Jag har inte sagt ett ord om vad verket kostar, min argumentation var mot påståendet att ett vindkraftverk producerar mindre energi än det kostar att uppföra det. Prova att läsa inläggen du argumenterar mot?Du har verkligen fått tag på ett bra pris för dina vindkraftverk. Riktvärden från Svensk vindenergi har lite högre siffror. Kostnaden för vindkraft är mycket hög i jämförelse med konkurrerande kraftslag. Utan stora subventioner från staten skulle inga vindkraftverk byggas, åtminstone inte kommersiellt.
Eh, nej, enligt http://www.vindkraftsbranschen.se/start/vindkraft/fragor-och-svar-om-vindkraft/, en site vilken du själv hänvisar till, så du borde väl tycka att det är ok att jag också gör det, även om jag normalt brukar undvika branschorganistationer för vindkraft när jag argumenterar för vindkraft...Därutöver får man också bygga rätt många extra eftersom det blåser när det blåser. Det är t.o.m. så att denna reservkraft bär vara av annan sort, vatten, olja, gas, kol,,,, den reservkraften bör då vara ca 80% av installerad vindkraft.
Så även om vi bygger massor med vindkraftverk så måste man bygga massor av andra energikällor samtidigt om vindkraften ska vara ett huvudalternativ, för annars fryser vi när det inte blåser - vilket känns lite fånigt.
Enligt en studie från KTH är den befintliga vattenkraften tillräcklig för att balansera en vindkraftutbyggnad i norra Sverige på upp till 30 TWh.[3]
Ytterligare studier från KTH visar på möjligheten att integrera upp till 60 TWh vind- och solkraft, motsvarande ca 40 procent av den totala elanvändningen, med befintlig vattenkraft som reglerkälla.
Så visst, allt kan inte vara vindkraft, men med en god geografisk spridning och inblandning av bla solkraft så duger den vattenkraft vi har som reglerkraft rätt länge.
Vad sedan gäller kostnaden kan vi väl konstatera att det sannolikt är rimligare att ta ett genomsnittspris än ett dagspris... Genomsnittspriset för el under hela 2013 i malmöområdet var ca 0,345 SEK/kWh (http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/SE/Yearly/?view=table&curr=SEK), vilket enligt dina kalkyler ger oss dryga 20 öre in per kWh, varpå verket lönar sig efter 15 år... Inte heller lysande kanske, men roligare än dina kalkyler iaf .
Så, vem betalar vindkraften? Så här säger din svensk vindkraftslänk:
"El från Vindkraft är i likhet med el från andra (nytillkomna) förnybara energikällor berättigad till elcertifikat. Detta stödsystem går inte över statsfinanserna utan finansieras av elkonsumenterna. Det är viktigt att understryka att år 2011 gick endast cirka 30 procent av elcertifikaten till vindkraft. Kraftvärme och vattenkraft får cirka 70 procent av den elcertifikatavgift som är inbakat i elpriset.
I takt med att vindkraftens andel av den totala utbyggnaden av förnybar elproduktion ökar kommer självklart också andelen av elcertifikatpriset också stiga. Däremot kommer troligen inte konsumentens kostnader att öka eftersom kvotplikten sjunker framöver (se nedan)."
Samt:
"Från och med 2010 utgår inga statliga subventioner till vindkraften. Energimyndigheten tillhandahåller däremot ett så kallat pilotstöd för utbyggnad av vindkraft. Stödet infördes 2003 och omfattade 350 miljoner kronor under en femårsperiod. En andra stödperiod om fem år påbörjades 2008 och avslutas under 2012. Stödet är bland annat till för att vindkraft ska kunna byggas i vissa typiskt besvärliga områden (kallt klimat, i skog etc.) och erfarenheter från projekten ska redovisas öppet. Syftet är att detta ska göra vindkraften billigare i framtiden."
Och denna certifikatsavgift uppgår (fortfarande samma källa) till ca 3 öre kWh.
Så hur som, vindkraft kanske är en dålig investering, men på det hela taget är det kraftbolagen som står för notan.