Så hur som, vindkraft kanske är en dålig investering, men på det hela taget är det kraftbolagen som står för notan.
Nej..
...användaren, kunden, skattebetalaren, medborgaren, staten osv…. man kan kalla oss vid olika namn men det är samma människor som får Svarte Petter och dessutom slutligen får betala notan – dvs. vi som bor i Sverige.
Problemet med de ”nya” energikällorna är basic, man vet inte om de vill producera, när de behövs, och el energi ”är nästan omöjlig att lagra”.
1. Vindkraften producerar noll om det inte blåser (behovet är 4-25 m/s)
2. Solpaneler producerar noll under många av dygnets timmar
3. Vågkraft producerar noll om havet är stilla/fruset
Principen är att ingen av dessa går att lita på att de fungerar när de behövs, därför kan de inte ersätta vattenkraft, bränsle eller kärnkraft som bygger på redan lagrad energi. Solpaneler är i dagsläget klart sämst då vi vet att när det blir mörkt så producerar de noll oavsett hur många eller var man sätter upp dessa. Givetvis är det ett problem t.ex. vintertid då vi har störst behov och antalet ljusa timmar är nära på noll. Vindkraft och vågkraft får man bygga extra många av, fler än vad man behöver för de behov de ska täcka/ersätta osv.
Man har under lång tid effektiviserat vår energiförbrukning men samtidigt har energianvändandet ökat, (vi har fler saker som använder energi). Vi har också bytt ut energislag mot andra energislag av olika anledningar t.ex. har vi bytt ut koldioxid från t.ex. fossila bränslen mot samma mängd koldioxid från skogen… för att vi inte gillar koldioxid!?
Att t.ex. ersätta kolkraft, kärnkraft och byta bränslet i fordon mot el. Dvs. ersätta 20TWh+70TWh+74TWh=160 TWh + lite till mot ”de nya” energislagen. Visst går det säkert att spara lite också men det är rätt marginellt och tar tid.
Här kommer trådskaparens problemställning in i bilden ” vindkraften för vem?”.
Ett 2MW vindkraftverk (enl. exempel innan) har effekten 6 MWh det betyder att 26 000 vindkraftverk skulle kunna ersätta ovanstående 160 TWh, men det räcker inte man måste bygga några extra. Man räknar med att vindkraft har en kapacitetsfaktor på 20 %. Det betyder att det krävs runt 125 000 vindkraftverk.
Tiotusen hit eller dit som felräkning, idag finns det lite fler än 2500 st – en viss skillnad. Sverige är 450 295 km² stort till kustlinjen.
”Bulleravståndet” till boende bör vara minst 0,5 km (men 1 km är en mer rimlig siffra). Det går inte att bygga för tätt, avståndet mellan kraftverken bör vara minst 0,5 km (5 ggr x propellerdiametern). Bara att dra sladdar till alla verk är ett eget litet projekt. Höga kravs ställs även på det myller av vägar som ska byggas och användas för transporten av vindkraftverken. Dessa måste tåla 15 ton axeltryck och ha en bredd på minst 4,5 m, samt sakna skarpa kurvor och backkrön (oftast nybyggnation). Hur sedan det lågfrekventa bullret påverkar våra olika djur i naturen är ännu outforskat…
Vindkraft kan låta fint och miljövänligt. Men när det står vindkraftverk nästan överallt i hela landet och till var och ett måste det gå en riktig väg och var än man är finns det ett bakgrundsbuller - då är det inte fint längre