Selma Lagerlöf till det fiktiva Björne i "Gösta Berlings saga", och precis som i boken är det lätt att föreställa sig de människor som en gång levde här, omgivna av sagor och legender.
Foto: Melanie Haas
Vandra med vildgässen
Vi slår oss ner på en träbänk utanför stugan och tar fram våra termosar.
– Tänk att vi är här, långt från Stockholm, bara några timmar senare, säger Melanie och ler.
Lowe verkar dock inte dela våra filosofiska funderingar och puffar otåligt på oss med nosen – dags att fortsätta. Himlen börjar bli mörk och vi har fortfarande en lång väg framför oss. När vi vandrar vidare genom skogen hör vi plötsligt ett rop från ovan. En v-formation av vilda gäss passerar över våra huvuden och ett stråk av melankoli sveper förbi. Det är lätt att föreställa sig att en av dessa gäss är Akka, den mäktiga ledargåsen från Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.
Selma Lagerlöfs band till Värmlands landskap blir tydligt här. Hon föddes bara ett stenkast från Sundbergsleden, på gården Mårbacka, där hon växte upp innan familjens ekonomiska bekymmer tvingade dem att sälja den. Lagerlöf, som blev den första kvinnan att vinna Nobelpriset i litteratur, kunde senare köpa tillbaka Mårbacka med sina litterära framgångar och bodde där tills hon dog. Idag är Mårbacka ett museum och när vi går genom skogarna känns det som om vi vandrar genom hennes berättelser.
Foto: Melanie Haas
Vilda landskap och höga höjder
Den vilda naturen, som Lagerlöf så ofta beskrev som både vacker och obarmhärtig, omger oss när vi klättrar uppför Klövberget. När vi når toppen stannar vi upp i tystnad för att beundra utsikten. Regnet börjar falla, först försiktigt, sedan alltmer ihärdigt. Vi drar snabbt på oss våra regnjackor och börjar nedstigningen, som är en utmaning på de hala stenarna och rötterna. Efter ett par halkiga missöden når vi en liten, förtrollande skogssjö. Trots regnet kan vi inte låta bli att ta en paus i vindskyddet med en eldstad vid sjöns kant och fascineras av den mörka vattenytan.
Foto: Melanie Haas
Foto: Melanie Haas
När vi kommer tillbaka till bilen är vi genomblöta, men uppfyllda av äventyrets första dag. Vi kör till Ulvsby Herrgård, en historisk herrgård där vi ska tillbringa natten. Herrgården, med sina tjocka träbalkar och antika möbler, ger en känsla av svunna tider, då resenärer från när och fjärran stannade här för att vila och utbyta berättelser. Här samlas vi med andra gäster och njuter av en måltid i den hundvänliga matsalen, där Lowe trivs bra med sina fyrbenta kompisar.
Foto: Melanie Haas
Foto: Melanie Haas
Vandring genom gruvornas hjärta
Efter en god natts sömn och en stadig frukost ger vi oss av på Gruvrundan, en populär vandringsled norr om Sunne. Den leder oss genom skogar och förbi resterna av gamla järn- och koppargruvor. Luften är krispig när vi vandrar genom tät vegetation och passerar gamla järnvägsspår som en gång transporterade malmen från gruvorna. Här arbetade gruvarbetare under hårda förhållanden och de branta klipporna som omger oss bär spår av deras slit.
Vi når fram till den djupa Källargruvan, vars mörka väggar är täckta av blåaktiga nyanser. Stigen leder oss vidare genom den urgamla Tiskaretjärnsskogen som klassas som ett nyckelbiotopområde. Här växer sällsynta växter och fåglar som tretåig hackspett och orre lever bland de knotiga träden. Vi stannar till för att njuta av tystnaden, dricker kaffe och äter kanelbullar medan Lowe nöjer sig med ett kokt ägg.
Foto: Melanie Haas
Foto: Melanie Haas
Skärgårdsäventyr på Vänern
På vår sista dag styr vi kosan mot Kristinehamn och Vänerns skärgård där vi hyr en båt för att utforska tre avlägsna öar. Väl framme på Vålön, Kalvön och Sibberön vandrar vi genom täta tallskogar och över klippiga stränder. Vi tar ett snabbt dopp i det iskalla vattnet och Lowe, i sin flytväst, plaskar glatt omkring.
Foto: Melanie Haas
Skärgårdens karga, orörda natur är en perfekt avslutning på vårt äventyr. När vi sitter på en klippa och ser ut över Vänerns vidsträckta horisont känner vi oss som ett med naturen. Lowe ligger bredvid oss, blickande ut över vattnet, som om även han reflekterar över de senaste dagarnas upplevelser.
Under dessa fyra dagar har vi vandrat genom fyra helt olika världar: från Selma Lagerlöfs barndomslandskap till gruvornas mystik, de djupa skogarna och slutligen skärgårdens vildmark. Värmlands magi har följt oss varje steg på vägen och vi lämnar denna plats med minnen som kommer att stanna kvar länge – inte bara hos oss, utan också i Lowes glada svansviftningar.
Foto: Melanie Haas
Foto: Melanie Haas
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Sveriges vackraste glaciär?
- Fjällvandring Gissa position
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Har nån annan den här känslan?
- Fjällvandring Resa till Sulitelma
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Allmänt om friluftsliv Addnaturebutiken i Sthlm
- Fjällvandring Det gamla Sarek