• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Väger nu 69.4kg! :o)

Ett inlägg till...

Jag borde alltså väga runt ett ton med tanke på att jag är vegetarian och äter massor med pasta och potatis och spannmål varje dag alla dagar hela året om! Men så är inte fallet, har hållit bra normalvikt i 15 år nu...så teorierna verkar nog vara lite skumma...hmmm...Men funkar det för en må det väl vara hänt, men att tro att ett sätt kan fungera för alla verkar vara lite övertro...
 
Jag borde alltså väga runt ett ton med tanke på att jag är vegetarian och äter massor med pasta och potatis och spannmål varje dag alla dagar hela året om! Men så är inte fallet, har hållit bra normalvikt i 15 år nu...så teorierna verkar nog vara lite skumma...hmmm...Men funkar det för en må det väl vara hänt, men att tro att ett sätt kan fungera för alla verkar vara lite övertro...
Det finns ju genetisk variation. Somliga är långa, somliga är korta. Somliga tål spannmål bättre, andra sämre. Har du hört talas om glutenintolerans? Väldigt många är glutenintoleranta. Laktosintolerans.

Jag trodde förrut att jag mådde bra, på vanlig husmanskost. När jag fick lunch koma så såg jag det inte som något konstigt. Det är helt normalt att få lunch koma och bli däst och seg, trodde jag. Men nu, när jag äter raw och äter vanlig mat, så märker jag hur stor skillnaden är. Jag mår alltså dåligt av husmanskost. Att bli däst och lunch koma, det är även andra negativa effekter av sån mat: lite gaser, sitta länge på toa, etc. Jag trodde alltså det var fullständigt normalt och tänkte inte på det som något dåligt. Nu har jag andra referensramar och vet hur man egentligen kan må, hur man egentligen bör må.

Jag undrar om du mår som jag mådde förrut? Dvs, "normalt" - dvs egentligen dåligt? Är mina referensramar samma som dina? Jag undrar det.

Men sant är att somliga inte får allergier eller måste sitta länge på toa. Det är även sant att somliga inte får problem av att röka 2 paket om dagen och dricka mycket sprit och leva ett långt liv - därmed inte sagt att det är bra för den stora massan?


Apropås fettstudier i modern tid. Här säger nån professor att fettstudierna under 1990 talet är vinklade. "Det är politik."
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cancerfallen-kan-halveras_4795529.svd

Harvard professor säger att vi måste idag omvärdera fett resp snabba kolhydrater
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/maten-ar-som-en-orkester_4795539.svd

Mao, dra ned på spannmålen. Exakt det jag säger.
 
Senast ändrad:
Jag tänkte lite på det första inlägget nånsin på den här siten: "Vid nyår vägde jag 75kg, och nu väger jag 69.4kg! Det går framåt med stormsteg märker jag. Detta var ju hur enkelt som helst, jag som avskyr att vara sugen och hungrig. Nu slipper jag vara det. :eek:)"

Det var lite som:
"Oj, för två månader sen var jag en tunn sparris men nu har jag lagt på mig 7 kg muskler, förlorat underhudsfett och fått fram magrutorna. Det här var ju hur enkelt som helst! OCH jag kan äta som en häst också. Tack och hej!"

Jag och flera andra väntade nog antingen på det som kom eller på otillåten reklam för dietprodukter. Kul att det funkar för dig men det verkar väldigt extremt och jag tror mer på bra vanlig mat i måttliga mängder. Typ kyckling, nötkött, fisk, keso, ägg, grönsaker, frukt, lite potatis, ris eller pasta. De dagar man inte tränar så kan man ligga extra lågt på kolhydrater med stillasittande jobb.

Vid diet kan man vara lite extrem men till vardags ska det ju bara rulla på. Det är ju en social grej och gott dessutom.
 
Onekligen har tonläget och vikten höjts, märklig kanonmetod som fungerat perfekt i sju år går inte ens hem! Vad kan vara fel när försökspersonen känner sig angripen, lider av vårtor och dålig hy.
Kan det vara metoden eller personen? Fortsättning följer på de nästa spännande sidorna, själv slutar jag läsa här.
 
Kan Kebabbert punkta upp vad hans metod går ut på? Utan att hänvisa till bloggen eller x antal artiklar från aftonbladet. Det vore skoj att kunna göra en ren jämförelse med hur kostrekommendationerna ser ut idag.

Kom igen. Bara punkter. Inget filosofiskt djup krävs.
 
Jag tänkte lite på det första inlägget nånsin på den här siten: "Vid nyår vägde jag 75kg, och nu väger jag 69.4kg! Det går framåt med stormsteg märker jag. Detta var ju hur enkelt som helst, jag som avskyr att vara sugen och hungrig. Nu slipper jag vara det. :eek:)"

Det var lite som:
"Oj, för två månader sen var jag en tunn sparris men nu har jag lagt på mig 7 kg muskler, förlorat underhudsfett och fått fram magrutorna. Det här var ju hur enkelt som helst! OCH jag kan äta som en häst också. Tack och hej!"

Jag och flera andra väntade nog antingen på det som kom eller på otillåten reklam för dietprodukter. Kul att det funkar för dig men det verkar väldigt extremt och jag tror mer på bra vanlig mat i måttliga mängder. Typ kyckling, nötkött, fisk, keso, ägg, grönsaker, frukt, lite potatis, ris eller pasta. De dagar man inte tränar så kan man ligga extra lågt på kolhydrater med stillasittande jobb.

Vid diet kan man vara lite extrem men till vardags ska det ju bara rulla på. Det är ju en social grej och gott dessutom.
Jovisst är det extremt, men det finns massa forskare och länkar som stödjer det jag säger. Poängen är att jag inte är någon crackrökande idiot som svamlar ovetenskapliga saker. Tvärtom finns det visst stöd för de saker jag säger. Ok? Kan vi enas om det? Eller låter jag som en obildad tok utan att veta något?

Och visst gör jag reklam för dietprodukter: frukt och grönt och fisk! :) I själva verket har jag en dold agenda här, eftersom jag har aktier i fruktföretag som ICA och Apple.

Och visst är dieten extrem, det håller jag med om. Frukt och grönt och fisk och ägg, jag menar hur mycket extremare kan det bli? De som äter glutamat beströdda pommes indränkta i bearnaise, till det en hårdstekt cancerogen biff, är ju normal mat. Eller hur? Men skämt åsido, är det verkligen så extremt att leva på frukt & grönt och fisk? Men jag håller med om att det är en tuff diet. Och det är kanske därför som folkhälsan är så dålig idag.

Jag menar, vilken vettig människa skulle komma på den dumma ideen att leva på frukt, grönsaker, bär och fisk? Ingen. Därför upptäcker ingen hur stora effekter man får utav den dieten - förutom de korkade såsom t.ex. jag. Tänk om man fick enorma hälsoeffekter utav att äta lite arsenik varje dag? Det skulle ingen upptäcka, eftersom ingen skulle vara så dum att prova det. Samma sak här. Dieten är så extrem så ingen kommer på ideen att prova den. Förutom jägare-samlare folken då, som har topp fysik.

Kanske kan det vara så att man är indoktrinerad av livsmedelindustrin att tycka att allt avvikande är onormalt? Jag menar, "mjölk ger dig starka ben och är bra för hälsan". Yeah right. Där har Arla verkligen lyckats. Mjölk i skolorna, det är som om Coca Cola skulle lyckas få in stora läsk apparater med Coca cola. I stort sett alla människor, förutom i norden och massajerna, i hela världen tål inte mjölk. Har problem att hantera laktos. Massajerna har den genen, och skandinaver. Men inga andra. Hur kan då man dra slutsatsen att "mjölk är bra"? Jag hävdar att mat industrins lobby är stark. I USA har man fått folk att tycka att det är fint att äta stora mängder rött kött. Det är stora pengar som står på spel för köttindustrin. Samma som mjölkindustrin. Och spannmål. etc.

Seriöst, jag tycker inte det låter extremt att leva på frukt, grönsaker, bär och fisk och ägg? Det är lite illa när vanliga människor anser det är sjuk mat och bara idioter som äter sånt?
 
Onekligen har tonläget och vikten höjts, märklig kanonmetod som fungerat perfekt i sju år går inte ens hem! Vad kan vara fel när försökspersonen känner sig angripen, lider av vårtor och dålig hy.
Kan det vara metoden eller personen? Fortsättning följer på de nästa spännande sidorna, själv slutar jag läsa här.
Hur menar du "funkat perfekt i sju år"? Jag har inte ätit så här i sju år. Eller vad menar du? Och min "dåliga hy" är fullständigt normal hud. Men när man äter raw så får man topp hud. Du drar slutsatsen att jag ser ut som Quasimodo och är allmänt missbildad? Nej, det stämmer inte alls. Jag ser högst normal ut. Det är bara det att jag har höga krav, kanske. Jag tycker 75kg för 174cm är överviktigt. Det kanske inte du tycker. Jag tycker min husmanskost hud inte är vidare bra, men du skulle nog inte märka nån skillnad. Jag tycker lunchkoma är dåligt tillstånd, och man mår inte bra - men det kanske du reagerar på. etc etc etc Kort sagt, jag har andra referensramar än vad du har, misstänker jag. Jag gnäller därför att jag vet vad det betyder att må bra. Och jag misstänker inte du vet det.


Kan Kebabbert punkta upp vad hans metod går ut på? Utan att hänvisa till bloggen eller x antal artiklar från aftonbladet. Det vore skoj att kunna göra en ren jämförelse med hur kostrekommendationerna ser ut idag.
Som vanlig stenålderskost. Undvik spannmål.

Typ, wokade grönsaker och kyckling file. Kyckling i lergryta med rotfrukter. Köttsoppa. Biff och sallad. etc. Vanlig mat, men undvik spannmål och potatis. Nästan som GI, nästan som Atkins, etc etc.

Själv har jag tagit det ett steg längre, jag äter nu raw stenålderskost. Typ, nötter, frukt, bär, grönsaker och fisk och ägg. Självklart kan jag äta biff tartar om jag vill, men det verkar lite läskigt? Har bara ätit råbiff en gång, och det var sådär. Kanske vanesak?
 
Senast ändrad:
...Och det är kanske därför som folkhälsan är så dålig idag...
Det är ju för att folk äter för mycket i förhållade till hur lite man rör på sig nuförtiden. Man kan garanterat gå ner på mjölkchoklad om viktninskning är det enda man är ute efter.

Vad gäller mjölk så vet väl varenda människa att både mjölk och juice ger en hel del extra energi jämfört med vatten. Jag dricker nåt enstaka glas i veckan och lider inte av det. Jag läser på lite träningssiter och har förstått att det är helrätt att anse att mjölk är djävulens påhitt.

Seriöst, jag tycker inte det låter extremt att leva på frukt, grönsaker, bär och fisk och ägg? Det är lite illa när vanliga människor anser det är sjuk mat och bara idioter som äter sånt?

Ingen har skrivit att det är sjukt att äta ett äpple, en banan, selleri osv. Det är när det spårar ur och man bara ska till exempel dricka 2 liter fruktjuice till frukost och sen vänta till kl 13-14 innan nästa "mål". Hur ska du göra den dag det blir barn i bilden? Nu har du ju bara en flickvän som inte äter enligt dina ideal.

Vad gäller biff, bearnaise, pommes osv. så kan man omformulera till "en perfekt stekt biff med salt och peppar, klyftpotatis i ugn och hemgjord bearnaise". Då blir det raka motsatsen till vad du skrev. Glutamat undviker jag själv och artificiella saker så långt det går och jag orkar. Godis äter jag ibland även fast det är en orgie i färgämnen och tillsatser.
 
Det är ju för att folk äter för mycket i förhållade till hur lite man rör på sig nuförtiden. Man kan garanterat gå ner på mjölkchoklad om viktninskning är det enda man är ute efter.
Jo, men jag pratar om "folkhälsan", inte endast övervikt. I folkhälsan ingår hemorojjder, övervikt, etc. Visst kan man gå ned i vikt om man intar för lite kalorier, men blir man av med alla hälsoproblem?


Vad gäller mjölk så vet väl varenda människa att både mjölk och juice ger en hel del extra energi jämfört med vatten. Jag dricker nåt enstaka glas i veckan och lider inte av det. Jag läser på lite träningssiter och har förstått att det är helrätt att anse att mjölk är djävulens påhitt.
Visst ger det extra energi, men ett problem är väl det för stora energiintaget som orsakar övervikt?


Ingen har skrivit att det är sjukt att äta ett äpple, en banan, selleri osv. Det är när det spårar ur och man bara ska till exempel dricka 2 liter fruktjuice till frukost och sen vänta till kl 13-14 innan nästa "mål".
Jag väntar så länge, därför att jag inte blir hungrig av juice och smoothie.


Hur ska du göra den dag det blir barn i bilden? Nu har du ju bara en flickvän som inte äter enligt dina ideal.
Barn är helt klart ett problem. Men jag kommer försöka ge mitt barn övervägande rå kost och endast lite husmanskost.


Vad gäller biff, bearnaise, pommes osv. så kan man omformulera till "en perfekt stekt biff med salt och peppar, klyftpotatis i ugn och hemgjord bearnaise". Då blir det raka motsatsen till vad du skrev. Glutamat undviker jag själv och artificiella saker så långt det går och jag orkar. Godis äter jag ibland även fast det är en orgie i färgämnen och tillsatser.
Men du vet väl att all stekt kött innehåller massa cancerogena ämnen på ytan? Och du vet väl att grön potatis innehåller solanin? Men det gäller all potatis. 1 mg solanin / kg kroppsvikt dödar en människa. Bearnaise kanske är bättre om den är hemgjord? Vet inte. Men ofta innehåller såsen tillsatser, E620, E621, etc är glutamat. Mao, den måltid du räknar upp, är mindre bra.

Dessutom är det tillagad mat. Angående tillagad mat:





A) All rå mat är basisk. Tillagad mat är sur. Äter du tillagad mat, så får du en sur kropp. Normalt urin pH värde är ca 6. Det kan man mäta med lackmus papper, köpes i apoteket. Men om du äter raw food, så är normal pH ca 8. Det är två steg på pH skalan, dvs 100 ggr mer basisk. Så om du äter raw food så blir din kropp 100ggr mer basisk. Detta är enkelt att kvantifiera och mäta du kan göra det själv. Prova ta din pH några dar, och ändra kost under några dar och se skillnaden.

Att kroppen blir 100ggr mer basisk måste ge någon form av effekt på hälsan? Läkare brukar säga att "reumatiker inte ska äta säd, eftersom det är syrabildande". Spannmål rent generellt är ju inte bra. Och jag misstänker att om reumatiker åt raw så skulle deras leder bli bra igen. Deras kroppar skulle bli 100ggr mer basisk.





B) Det sägs även att celler bara kan dela sig ett visst antal ggr, sen dör kroppen. En cell delar sig gång på gång, och efter... 1000(?) ggr så är det slut. Då kan den inte dela sig mera. Denna gräns gäller alla celler. Då dör kroppen. Samma sak är det med enzymer.

Kroppen kan bara tillverka ett visst antal liter enzymer under sin livstid. Sen dör kroppen. Det finns alltså nån inbyggd gräns. Enzymer är något som inte går att syntetisera, det sägs vara typ, ren "livskraft".

Om du äter tillagad mat så går det åt jättemycket enzymer och kroppen måste tillverka mycket enzymer, så "förrådet" töms snabbt. Men om du äter raw food, så behövs inte alls lika mycket enzymer, och kroppens förråd räcker längre. Detta kan man se t.ex. i saliven. Där finns ett enzym som heter Amylas som bryter ned stärkelse. Om du äter raw food så försvinner alla spår av Amylas i saliven. Men om du börjar äta tillagad mat så kommer Amylasen fram igen. Att Amylasen försvinner i saliven, betyder att kroppen slutar tömma ut Amylas i saliven, så det stannar inuti kroppen. Amylasen går inte åt lika fort, en läcka (dvs saliven) täpps till.

Kontentan är att raw food minskar enzym åtgången kraftigt, och detta är lätt att mäta och kvantifiera. Jag tror ingen riktigt vet vad A) och B) innebär för kroppen, men kontentan är att man märker enorma effekter med dietändring. Kanske har A) och B) något med saken att göra? Det sker antagligen mycket fler ändringar i kroppen än bara A) och B), men de är lätta att mäta.





Slutligen, här är en ny länk i dagens tidning om raw food:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article7223435.ab
Hon rapporterar om EXAKT samma effekter som jag gör. Se, jag är inte ensam om dessa rapporter. Antingen är det en världsomfattande konspiration (vi har snackat ihop oss allihopa) eller så kanske det ligger något i de saker vi säger? Är jag verkligen råkorkad och svamlar om flummiga New Age fantasier? Vad krävs för att du ska tro på att det faktiskt ligger något i de sakerna alla vi rapporterar? Att alla läkare och forskare samstämmigt bekräftar detta? Skulle du tro på detta, då?




"Victoria Boutenko led av rubbad hjärtrymt och övervikt. Lika illa ställt var det med övriga familjen: Maken hade giftstruma, dottern astma och sonen diabetes.

– Min man hade vid 17 års ålder överlevt nio operationer. Han led av giftstruma och läkaren gav honom två månader att leva om han inte opererade bort sköldkörteln, säger hon.

– Själv hade jag samma sjukdom som hade dödat min far, oregelbunden hjärtrytm. Mina ben var ständigt svullna av ödem, jag vägde 127 kilo och ökade hela tiden i vikt.
Snabba resultat

Den forna ryskan grät sig igenom nätterna och försökte febrilt komma på en livsstilsförändring som skulle göra familjen frisk igen. Efter att ha ätit sig igenom många olika kostvarianter fastnade hon för vegetarisk rawfood – och resultaten lät inte vänta på sig.

– Vår hälsa förbättrades så snabbt att hela familjen kunde delta i en tio kilometer lång löptävling. Det bara drygt tre månader senare

....

– Jag kom fram till att bladgrönt var den mat som tillgodosedde flest näringsbehov, hos både oss och chimpanserna, säger hon.

Och aporna fick aldrig cancer, diabetes eller några av de välfärdssjukdomar som så många människor led av. Men det fanns ett problem.

– Gröna blad smakar helt enkelt för beskt för våra smaklökar, säger Victoria Boutenko.

En kväll kom hon på lösningen: att blanda det bittersmakande gröna med frukter till en krämig smoothie. Blandningen visade sig både drickbar och nyttig. Efter en tid med den nya dieten var hon positivt överraskad:

– Jag hade mer energi än någonsin och rynkorna i ansiktet försvann. Naglarna blev starkare, synen skarpare och jag fick komplimanger för mitt friska utseende."




Noob, jag tycker denna diet låter misstänkt likt din metod som du ska presentera för mig? Där alla som provar den får fin hud, starka tänder och naglar och toppfysik? Hon glömde dock att tillägga att hon sover mycket mindre. Är det, denna metod du tänker presentera för mig? Raw food? Eftersom då får man faktiskt de effekter du beskriver. Men, på riktigt. I verkligheten. Ja, det går att uppnå exakt de effekterna. Det är enkelt. Handlar bara om att lägga om kosten en vecka.
 
Senast ändrad:
Visst kan man gå ned i vikt om man intar för lite kalorier
Hur ska du ha det?

Visst ger det extra energi, men ett problem är väl det för stora energiintaget som orsakar övervikt?
Hur ska du ha det?

Jag håller inte med om att det är energin man blir fet av.
Hur ska du ha det?

– Vår hälsa förbättrades så snabbt att hela familjen kunde delta i en tio kilometer lång löptävling.
Undrar hur många personbästa de slog. Illa av Aftonbladet att utelämna så viktig information. Mitt totala förtroende för den tidningens nyhetsrapportering naggas i kanten.
 
Senast ändrad:
Hur ska du ha det?

Hur ska du ha det?

Hur ska du ha det?
Jag ska ha det bra, tack. Hur ska du ha det? :)

Nej, skämt åsido. Jag försöker säga att kaloriebegreppet är alltför trubbigt och visar inte helt rätt. Du kan överkonsumera kalorier och ändå gå ned i vikt - om du äter rätt mat. Du kan även underkonsumera kalorier och ändå gå upp i vikt - om du äter fel sorts mat.


Undrar hur många personbästa de slog. Illa av Aftonbladet att utelämna så viktig information. Mitt totala förtroende för den tidningens nyhetsrapportering naggas i kanten.
Jag tror definitivt att de slog personbästa, om hon t.ex. hon vägde 127kg. Och, ja, det räcker med 3 månader kostomläggning, så får man grymma effekter på fysiken. Efter 2 mån slog jag själv personbästa, utan någon som helst träning. Men knäet pajade, pga inte van vid belastningen.

Men samtidigt finns det många personer som rapporterar exakt samma effekter, även i andra media än Aftonbladet. Du kanske litar mer på de media, och de böckerna? Bl.a. länkade jag nyligen till en professor som publicerade en forskningsartikel att 5 frukter/dag förbättrar huden och ändrar hudtonen. Och jag har även visat andra länkar där folk t.ex vittnar om mycket bättre fysik. Låter det inte lite märkligt att alla dessa forskningsartiklar och vittnesmål säger samma saker, trots att de inte har någon som helst koppling sinsemellan, undrar man ju...
 
Efter 2 mån slog jag själv personbästa, utan någon som helst träning.
På vilka distanser slog du personbästa? Det skulle vara roligt att se dina tider. Uttryck gärna distanserna i meter och kilometer och tiderna i minuter och sekunder.

Jag gillar att springa och är intresserad av alla metoder som kapar tid.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg