• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

vindkrften för vem?

Du har verkligen fått tag på ett bra pris för dina vindkraftverk. Riktvärden från Svensk vindenergi har lite högre siffror. Kostnaden för vindkraft är mycket hög i jämförelse med konkurrerande kraftslag. Utan stora subventioner från staten skulle inga vindkraftverk byggas, åtminstone inte kommersiellt.
Jag har inte sagt ett ord om vad verket kostar, min argumentation var mot påståendet att ett vindkraftverk producerar mindre energi än det kostar att uppföra det. Prova att läsa inläggen du argumenterar mot?

Därutöver får man också bygga rätt många extra eftersom det blåser när det blåser. Det är t.o.m. så att denna reservkraft bär vara av annan sort, vatten, olja, gas, kol,,,, den reservkraften bör då vara ca 80% av installerad vindkraft.
Så även om vi bygger massor med vindkraftverk så måste man bygga massor av andra energikällor samtidigt om vindkraften ska vara ett huvudalternativ, för annars fryser vi när det inte blåser - vilket känns lite fånigt.
Eh, nej, enligt http://www.vindkraftsbranschen.se/start/vindkraft/fragor-och-svar-om-vindkraft/, en site vilken du själv hänvisar till, så du borde väl tycka att det är ok att jag också gör det, även om jag normalt brukar undvika branschorganistationer för vindkraft när jag argumenterar för vindkraft...

Enligt en studie från KTH är den befintliga vattenkraften tillräcklig för att balansera en vindkraftutbyggnad i norra Sverige på upp till 30 TWh.[3]

Ytterligare studier från KTH visar på möjligheten att integrera upp till 60 TWh vind- och solkraft, motsvarande ca 40 procent av den totala elanvändningen, med befintlig vattenkraft som reglerkälla.


Så visst, allt kan inte vara vindkraft, men med en god geografisk spridning och inblandning av bla solkraft så duger den vattenkraft vi har som reglerkraft rätt länge.

Vad sedan gäller kostnaden kan vi väl konstatera att det sannolikt är rimligare att ta ett genomsnittspris än ett dagspris... Genomsnittspriset för el under hela 2013 i malmöområdet var ca 0,345 SEK/kWh (http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/SE/Yearly/?view=table&curr=SEK), vilket enligt dina kalkyler ger oss dryga 20 öre in per kWh, varpå verket lönar sig efter 15 år... Inte heller lysande kanske, men roligare än dina kalkyler iaf :).

Så, vem betalar vindkraften? Så här säger din svensk vindkraftslänk:

"El från Vindkraft är i likhet med el från andra (nytillkomna) förnybara energikällor berättigad till elcertifikat. Detta stödsystem går inte över statsfinanserna utan finansieras av elkonsumenterna. Det är viktigt att understryka att år 2011 gick endast cirka 30 procent av elcertifikaten till vindkraft. Kraftvärme och vattenkraft får cirka 70 procent av den elcertifikatavgift som är inbakat i elpriset.

I takt med att vindkraftens andel av den totala utbyggnaden av förnybar elproduktion ökar kommer självklart också andelen av elcertifikatpriset också stiga. Däremot kommer troligen inte konsumentens kostnader att öka eftersom kvotplikten sjunker framöver (se nedan)."

Samt:
"Från och med 2010 utgår inga statliga subventioner till vindkraften. Energimyndigheten tillhandahåller däremot ett så kallat pilotstöd för utbyggnad av vindkraft. Stödet infördes 2003 och omfattade 350 miljoner kronor under en femårsperiod. En andra stödperiod om fem år påbörjades 2008 och avslutas under 2012. Stödet är bland annat till för att vindkraft ska kunna byggas i vissa typiskt besvärliga områden (kallt klimat, i skog etc.) och erfarenheter från projekten ska redovisas öppet. Syftet är att detta ska göra vindkraften billigare i framtiden."

Och denna certifikatsavgift uppgår (fortfarande samma källa) till ca 3 öre kWh.

Så hur som, vindkraft kanske är en dålig investering, men på det hela taget är det kraftbolagen som står för notan.
 
Jag är nog rätt korkad, kan du förklara..., jag fattar inte vad du menar...

Kurt svarade dig bra. Tack Kurt. Min poäng är att vi inte kan stirra oss blinda på dagens pris för olika energikällor utan att reflektera över det stöd dessa fått historiskt. Den jämförelsen är inte rättvis och omöjlig att göra.
 
Efter 50 och sextiotalens enorma annonsering för ökad elförbrukning har det huvudsakligen varit elkonsumenterna som fått betala moderniseringar och utbyggnader av elnät och elkraft.
Staten har aldrig mer pengar än den tar i skatt.
 
Vad gäller markägande och detta sanslösa vansinne så finns det "riksintressekarta", dvs äger man mark i eller i närheten av dessa så lär det bli svårt med bygglov osv. Markvärdet påverkas även oerhört negativt även om ens egen mark inte påverkas direkt.

...märkligt nog så är det nästan inget riksintresseområde i närheten av den kungliga huvudstaden. Romson vill väl inte störas av surr där ute på dieselpråmen.
 
Uppenbart svårt att förstå att kraftbolag planerar vindkraftparker på annans mark. När verken är förbrukade är det markägarens ansvar att riva och återställa. En markägare som enbart fått bidra med mark för vindkraftverkspark och det vägbehov som krävs för att bygga.
 
Lite intressant tycker jag att det är att diskussioner runt elkraft, oavsett hur den produceras alltid ska ersätta den befintliga kraften.
Saknar diskussionen hur kraftanvändningen ska minskas.
I slutändan blir det ju alltid så, att om vi använder hälften så mycket kraft behövs hälften så många kraftverk. Det borde ju enligt sunt förnufts lag ge hälften så mycket utsläpp, tillverkningskostnader, underhållskostnader osv i stort sett i alla led.
 
Det argument som då brukar dyka upp är att indistrin är beroende av el, ställer vi krav på industrin att minska elförbrukningen så sänker vi sveriges exportindustri...
 
Visste man inte bättre kunde man ju nästan tro att det sitter folk i beslutande organ som inte anser att ekonomisk tillväxt är viktigt för ett lands välbefinnande...
 
Uppenbart svårt att förstå att kraftbolag planerar vindkraftparker på annans mark. När verken är förbrukade är det markägarens ansvar att riva och återställa. En markägare som enbart fått bidra med mark för vindkraftverkspark och det vägbehov som krävs för att bygga.

Men åter igen, för 4:e gången, så är det ju helt upp till markägaren själv att bestämma om, hur och under vilka villkor. Du betraktar uppenbarligen alla markägare som imbecilla idioter utan möjlighet att själva fatta beslut.
 
Markägande, i och kring vindkraft:

"Att peka ut ett område, som riksintresse för vindbruk får stora konsekvenser och leder till allvarliga ingrepp i närboendes och berörda markägares ekonomi, livsvillkor och miljö, eftersom det låser utvecklingen i området. Inga nya byggnadslov ges i området, då detta anses kollidera med vindkraftens behov. Försäljning av fastigheter försvåras, då ägarna antingen inte vill sälja, i tron att det kan finnas framtida arrendeinkomster vid byggnation av vindkraftverk, eller minskar eventuella köpares intresse, då marken kan bli oanvändbar för andra verksamheter eller svårtillgänglig, vid en framtida vindkraftsexploatering.

Detta försvårar dessutom värderingen av mark vid generationsskiften och markbyten, för att åstadkomma bildandet av rationella brukningsenheter. Utvecklingen i det utpekade området går helt enkelt i baklås.

Vad vi nu bevittnar är inget annat än en sorts tvångsdisposition, som ej går att överklaga, av andras tillgångar, utan att någon ersättning för intrånget i äganderätten betalas av EM eller dess huvudman staten. Detta rimmar mycket illa med gängse rättsuppfattning. För att en tvångsinlösen eller tvångsdisposition av mark skall kunna motiveras, måste det föreligga ett verkligt riksintresse och en dokumenterad nytta för samhället av åtgärden. Vi anser inte att vindkraften lever upp till något av dessa mål, med sitt krav på minst 90% ständigt tillgänglig annan elproduktionskapacitet när vindkraftverken inte kan leverera och med sin för landets elförsörjning högst obetydliga tillgänglighet om 6% av installerad effekt, enligt Svenska Kraftnäts sätt att räkna.

...Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott menar, att den pågående satsningen på vindkraft, som tillskott till vår redan idag närmast fossiloberoende elproduktion är helt obegriplig. Vi delar utskottets uppfattning."

http://www.landskapsskydd.se/artikel/riksintresse2013
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg