Återförening med Sarek x2

Från noll till två snabba sommarturer i Sarek. Bilder och minnen från sommaren 2017.

Av: kjpil

Två turer i Sarek efter fyra år på sofflocket, nästan. Småbarnslivet har berikat mig med många fina stunder i naturen och även på fjällen. Men sedvanliga 8-20 dagar i Sarek har avskaffats under denna tid. Jag längtade dit, i bra väder. I brist på tid behövdes planering, snabbt och lätt. Cirka fyra timmar planerad egentid i veckan, det blev till löpträning i 8-10 månader.

Bokade två turer till Sarek, räknade med att minst en skulle avbokas. Förutsättningarna för att jag skulle åka var bra väder. Ville inte åka till regn och snö. Tre dagar per tur.

Första planerade turen i början av Juli avbokades pga sjukdom. Baserat på statistik från senaste årens planerade klätterhelger har det varit ganska hög sannolikhet för detta. Ombokade biljetten till början av augusti. Väderprognosen var helt ok, jag åkte med min 24l stora och 7kg tunga ryggsäck. Hade inte lyckats hitta sällskap.

Anlände till Akkastugorna 18:15. Sprang förbi Kisurisstugan och slog läger halvägs till Nijak vid 21. Fin stig nästan hela vägen. Fantastiskt att vara i Sarek igen. Det blev en god natts sömn.

Första lägerplatsen. Nijak i bakgrunden.
Nästa dag genom Ruohtesvagge, nedanför alla spektakulära toppar.

In genom Ruohtesvagge.Humöret är på topp i denna miljön!Betraktade senare Kanalbergets nordsida som jag länge velat utforska och passera.

Kanalberget, en genväg till Sarvesvagge.Ändrade planer för andra gången på denna plats. Fick bli en omväg på cirka 20km. Vidare genom den välväxta floran i Alggavagges sydsida. Otroliga utsikter i ett vilt landskap. Det blev en tidig myskväll nedanför Niejdariehpvagge.

På morgonen ett snabbt och fantastiskt uförslöp ner till Sarvesvagge. Högst upp i NiejdanehpvaggeUppåt igen till min favoritplats Luohttolahko för att njuta högfjället. Vilken otrolig alpin miljö det är där, med så nära till topparna, men ändå inte. Ett stenlandskap. Omgiven av höga topparUtsikten och miljön förändras sedan dramatiskt under bara någon timmes tid. Nedre Njoatsosvagge, en mysig dal med massa växter. Mindes inte att det var så svårframkomligt, samma tankar som vid mina tre tidigare besök där. NjoatsosvaggeVidare till pårek och sen löpning på stigen ner till Kvikkjokk. Somnar gott i tältet vid 22.

Fantastiska dagar.

Andra turen i slutet av Augusti. Denna gång hade jag sällskap av en kompis och hans bror. Väderprognosen osäker, i sista stund bestämmer vi oss för att åka ändå. Denna gång har jag samma 24l väska. Men 9kg på ryggen. Enklare glaciär- och klätterprylar fick följa med.

Första dagen promenerar vi från Sourva och förbi guhkesbron innan läger. Halvägs in blir det över en timmes rast med glaciärräddningsövningar.

Äpharmassivet framför oss.På vägen träffar vi två personer som ska göra samma tur som oss. Anländer tidigt, en i sällskapet får lära sig att repellera vid lägret. Somnar tidigt och vaknar tidigt.

Vandrar upp på Vuojnestjåhkkå.

Toppen av VuojnestjåhkkåSen följer ett antal spektakulära toppturer och glaciärvandringar jag länge velat göra.

På väg till Buchttoppen träffar vi på det andra sällskapetVi träffar på det andra sällskapet flera gånger under dagen.

Långa kamsystem Sarektjåhkkås StortoppAvslutar traversen med löpning på ett stort snöfält ned från Sarektjåhkkås nordtopp. Tänk att ett stort snöfält kan ge lek istället för koncentration och samtidigt spara så mycket kraft och tid. Cirka 500 höjdmeter på 10 minuter, nåt sånt. Korsar Guhkesvagge och slår upp tälten och umgås ute för att avsluta kvällen med solnedgångens ljusspel över Ahkka.

Ahkka i bakgrunden
Sista dagen vandring till Sourva. Denna gång förbi sjöarna Nuortap- och Garjep Atjek vilket är en betydligt vackrare väg än där vi gick in.Tillbakablick mot Sarektjåhkkåmassivet på väg till Sourva Sen bilen till Luleå med ett obligatoriskt stopp för pizza i Jokkmokk.

Totalt cirka 19 mil och 7000 höjdmeter på 5 dagar och en kväll, nåt sånt. I storslagen miljö! Trots att jag befarade innan sommaren att det inte skulle bli nåt alls efter en historik av avbokningar, lyckoträff.


För den specialintresserade finns mina packlistor nedskrivna. Lättviktspackning är för mig ett ganska nytt koncept och helt klart vad jag kommer köra med framöver.
https://lighterpack.com/r/3mmvld
https://lighterpack.com/r/7ezq5z

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-12-18 17:04   eribur
Tack för läsningen! Känner igen dina övervägningar kring familj, väder och turlängd.

Blir ju givetvis sugen på att veta mer! Kanalbergets nordsida och travers(Sarektjåhkkå?)...men det kanske ska vara smakprov, inte måltid!;)

Har du gått från typ 60-70l till 24l i ett svep utan mellanlandning? Kort tur i tid iofs, men 24l är inte mkt:)
 
Svar 2017-12-18 19:23   kjpil
Kul att du läste!

Kanalberget blev det inget med nu tyvärr. I framtiden förhoppningsvis. Jag har tittat på nordkammen från Axel Hambergs topp ett annat tillfälle. Det ser ut som enkel scrambling därifrån. Topptraversen gjorde vi enligt en turbeskrivning här på utsidan https://www.utsidan.se/cldoc/sarek-en-solotravers-over-sma-och.htm men vi fick inte så bra bilder pga dimma.

Packningen har gått lite i etapper. För 10år sen 95l för 1-2v. För 4 år sen 40l på en vecka och då ett visst lättviktstänk men inte så lätta prylar. Men det är först i somras jag haft lättviktspackning- och tänk hela vägen. Riktigt bra upplevelse med så lite grejer!
 
2017-12-18 19:19   Bob Probert
Imponerande raskt !
 
2017-12-19 10:15   hansnydahl
Tack för intressant läsning och fina bilder! Kul att se hur en del väljer att ta sig fram i fjällen - helt olikt hur jag själv tar mig fram.
Kanalberget var det ganska enkelt att ta sig upp på. Vi gick 1981 upp i Áhkávagge från Sarvesvágge och sedan upp i passet mellan Kanalberget och Dielmátjåhkkå - slutligen upp längs sydsidan av Kanalberget. Jag saknar helt klätterkunskaper och de behövdes inte heller.
Jag noterar att ditt tält är ett "single-skin" - hur var det med kondens? Du har även med dig mer godis än mat, vilket kanske inte spelar någon roll vid så korta turer?
Sedan antar jag att du som ensamvandrare måste vara helskärpt hela tiden för att undvika fotvrickningar, eftersom trail-running skor inte erbjuder mycket stöd för fotlederna? Men nödsändaren du har med dig borde räcka som försäkring för att maten inte ska ta slut innan du blir hämtad - om olyckan skulle vara framme.
Jag sprang maraton när jag var i din ålder och hade nog försökt mig på något liknande din tur, men på 80-talet var lättviktsutrustning ett okänt begrepp.
 
Svar 2017-12-19 11:06   kjpil
Tack för kommentaren!

Kan tänka mig det är fint på kanalberget. Jag är mest intresserad av nordkammen då den verkar va ganska okänd och vore en lysande genväg till Sarvesvagge :)

Maten va inte nåt gormeresa. Får försvara det genom att mina dagar var rätt fysiska och detta är ett koncept jag vet jag klarar få in mycket kcal utan att få magproblem. Vilket jag tyvärr kan få av rätt mycket vanlig mat i samband med långvarig ansträngning. Men så kan en ju självklart inte äta nån längre tid. Hade jag haft mer tid hemma hade jag nog förberett mer genom att prova olika mat på långa löppass inför turen.

Jo det va kondens i tältet. Men det vållade inga problem. Jag fick torka väggarna på kvällen och morgonen. Och faktiskt var jag torrare än mina kompisar som sov i ett nallo andra turen, då vi fick en del regn - som är kortare. Jag tror tältet hade funkat i veckor.

Det finns många uppfattningar om skodon. Själv har jag sålt mina Lundhags och ser inga fördelar med dem förutom att de är lite varmare i ett vad. Det är många olika aspekter på risken för stukningar o dyl. Pigg med lätt packning tror jag är en viktig aspekt.

Nödsändare är inte så dumt när de är så lätta. Jag hade tur och fick låna en nån dag innan jag åkte. Är rätt blodig investering annars. Tror nödsändaren främst är en trygghet för anhöriga i mitt fall.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg