Varm om fötterna, hur?

Eftersom det handlar om en gammal frysskada kan man konstatera att det är dålig cirkulation och/eller nervspöken som är boven i dramat.
Kroppen kommer inte kompensera för detta genom att öka blodgenomströmningen till berört område.

Förutsatt att du är rätt klädd på resten av kroppen är det ytterligare isolering samt extra värme som behövs. El-sulor är väl ett ypperligt förslag. Kanske räcker det att köra på lägsta effekt, och då räcker batterierna många timmar.
 
Det är snarare så att den stora och obehagliga forskningen om nedkylning som gjordes i Tyskland under WWII inte är tillgänglig för envar. Att därför påstå att en icke upprepad undersökning här är all forskning kring nerkyning är grovt fel. Flertalet länder med kalla vintrar har utprovat lämpliga kläder för att kunna verka i kallt väder. Huvudbonad saknas inte i något känt system.
För arbete i frys och kylhus har fackföreningarna och arbetskyddet forskat kring funtionella kläder.
Att påstå att så är det utan att kunna lämna någon som helst referens förefaller vara helt i fablerna värld.
Thures redovisade exempel överstämmer i stort med vad andra kommit fram till också.
Envar av oss som arbetat i arktisk miljö vet om vikten att klä sig rätt för arbetsuppgiften. Med tidigare köldskador i bagaget blir det än viktigare att inte sänka kroppstemperaturen. Kollegor med tidigare köldskador krävde tät regelbunden kontroll av cirkulationen inte upphört i tidigare nerkylda områden.
Modet har inget att göra med våra behov som den tropiska apa vi är. Genom anpassning har vi lärt oss att bruka nästan hela klotet. En del av anpassningen är rätt klädsel för hela kroppen. Speciellt om man jobbar med relativt statiska saker som fotografering, filmning eller vinterfiske t ex.
Eluppvärmda skosulor är ett hjälpmedel.
go tur
 
Det mesta har redan sagts. Tjock sula, mycket luft i kängan och att stå på något brukar funka. En knippe granris gör förvånansvärt stor skillnad.

En frysen tjej från Norrland berättade en gång att hon i torrt kallt väder numera gick i endast sandaler och ett flertal sockor. Hon hade prövat allt annat, men kommit fram till att fukten i skon var viktigast att få bort.

Läste också om några som cyklade genom sibirien vintertid. Filtluddor var det de använde (valenki). Gamla lösningar är inte alltid sämre. Jag trivs också bäst i vadmalsbyxor på vintern.
 
Den glömda kunskapen...

Lappkänga av renskinn/päls, ullsockor & skohö är melodin, ack bortglömt i plaståldern....
Inuiterna lever ju i ett hårt klimat - googla hur dom klär sig... (själv är jag för trött att redovisa deras beklädnad nu...)

Mvh troswe
 
Vad äter du för mat innan du går ut.
För att få igång den invändiga kaminen så behöver du fett ( fetmat ) inte kolhydrater.
 
Helt rätt Peter att kläderna skapar ingen värme i sig själv, men här var ju frågan om hur man gör bäst när någon kroppsdelar (i det här fallet fötterna) börjar frysa.

Ja, och svaret är enkelt: Man måste minska värmeförlusterna. Och det gör man lämpligen där förlusterna är störst. Vilket oftast INTE är den kroppsdel som fryser (eftersom den kroppsdelen är kall så finns det ingen värme där som kan försvinna).

Just det här med att "stadsfolk" inte går med mössa på vintern beror ju på det enkla faktum att de inte fryser om huvudet, just eftersom kroppen skickar all värme dit. Jag gjorde själv den tankevurpan när jag var ung, hade jacka, halsduk och såna här öronvärmare, för jag frös ju mest om öronen och inte själva huvudet... Sen när jag läste Att överleva vintertid på naturens villkor så insåg jag ju tankevurpan och började använda mössa, och blev ändå förvånad över hur bra det fungerade med mössa.
 
Senast ändrad:
... gå till en svensk busshållplats en vinterdag och se hur illa folk klär sig. ...

Beror på var i landet man är. I Göteborg och söderut har folk aldrig mössa, men längre norrut verkar det tillhöra garderoben att ha en sådan.

I Longyearbyen på Svalbard fryser folket i byn sällan, för där anses det normalt att ha skoteroverall om det är kallt. I skåne däremot ska man knappt ha vinterkläder, så där fryser fler.
 
Vad äter du för mat innan du går ut.
För att få igång den invändiga kaminen så behöver du fett ( fetmat ) inte kolhydrater.

Den termogena effekten från fett ligger på blygsamma 5% av energiförbrukningen. För kolhydrater landar man på 10-20% (beroende på grad av fettinlagring, de novo lipogenes) och protein ger ca 20%. Relationen mellan termogen effekt från födan och i hur stor grad vi fryser är dock inte så enkel utan TEF har mer att göra med energiförbrukning. Värmeförlusterna som kommer av ex för dåliga kläder spelar en klart större roll.
 
Myten var alltså ingen myt...

Vikten av att bära mössa för att skydda andra kroppsdelar från att frysa påstods alltså vara en myt. Nu har det snarare uppdagats att det påståendet är en myt och en nätbaserad vandringssägen.

Man har påstått att den enda forskning som finns skulle vara från en amerikansk undersökning från mitten av 1950 talet utan att kritiskt fundera på om det stämmer. Att det forskas världen över både på grundnivå och vidare kring vår kropp och samspelet mellan temperaturfförhållanden i över 50 år senare tycks passera obemärkt.

Googlar man på "" att bära mössa på huvudet .... myt "" så kommer flera inlägg om att det skulle vara osant och så uppkommer själva myten. Ingen källhänvisning till någon forskning utan bara köpa påståenden som rullar på i vår nya it-baserade värld av mytspridning.

Så det Seobserver från början skrev om vikten av att skydda huvudet med en mössa för att hålla hela kroppen varm, även fötterna äger sanning. Det andra var själva myten.

En annan sak är om det finns skadade kroppsdelar som kräver extra skydd men själva principen gäller fortfarande.
 
Ja, problemet med de skadade kroppsdelarna är ju att det är dålig blodcirkulation dit. Då kommer ingen värme dit. Det hjälper inte hur mycket man än isolerar, man måste få dit värme på något sätt. Är det t.ex. ett finger så torde tumhandskar vara ett bra val (då kommer värmen från de andra fingrarna), är det en fot är det värre. Då behöver man antagligen tillföra värme från en extern källa.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg