Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Aprilväder

När man bor i Mellannorrland och dessutom är bilburen blir det lätt stora kontraster  när det gäller årstiderna i april månad.

För en dryg vecka sedan uppgraderades familjen till en där samtliga medlemmar numera kan klara sig hjälpligt på egen hand i slalombacken. Det är skönt att komma iväg och åka i mitten av april, när det i stort sett är tomt i backarna. Då törs man släppa fyraåriga Ida helt själv på flacken, utan att man är rädd att någon ska komma bakifrån och köra in i henne om hon svänger lite oberäkneligt. Tänk vad fort de lär sig de små! Vid nyår var hon som Bambi på hal is, som knappt kunde stå still på skidorna utan att tappa balansen. Nu fixar hon nästan att ta knappliften själv! Och storasyster Ylva, som lärde sig att åka själv i början av januari, åker nu själv i stora släpliften. Och inte nog med det, hon trotsar sin ängsliga mamma genom att kravla sig runt i liften och hålla bygeln med armarna istället för att ha den baom rumpan, och sedan ålar hon så att den kommer tillbaka på plats igen. Detta utan att tappa stavarna!

Första liftåket var så häftigt.  Jag hade fullt sjå med att vänta in Ida, och dessutom försöka få på mina egna skidor. Ylva tjatade om att hon skulle visa något. Till slut orkade hon inte vänta längre, och i nästa ögonblick såg jag henne på väg upp i liften! Jag hamnade två liftar bakom, och kunde inte annat än hoppas att det skulle gå bra... (Vilket det förstås gjorde!)

 

Men det där var ju som sagt drygt en vecka sedan, i Jämtlandsfjällen.

Igår var det feberfri VAB-dag hemma med barnen. Ida hade varit tämligen risig dagen innan. Solen sken och Ylva hade datorförbud.

-Vad tycker DU att man ska hitta på en sådan här dag? frågade jag.  

-Vi kan väl åka på utflykt? sa Ylva, och jag tänkte ett tyst YES!! inombords, för jag hade väntat mig en kommentar om att allt var så tråkigt, så där som det brukar låta när datorn inte får användas...

Sagt och gjort så plockade jag fram den gamla röda ramryggsäcken från Fjällräven, som jag funderar på att använda till fjälls i sommar. Jag packade den så full jag bara kunde med fika, sittunderlag, extraskor och kläder till barnen - allt för att få lite vikt i den, för att se om vi kunde bli kompisar, jag och ryggsäcken. Sen drog vi iväg på utflykt, och då såg det ut så här i vårskogen.

Fåglarna kvittrade, och det kändes som sommar. Tänk så mycket bofinkens drill gör för att man ska få sommarkänsla!

 Och så måste jag ju bara komma med Sundsvalls bidrag till den inofficiella blåsippebildsutställningen:

 

Jag blir alltid lika förvånad när jag stöter på vuxna människor som inte vet varför det är så kul att lägga blåsippor på myrstackar. Jag har liksom alltid utgått från att det är sådan kunskap som ärvs från en generation barn till den andra, ungefär som knasiga barnramsor, eller alternativa texter på 'Sankta Lucia'.

Den här kvällen har det varit tantvarning i det Öhrnellska hemmet. Jag har suttit och sprättat bort reflexremsor, knappar och kardborreband från vinterbarnkläder som ska kasseras -  för de kan ju vara BRA ATT HA! Jag hoppas att denna nyck beror på att jag har kvar suget att sy egna grejer, och att det inte bara är i snåla, och att jag ska få ännu mer prylar som ligger på hög och samlar damm...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-04-24 01:50   Islusen
OK... berätta nu om blåsipporna och myrstackarna! Jag inbillade mig att jag var tämligen fullvuxen vidd et här laget men tydligen inte....! Kan det bero på att jag aldrig såg några blåsippor, bara vitsippor, förrän i vuxen ålder?
 
2008-04-24 06:53   brigas
Nä,vad händer om man lägger blåsippor på myrstackarna?
(blåsippor finns inte i vår lokala flora).
Blir det som när man häller sockerlag på myrstacken eller?
 
2008-04-24 08:15   Öhrnell
Tänk så det kan bli. Själv såg jag inga vitsippor förrän i vuxen ålder. Det var inte direkt så att det kryllande av dem där jag växte upp i Östersund.

Nåväl. Man spottar på myrstacken så att myrorna blir arga och börjar pissa. Sen lägger man på blåsipporna (eller håller dem över myrpisset). Färgen i blomman påverkas av syran i myrpisset så att blommorna ändrar färg och blir rosa. Samma effekt som i..lackmuspapper...heter det så? Nån slags lappar man experimenterade med på kemin i högstadiet i alla fall, för att testa PH-värden.

Sockerlag har jag aldrig testat - vad händer med den?
 
2008-04-24 11:20   Thomas Traneving
Ahaaa, ett nytt trick rikare.!!!!

Tricket med blåsippor hade inte jag heller hört. Men jag är ju uppvuxen i Skåne där vi har fullt med vitsippor. Blåsipporna är fridlysta i Skåne och den kunskapen lär jag mina barn.......skall nog bättre ta reda på var och när man får plocka olika blommor ;)

Men, skall efter denna biologilektion helt klart testa tricket spott/blåsippa/myrpiss/förvandling tillsammans med barnen.

/H
 
2008-04-24 11:23   Thomas Traneving
Kom på ett annat trick med myrstacken.....

Håll ett knäckebröd med smör upp och ner över myrstacken.
Det smakar väldigt gott med "myrpiss"........

Tror jag lärde mig det tricket i minior-scouterna ;)

/H
 
2008-04-24 18:53   Håkan Friberg
Sluta samla! Jag vet vad jag talar om. Under de senaste 2 åren har "jag" flyttat ut ur 3 stora villor och en stor lägenhet med ett jättelikt vindsutrymme till bredden fyllt. Jag HATAR "bra att ha"-grejer.
Först såldes mina föräldrars sommarstuga (stor bondgård) i Hälsingland.
Sedan sålde vi vårt 200 kvm hus med stor vind och källare och blev stadsbor. Därefter var det dags för min mor att lämna 170 kvm lägnhet med mastodontvind och just nu flyttar min svärmor från villa till äldreboende.
Sensmoral: Vill du leva lycklig HELA livet? SLÄNG REFLEXERNA!

Bäst att lägga till:
;)
 
2008-04-24 20:57   BrittMarie
Lyssna inte på Håkan - fortsätt samla, jag kastar aaaldrig en slängfärdig ryggsäck-väska-jacka utan att klippa bort band, spännen ev. fungerande dragkedjor... Jättebra att ha i sin skaparverkstad!!
 
2008-04-24 21:20   Öhrnell
Håkan - jag håller egentligen med dig, men jag resonerar som så, att så länge det jag sparar ändå ryms i mina tyg-och-tillbehör-lådor, så är det OK.
 
2008-04-25 12:35   Håkan Friberg
Skyll dig själv. Dina tyg- och tillbehörslådor kommer att växa i antal och storlek - jag lovar. ;)
 
2008-04-25 13:04   Öhrnell
Då får jag väl göra mig av med lite gamla 'tunggrejer' för att få plats då... Och så skyller jag mig själv samtidigt ;-)
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg