Super shelters

Mors packade gärna ner sovsäck, något att få eld med, snöre och en såg i ett kokkärl, detta för norra Canada under trägränsen. Det är en skaplig uppsättning för sådant som är svårt eller kräver mycket tid och energi för att skapa.
Jag kommer inte ihåg om han stoppade ner plast, en bit tältduk eller en poncho. Personligen skulle jag försöka få ner en poncho då den funkar både som regnplagg och som grund till ett skydd.
Det är helt riktigt, men han visade och gjorde väldigt väldigt mycket samt tryckte på att det var bra att kunna många olika sorters skydd. Det finns ju ingen standardlösning för allt.
En sak han sticker ut lite med (i mitt tycke) jämfört med andra är att han tenderade att trycka på vikten av sömn. Han sa och skrev många gånger vikten av bra sovsäckar och - tror jag - hade med sig sovsäck i bilen på vintern som del av utrustningen i bilen. Jag hittade nu hans super shelter manual (18 sidor). Det var nog bara en i mängden av alla grejor och tankar han hade under sin mycket långa karriär.

Han har sagt och skrivet mycket om en rad olika angreppsätt och varianter även för nödutrustning som kan tryckas ner i en bushpot eller liknande. T ex har han pratat och skrivet en del om 2kg konceptet och vad han rekommenderar för ett "paket" som håller sig under 2 kg.
I sin fältmanual för just detta kit ("The Two kilogram survival kit field manual"; 32 sidor i fickformat) kallar han det "the basic (two kilogram) universal kit". Han berör faktiskt även super shelters där och skriver ca 2,5 sidor enbart om sina tankar runt "clear polyethylene", och reflekterande/speglande ytor.
Det är viktigt att tänka på att han skiljde på träning och skarpt läge samt även innefattande situationer med grupp och/eller fordon (ex flygplan). Utrustningslistan för träning kan skilja sig en del åt för utrustning man sedan kan landa i för skarpa lägen.

En sak jag inte tog upp tidigare i denna tråd var att Mors själv inte såg super shelter som något enbart för sträng kyla. Han beskrev noggrant minst fyra olika situationer som alla kunde ha helt olika värmekälla och beroende på omständigheter och situation kunde vara helt okay för att överleva.
Han till och med reflekterade (hihi) lite över hur transparenta/semi-transparenta material utvecklats över tid samt hur de fungerade för solvärme respektive värmestrålning från eld. Var det tillräckligt varmt ute så klarade man sig utan eld i skyddet (egentligen inte så konstigt), men skyddet kompletterade eller ersatte sov-system med sovsäck precis som många andra skydd gör.

Märk väl, vad jag vet har han aldrig sagt eller skrivet att super shelter var enda svaret eller ens det enda typen av skydd man behövde. Tvärt om faktiskt.

Poncho är bra! Brukar ha med mig det även på mindre turer. Bli blöt är ingen höjdare :)
 
Senast ändrad:
Delar helt Joannas lösning, karta och kompass, gå ut ur krisen, en 200 g chokladkaka och en flaska vatten underlättar promenaden.
När det fungerar är det givetvis bra.

Sedan tar jag mig friheten att helt och fullt hålla med Mors och många andra som envist menar att det är bra att kunna en mängd olika lösningar, inklusive en mängd och olika skydd. Överlevnad är väldigt situations-orienterat vilket jag tror du mycket väl själv vet. Vad är situationen? Var befinner man sig och när? Vill man gå om sikten är usel? Vill man gå i mörker? Vilket skick är man i? Hur utvecklar sig väder och vind? Har man gjort sin pre-planering eller inte? (minns fall där folk väntat på att bli räddade men inte var saknade och därför avled med tiden, i andra fall var man visserligen saknad men hade inte lämnat någon färdplan).

Stanna eller röra på sig? Bara den frågan kan vara stor där och då. Lätt att säga att tumregeln för vissa situationer, t ex där någon form av farkost eller fordon varit inblandad, är att STANNA vid denna farkost eller fordon eftersom fordonet kan fungera som en markör och med viss sannolikhet kan antas hittas snabbare.
Är man två och den ena är skadad och inte kan förflyttas bör man sannolikt inte lämna den skadade, men ändå frestas vissa gå iväg. I flertalet civila manualer eller böcker jag läst rekommenderas i regel att STANNA men det nämns också att beslut kan behöva tas att röra på sig. Detta upplever jag själv är klokt resonerat och präglas av förnuftiga, trovärdiga, resonemang även om det i regel alltså mer är fråga om tumregel än något absolut som alltid gäller gäller för alla trots olika förutsättningar.

Beslut lämpar efter en mängd omständigheter. Sedan kan man sitta vid ett tangentbord och tycka vad som alltid är bäst (i värsta fall också utgå ifrån sig själv).
Du verkar ju också varit med länge, tycker du inte att Kunskap och erfarenhet ger fler och mer underbyggda valmöjligheter som kan landa i olika saker under olika omständigheter?
Det som fungerar är bra, men allt är kanske inte lika bra för alla i alla lägen?

Uppskattar att du nämner både karta och kompass. Min erfarenhet är att det ganska ofta tas med bara det ena.
 
Bara namnet "supershelter" får mig att ifrågasätta hur bra det är. Mors video är 4 år gammal, om detta vore nåt som fungerade bra borde man hört talas om det mycket mer.

Finns det några oberoende tester av hur det fungerar jämfört med andra lösningar?

Världen är full av "uppfinnare" som tror de kommit på nåt revolutionerande, men det är inte många av dem som verkligen kommit på nåt revolutionerande.
Man kan tycka att allt med "super" i namnet kan låta larvigt. Visst, been there done that.
Men lite larvigt att hänga upp sig så på namnet här. Att namnet får dig att ifrågasätta hur bra konceptet är...?

Gammal kunskap och gammal teknik har bevisligen fallit i större eller mindre glömska tidigare.
Varför Mors verkar relativt okänd i Sverige vet jag inte, men han levde och verkade i Canada och det är ju ganska avlägset... (det var en ganska begränsad skara som fick undervisning av honom på plats här och det var dessutom länge sedan).

Jag upplevde ännu starkare att just super shelters talades betydligt mer om på annat håll än i Sverige. Kanske finns det naturliga anledningar, att behovet inte är lika stort t ex? Jag vet inte. Kanske har plast och inställningen till plast ändrats också genom åren? Upplever vissa problem att hitta plast i Sverige men lättare utomlands (e x Kina...).

Det Mors och Tom Roycraft gjorde rent allmänt (och sannolikt lade grunden för till viss del) för lever kvar även i nyare svenska böcker och utbildningar som jag minns det. T ex byggandet av en improviserad bär-ram, improviserade snöskor och egen-kontroll av finger-motorik i stark köld. Egenkontroll samt kamratkontroll för att upptäcka tidigare tecken på nedkylning respektive köldskador var något jag själv lärde mig att göra var tionde minut ungefär och något som blev alvar i -35 C och neråt ute i ingenstans.

Som jag nu har sagt redan ett par gånger, Mors liksom flertalet instruktörer och auktoriteter trycker på värdet av att kunna göra en mänga olika former av skydd. Varken jag eller någon annan menar att super shelter konceptet är det alena rådande. Det vore stolligt.

Mors fokuserade på den boreala miljön och vad jag vet har flera av hans böcker setts som standardverk på sina håll och på sin tid. Han avled för lite drygt fyra år sedan och verkade väldigt begränsad av ålder och sjukdom under flera år innan det.
4 år gammal video? Kom igen, finns ett större antal bara från senaste året (då Mors avlidit så, nej, han är inte med "live" i nya videos), varav flera verkar utvärdera konceptet också. Mors har alltså inte medverkar själv de senaste 4 åren för att han inte levde, men letar man lite hittar man många andra som testar konceptet.

Om du förväntar dig någon statlig utredning eller en SIS standard så tror jag det inte finns.
Mors må ha varit överenergisk och en stark personlighet, men jag tycker nog han verkade väldigt ödmjuk överlag samt lade ner mer på både vetenskap och tradition än många andra.
Lite lågt att snacka om uppfinnare som tror att de kommit på något revolutionerande. Skyll hellre på mig som lyfter upp ämnet med super shelter med viss... entusiasm :D
Har fått flera bra tips här så jag är nöjd. Behöver bara testa lite mer. Väntar på en plastbit från Kina dessutom. Vad gör man inte? :D
 
Jag fattar inte riktigt. Beställer du verkligen plast från Kina i stället för att ta en promenad till några gubbdagis eller byggvaruhus, och klämma och känna på deras sortiment? De egenskaper som är viktiga för dina syften (transparens, tyngd, rivstyrka) är ju, som du själv skriver i TS, svåra att avgöra på nätet. Men väldigt enkla att se/känna IRL.
 
Varken jag eller någon annan menar att super shelter konceptet är det alena rådande. Det vore stolligt.
Frågan jag ställer mig är ju då varför man kallar det Super, om man inte menar att det är "super"?

Det måste ju finnas en mängd andra namn man skulle kunna använda, varför inte "Greenhouse shelter"? För visst är tanken att det ska fungera som ett växthus, man nyttjar instrålad värme?
 
Jag fattar inte riktigt. Beställer du verkligen plast från Kina i stället för att ta en promenad till några gubbdagis eller byggvaruhus, och klämma och känna på deras sortiment? De egenskaper som är viktiga för dina syften (transparens, tyngd, rivstyrka) är ju, som du själv skriver i TS, svåra att avgöra på nätet. Men väldigt enkla att se/känna IRL.
Jag har varit på alla byggvaruhus och liknande i närheten. Har gjort precis det: stått och klämt och känt. I vissa fall har det varit svårt att bedöma plasten via nätet och då var det enklare att trava över till Biltema, Bauhaus, Jula, K-rauta etc etc.

Har ägnat tid åt att googla på företag i Sverige och närliggande länder. Vissa verkar ha det jag letat efter men har varit inriktade på företagskunder och stora volymer.
Ägnade en en del tid och möda (nåja möda och möda...) åt att leta och hittade helt enkelt inget.
Lätt frustrerande.
Tog efter detta en chansning här och frågade om någon hade tips om plats för aktuellt sammanhang. Fattar inte varför jag inte hittat något, men kanske är det för specialiserat trots allt eller så har man här gått ifrån detta material och satsat på papper på rulle eller andra typer plast som varken är transparent eller delvis transparent. "Gladplast-kvalité" tror jag inte på även om det verkar gå att få i lämplig bredd.
Kanske har plasten restriktioner på grund av miljöstandards? Har uppriktigt sagt ingen aning.

Känns som lite märkligt uppförande att utgå ifrån det värsta ("Beställer du verkligen plast från Kina i stället för att"). "Istället för att" bygger ju på ett antagande och ett negativt laddat sådant.
Att jag beställde nu från Kina kom sist i den kronologiska ordningen. Hade jag hellre tagit något lokalt? Japp. Försökte jag? Japp. Lyckades jag? Näpp.
 
Just överlevnad och bushcraft är nog en ganska liten aktivitet här. Det finns ju ändå en del kurser och möten odyl man kan gå på.

Prepping är mer poppis, och diskuteras mer. Kommer tom med i tvsoffan ibland.
 
Frågan jag ställer mig är ju då varför man kallar det Super, om man inte menar att det är "super"?

Det måste ju finnas en mängd andra namn man skulle kunna använda, varför inte "Greenhouse shelter"? För visst är tanken att det ska fungera som ett växthus, man nyttjar instrålad värme?
Vet inte. Bara hört spekulationer om namnet och minns inte allt på rak arm. Vill helst inte försöka spekulera här nu om detta. Upplever i alla fall att benämningen slog igenom med tiden och nu i praktiken är vedertagen.

Konceptet beskrivs ofta som en slags kombination av igloo och växthus där "modern teknik" (modern på sin tid?), vetenskap och traditionell bushcraft blandas.
Konceptet kan rent praktiskt utföras i en mängd olika byggen där även värmekälla kan variera kraftigt beroende på situation (t ex behov och vad som är möjligt där och då). Mors har som jag minns det noggrant redogjort för minst fyra olika scenarier där eldstad utanför skyddet ingår i ett av dessa.
Mors har även berört hur mycket ved i kubik som kan ses som riktmärken för olika grader av kyla och tidsenhet. Min egen bild är att det verkar stämma och känns trovärdigt. Min egen bild sedan ett antal årtionden är att många underskattar hur mycket bränsle som krävs och ofta får gå upp på natten för att fylla på eller ännu värre leta mer bränsle. Dessutom upplever jag också att det inte är ovanligt att folk får in rök i sina vindskydd eller liknande. Ibland har mina kläder luktat som en rökt strömming i flera dagar ;)

Av egen erfarenhet känner jag också att "ensamma granen" (utan sovsäck) med ett öppet gap mot elden lätt blir ganska eländigt en vinternatt i Sverige samt att även tält och sovsäckar kan få massor av kondens om man inte sköter den biten rätt. Visst, man överlever, men upplevelsen ökar motivationen att lära sig gör "mer rätt". Så känner jag i alla fall.

I de lägen jag sov utomhus även utan eld tog jag tillvara det som fanns i miljön så gott det gick. De gånger jag hittade plastskynken (hyfsat genomskinliga som jag minns det) eller plastsäckar (ej genomskinliga) använde jag dock inte för att skapa en bubbla utan mer som regnskydd eller ett sätt att ha isoleringsmaterial i. Under en episod regnade det nästan en vecka i sträck...
Om det skulle hända igen så har jag eller de mina förhoppningsvis ett par reflekterande täcken (del av första hjälpen och/eller trauma kit oavsett) och då KANSKE omständigheterna gör att man försöker få till ett litet super shelter även om det blir modell enklast-möjliga. Jag hade inte DEN kunskapen för 30-40 år sedan men har det nu. Med lite test tänkte jag också skaffa mig en smula förståelse också, eventuellt då med minimal erfarenhet att frysa rumpan av mig (been there done that).

Man lär så länge man lever, eller var det tvärt om, man lever så länge man lär? :)
Glad Påsk!
 
(...) Känns som lite märkligt uppförande att utgå ifrån det värsta ("Beställer du verkligen plast från Kina i stället för att"). "Istället för att" bygger ju på ett antagande och ett negativt laddat sådant.
Att jag beställde nu från Kina kom sist i den kronologiska ordningen. Hade jag hellre tagit något lokalt? Japp. Försökte jag? Japp. Lyckades jag? Näpp.
Då får jag be om ursäkt, men det framgick ju inte av din trådstart. Jag ser ju mängder med vanlig transparent byggplast på mina byggen, och söker jag bara på "transparent byggplast" så hoppar det fram massor i alla de vanliga byggbodarna.

Nu har jag kollat särskilt om de finns i de fysiska affärerna i/kring Lund, och det finns flera sorter och tjocklekar i allihop. Vet såklart inte var du bor någonstans, men här skulle jag alltså inte ha minsta problem med att hitta något lämpligt.
 
Då får jag be om ursäkt, men det framgick ju inte av din trådstart. Jag ser ju mängder med vanlig transparent byggplast på mina byggen, och söker jag bara på "transparent byggplast" så hoppar det fram massor i alla de vanliga byggbodarna.

Nu har jag kollat särskilt om de finns i de fysiska affärerna i/kring Lund, och det finns flera sorter och tjocklekar i allihop. Vet såklart inte var du bor någonstans, men här skulle jag alltså inte ha minsta problem med att hitta något lämpligt.
Ingen fara, jag överlever ;)
Tack för tipset om affärer runt Lund.

Angående "men det framgick ju inte av din trådstart." så skrev jag t ex "Tips om transparent plast mottages tacksamt. Har sökt på nätet en del och alla skriver inte om plasten är transparant eller inte. Vissa byggvaruhus har plast både i ark och på rulle, provat det men den är för tunn. Vill hellre ha 0,5–1 mm." (just den text var faktiskt i trådstarten, d vs i första inlägget). Nämnde även senare att jag letat, men egentligen spelar det mindre roll.

En sak jag insett under resans gång är att måttenheter för "tjocklek" varierar och det kan ställa till det. Ett enda grekiskt tecken ändrar faktorn rejält dessutom. Sett flera varianter.

Finns gott om byggplast även så mer eller mindre transparent sådan, men det jag själv hittat har varit väldigt tunt, alternativt har varit i volym/pris för företagskunder (med risk för att verka snål vill jag helst lägga mig under 1 000 spänn, ännu hellre under 500 spänn). Och nej, jag sa inget om prislappen i första inlägget.

En annan sak jag insett under resans gång är att jag nog la ribban lite lågt för tjockleken, men tunnare kanske fungerar under de snällaste förhållandena i Sverige (sommar, vindstilla..? och för engångsbruk vid träning eller demo. Jag kan bevisas ha fel, men ska testa mer.
 
Hej! Jag har konstruerat ett slags nödtält som jag drar över mig vid regn eller blåst eller kyla. Det är tillverkat av presenning och väger 0,4 kg. Funkar alldeles utmärkt!
 

Bilagor

  • Barmark 2.jpg
    Barmark 2.jpg
    4.1 MB · Visningar: 68
  • IMG-20240429-WA0003.jpg
    IMG-20240429-WA0003.jpg
    241.8 KB · Visningar: 65
  • IMG-20240429-WA0016.jpg
    IMG-20240429-WA0016.jpg
    372.7 KB · Visningar: 64

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg