ute i skogen. vad erbjuder naturen?

Vissa växter som kantisar smörstekta är ljuvliga på lite rostat bröd men närings och energimässigt helt åt skogen. Både bränsleinsamling och svampplockning samt rensning och tillagning kostar mer än det ger...
Blåbär som tidagre nämts måste man ju koka bort större delen av vattnet ur för att de skall bli positiva i små mängder, annars blir det kontraproduktivt rejält...
I överlevnads handledningar av olika slag står dv helt galna tips... Men börja med att sy en bröstpåse a la Russen och samla in frön, nötter och bär av goda slag. Det ger inte födan men kan som gröt hjälpa upp kosten rejält.
//J
 
Så är det farligt att resonera. Det är betydligt värre att äta något som man blir sjuk av än att låta bli att äta. Och det finns massor med saker som är dåliga att äta "okontrollerat" även om man inte blir sjuk av dem. Typexemplet är väl blåbär. Den som trycker i sig ett par liter blåbar kommer garanterat INTE att må bättre än om han/hon hade låtit bli att äta.

Likaså är det ju viktigt att insamlingen av det man äter inte "kostar" mer än det ger (i form av t.ex. energi).

Visst finns det en massa saker som går att använda som "kryddor", "smaktillsatser" och liknande, men de är inte så fruktansvärt många och i de flesta fall blir det mest kuriosa att veta att de går att använda.

Det är inte så farligt att resonera så, så länge man vet vad som går att äta (vilket jag tror han menade). Alla ätliga bär ger en liten men nog så viktig mängd energi. Självfallet bir det en motsatt effekt om man drar i sig ett par liter.

Det finns mer än bara kryddor och smaktillsatser som går att använda. Det kanske inte smakar som vi är vana vid men det fungerar. Det här att det inte får kosta mer än vad det ger låter väldigt rimligt. Men när man kollar på olika ursprungsbefolkningar så kan man undra. Det är inte alltid det har varit helt lätt för dem att skaffa föda speciellt vid svårare tider som på vårvintern. Visst har en del dött p.g.a svält men många har också klarat sig p.g.a. dessa kraftansträngningar för att få tag på föda.

/mattias
 
Stensöta är väl ett gyllene exempel. Smakar sött, men innehåller inget socker. Fantastiskt, eller hur? Som Cola Light!

Tyvärr är det så att även stensöta innehåller kolhydrater som vi människor kan tillgodogöra oss. Har för mig att det ligger på en ca 5% av färskvikten. Inte speciellt mycket men ändå. Det blir nog svårt att hitta en light växt där ute:)

/mattias
 
Vissa växter som kantisar smörstekta är ljuvliga på lite rostat bröd men närings och energimässigt helt åt skogen

Det där gäller naturligtvis bara tråkig svensk svamp.

I ett världsledande matland som Italien är svampen full av kolhydrater, fett och protein.

I alla fall enligt innehållsförteckningen på den Karljohanssvamp vi köper torkad på ICA. Den kommer från Kalabrien och har per 100 gram:
560 KJ
28,2 g kolhydrater
25,9 gram fett
 
Det där gäller naturligtvis bara tråkig svensk svamp.

I ett världsledande matland som Italien är svampen full av kolhydrater, fett och protein.

I alla fall enligt innehållsförteckningen på den Karljohanssvamp vi köper torkad på ICA. Den kommer från Kalabrien och har per 100 gram:
560 KJ
28,2 g kolhydrater
25,9 gram fett


Näringsinnehållet mellan färsk och torkad svamp är ganska stor eftersom de flesta svampar innehåller mycket vatten. Olika analyseringsmetoder kan också ge olika resultat.

Om inte annat så är det ju gott:)

/mattias
 
Jovisst, 30 gram torkad uppges motsvara 250 gram färsk.

Alltså innehåller (omräknat) 100 gram färsk karljohan 3,4 gram kolhydrater...

Motsvarar vasskott enligt en av Källmans listor.
 
Tyvärr är det så att även stensöta innehåller kolhydrater som vi människor kan tillgodogöra oss. Har för mig att det ligger på en ca 5% av färskvikten. Inte speciellt mycket men ändå. Det blir nog svårt att hitta en light växt där ute:)

/mattias

Stensöta borde vara en av de vanligaste och bästa kryddorna vi har i våra skogar och kan göra oätlig mat som lavar smaka nästan riktigt bra. Har sett folk på överlevnadskurs äta lite stensöta och bli väldigt lyckliga av den friska smaken som vissa tycker smakar som syrliga äpplen. Blåbär ska man äinte äta för mycket av men även det kan göra sig väldigt gott i ett gjort på andra växter.

Mycket handlar om att använda fantasin och att servera en 3-rätters på växter är något som uppskattas av en grupp trötta överlevare, men att rabbla mängden kolhydrater i växter får de flesta överlevare att somna och tröttna på dig som gruppmedlem. En liten tanke bara...
 
Mycket handlar om att använda fantasin och att servera en 3-rätters på växter är något som uppskattas av en grupp trötta överlevare, men att rabbla mängden kolhydrater i växter får de flesta överlevare att somna och tröttna på dig som gruppmedlem. En liten tanke bara...

Precis, duka upp stensötsttoppad renlav med vasskott så är man kung, oavsett energiinnehållet.
 
Stensöta borde vara en av de vanligaste och bästa kryddorna vi har i våra skogar och kan göra oätlig mat som lavar smaka nästan riktigt bra. Har sett folk på överlevnadskurs äta lite stensöta och bli väldigt lyckliga av den friska smaken som vissa tycker smakar som syrliga äpplen. Blåbär ska man äinte äta för mycket av men även det kan göra sig väldigt gott i ett gjort på andra växter.

Mycket handlar om att använda fantasin och att servera en 3-rätters på växter är något som uppskattas av en grupp trötta överlevare, men att rabbla mängden kolhydrater i växter får de flesta överlevare att somna och tröttna på dig som gruppmedlem. En liten tanke bara...

Jo det har du rätt i det är väl inget man nämner på en svältkurs. Men på mer specialiserade kurser som en växtkurs kan det vara bra ibland. Själva värdena i sig är inget man behöver lägga på minnet. Det viktiga är och veta vilka olika delar man får ut mest näringsämnen av. Har själv hållt kurser i ämnet i 15 år och det är förvånande många som faktiskt gillar siffror.

/mattias
 
Jag är lite förvånad över att man är förvånad över att folk gillar siffror på växters näringsvärden. :)

Nu har jag aldrig undervisat i överlevnadsteknik men som pedagog tycker jag det finns ett värde i att kunna säga: ”Detta är svinmålla, ni kan se växten på många nybyggen och odlade marker. Som mat ser den inte mycket ut för världen men jämför vi med potatis innehåller bladen lika mycket vatten, åtta gånger så mycket protein och tre gånger så mycket kolhydrater.”

”Kan vara kul att veta att det finns lika mycket C-vitamin i svinmållans blad som i apelsiner. Nypon har tjugo gånger så mycket C-vitamin...”



Självklart skulle jag inte rabbla dessa siffror för varenda växt, men jag tycker det finns ett värde i att sätta siffror i ett sammanhang, använda dem i relation till mat Svensson känner till.

Men visst beror det på vem som skall lära sig, är det matintresserade som vill veta om ”naturlig” mat kan man ange siffror för varje växt. Är det militärens helikopterpiloter skulle jag nöja mig med siffror för några växter, just för att relatera till den mat man är van vid.


Förresten, jag ”odlar” svinmålla hemma vid komposten. Jag plockar på kommunens nygrävda kullar när jag går hem från bussen och stoppar ned i jorden hemma. Sedan använder vi dem i diverse maträtter.
Nate har vi också, det brukar jag riva loss en näve av och klippa ned i pastasallad och couscousrätter.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vandrafjäll Lite tipps för att göra skogen lite roligare för de små. Bär och svamp 32

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg