Vilket kök

Haha, efter skor finns nog inget så personligt och känsloladdat som kök. Att du får så många kloka, men ändå olika råd, beror naturligtvis på att det inte finns ett enda sådant, som är idealiskt under alla omständigheter.
Jag skall ändå bidra med några synpunkter, för jag är nog delvis i samma läge som du - gjort en hel del turer med små och större barn, vandrar ensam, torkar min mat själv, och vill minimera vikten.

Gas tycker jag vinner hanteringsmässigt, om man vill laga mat (och koka upp vatten rimligt fort), men viktmässigt först på turer längre än några dagars. Minsta patronen väger ju nästan 200 g brutto. Gas fungerar dåligt när det är riktigt kallt, men jag har använt gas utan problem vid i alla fall några minusgrader, utan ens någon förvärmningsslinga på min lilla brännare. Kan i o f s bero på att jag mest använt 100 g-patroner, som är lätta att värma med kropp, händer eller sovsäck ;).

Jag tycker Trangia är svårslaget, så fort man är fler än en. Särskilt med barn i närheten hade jag aldrig vågat använda något av dessa ranka minimalistkök, toppmonterade gasbrännare och/eller höga smala grytor (de är ju dessutom värdelösa till annat än vattenkok). Man måste ju inte ha med alla kastruller, stekpanna, kaffepanna etc varje gång. Lilla 27:an räckte bra för mig och två barn.

När jag är ensam, vill jag spara vikt och volym, men fortfarande ha en markstående brännare och en vid gryta att kunna röra om i. Jag vill ha ett "bredstrålande" brännarhuvud, maten bränns lättare på de smala svestlågemodellerna.

Svårt att förena det bästa av dessa två världar och det har tagit tid innan jag varit nöjd, men nu har jag i alla fall ett egenhändigt hopplockat combo, som jag tycker funkar klockrent även på längre ensamturer vår-sommar-höst. Kanske någon av delarna passar dig också:

- gasbrännare Fire Maple FNS 117T (markstående), 98 g*
- gryta från Trangia 27, hårdanodiserad, 1liter, 80 g**
- tamoj från Minitrangia, 18 g
- lock av engångspajform***, några gram :)
- vindskydd/ reflektor/ grytmysare av ThermoReflekt, ca 30 g.****

Totalt väl under kvartskilot, och det går att laga mat på, inte bara koka vatten. Delarna från Trangia går att köpa lösa direkt från fabriken, om man skriver ett trevligt mail ;). Grytan packas i grytmysaren och fylls med brännare, tamoj, sked, tändstickor, kryddor etc (gaspatronen är lite för hög, men jag vill ändå ha den separat av olika skäl).

* för den som vågar finns en toppmonterad variant, 48 g. Jag tog Gud i hågen och använde faktiskt en sådan på min senaste tur, då ovanpå den platta 100-gramspatronen, och överlevde :).
** faktiskt utan konkurrens vad gäller förhållandet vikt/volym, passar dessutom perfekt på FM-brännaren, med dess breda stöd och välspridda låga.
*** jag letar fortfarande eftter en grund, lätt skål/grytlock/tallrik, som passar till - den dagen blir mitt kök fulländat :)
**** all min "matlagning" sker enligt formeln "upppkok + värmesvällning", så en effektiv grytmysare är den viktigaste delen av mitt kök! ThermoReflekt var ett klart lyft jämfört med de jag förr i tiden tillverkat av gamla liggunderlag.
 
Jag rekommenderar MSR Reactor, ett helt underbart kök i samma tanke som Jetboil. (men i mitt tycke bättre;-))

/Pelle

MSR Reactor kommer dessutom i en 1-liters variant. Själv kör jag Jetboil SOL Alu samt en SUMO. Mycket bra grejer. MSR gör enligt min mening bästa köken men just Reactor har jag inte testat. Trangia är givetvis bra grejer men rätt så tråkigt, inget nytt på över 20 år.
 
Många kloka råd.

Det finns en uppsjö av olika lösningar, och ingen av dem är bäst på allt.

Vad du ska ha det till (koka vatten eller laga mat)?
När ska du använda det (sommar, höst/vår, vinter)?
 
Stackar dig Carina. Läst igenom tråden och allt du var ute efter var ett enkelt kök att koka vatten.... och vips så har du en uppsjö av prylar att välja på. Inget ont i något inlägg, men det visar vilken jävla prylmarknad detta blivit. Man kan ju bli förvirrad av mindre. Lycka till i din jakt på köket, kanske syns vi där ute på fjället och då skall jag kolla vilket kök det blev ;)
Hasse
 
hejsan carina
vill du använda köket när det är kallt så underlättar det med ett kök med slang.
dels för att kunna vända tuben uppochner och vätskemata dels för att kunna använda avlånga gastuber typ sievert 2008...
vill du sedan kunna göra annat än att värma vatten så köp nåt annat än jetboil...;)

själv så kör jag oftast ett MSR vindpro med antingen en primus etapower pot 1,0 eller ett tatonka 1,6 och många gånger båda..behöver jag en större stekpanna så tar jag med nån lämplig..
vänligen nils
 
Förslagen luffarflaska och järngryta saknas ännu!;-)

Själv så räcker enklaste toppmonterat då det är + ute och SVEA vintertid, just för att de är små och uppfyller många KISS regler.

Det som passar de ene passar sällan den andra. Stabilitetsmaffian kör med spindelkök och Container trangia.

Att staga upp ett toppmonterat är inget märkligt, tre tältpinnar ger en enorm stabilitet. 1 liters kastruller finns av hur många fabrikat som helst. Små kök brukar kunna packas i kastrullen.

Lock är viktigt, somliga kan inte leva utan vattenkannor, extragrytor, grytmysare, attackbestick etc.
Andra klarar det fint på en kastrull, en kåsa och en sked.

Vi är olika och det är görbra.

go tur
 
Senast ändrad:
Du antyder att man klarar sig med det man trivs med?

Oerhört! Du förstör för hela industrin...

Alla ev missuppfattningar osv beror på Tapatalk.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg