@seobserver, eller vem det nu var som påstod att vindkraftverk gör av med mer energi vid tillverkning än de producerar under sin livstid
Räknat på att allt material hamnar i deponi och att medelproduktiviteten för ett sådant verk är 40 % av max så har den energimässigt betalt sig efter 9 månader. Om man räknar att så mycket som möjligt återvinns, ca 5 månader. Verket beräknas vidare fungera i 25 år. Tvivlar på att det är särskilt svårt att hitta fler artiklar som pekar på samma sak.
Du har verkligen fått tag på ett bra pris för dina vindkraftverk. Riktvärden från Svensk vindenergi har lite högre siffror. Kostnaden för vindkraft är mycket hög i jämförelse med konkurrerande kraftslag. Utan stora subventioner från staten skulle inga vindkraftverk byggas, åtminstone inte kommersiellt.
Ett modernt 2 MW-verk på land producerar i ett normalt vindläge 6 000 000 kWh vilket räcker till hushållsel för cirka 1 200 hushåll à 5 000 kWh/år.
En tumregel är att vindkraft nu kostar mellan 10 och 13 miljoner kronor/MW, installerat och klart att leverera kraft till nätet. Drift och underhåll (bland annat serviceavtal, markarrenden av olika slag, anslutningsavgifter, försäkringar och administration) av ett vindkraftverk uppgår till mellan 10 – 16 öre/kWh.
Kostnaden för att bygga havsbaserad vindkraft är ungefär dubbelt så hög som för landbaserad, det vill säga 20 – 30 miljoner kronor/MW. En stor del av detta hänförs till nätanslutningen. Årsproduktionen är dock betydligt högre och ligger i intervallet 3 300 – 4 300 MWh per MW installerad effekt. Även drift och underhållskostnaden är högre för havsbaserad vindkraft och ligger i intervallet 15 – 25 öre/kWh.
Sedan är det naturligtvis helt beroende på hur man räknar för utpris på elen. Men bortser man från produktionskostnaden och leker med tanken att intäkten är t.ex. spotpris (Nordpool) så ligger det idag på 21 öre.
Eftersom vi jobbar helt ideellt, räntefritt osv… då blir en superförenklad kalkyl 21 öre – driftskostnaden (vi väljer det lägsta) 10 öre kvar blir då 11 öre per KWh till kapitalkostnaden. Den intäkt verket producerar för att täcka kapitalbehovet blir då 0,11 x 6 000 000 = 660 000 Kr/år. Vindkraftverket på 2 MW kostar då (billigaste alternativet igen helt räntefritt) (10 miljoner x 2 MW) / 660 000 = 30,3 år. Så tidigast om 30 år är verket betalt om man leker med bästa tänkbara fantasikalkyler, i verkligheten lär de aldrig bli lönsamma (utan subventioner), de har för kort teknisk livslängd.
Och i kalkylen finns inga kostnader för återvinning,
Därutöver får man också bygga rätt många extra eftersom det blåser när det blåser. Det är t.o.m. så att denna reservkraft bär vara av annan sort, vatten, olja, gas, kol,,,, den reservkraften bör då vara ca 80% av installerad vindkraft.
Så även om vi bygger massor med vindkraftverk så måste man bygga massor av andra energikällor samtidigt om vindkraften ska vara ett huvudalternativ, för annars fryser vi när det inte blåser - vilket känns lite fånigt.
Sett ur ett miljöhänsynperspektiv skulle jag definitivt även väga in det estetiska, buller, vibrationer i havsmiljö etc.
Skulle man leka med tanken och säga att "innan man bygger något någonannanstans i Sverige så ska minst ett upp på varje ö i Stockholms skärgård" - då skulle inga fler byggas, överklaganden skulle produceras i parti och minut sannolikt pga. miljöskäl.
Källa:
http://fera.nu/fragor-svar/24/
http://www.vindkraftsbranschen.se/start/vindkraft/lathund-2/
http://elen.nu/
Senast ändrad: