Man behöver ej vara så orolig för att det blir för jobbigt att gå på tur,största problemet är om man tror sig om mer än man sedan klarar och att riskerna ökar för olyckor om man går för långt varje dag om man ej motionerar regelbundet flera ggr V hemma.
Om man har öppen återresa och har någon dag extra som man kan vara borta från jobb eller skola ordnar sig allt bra,och att sakna mat någon dag gör som sagt inget för de flesta som ej är underviktiga vid start.
Jag har tid skrivit om Amöba problem och då blev det ca -8 kg på några dagar. Största problemet var där bokad återresa och ingen mobiltäckning för att kunna boka om och att en första dag var jag för sjuk att orka gå och fick då gå längre resterande dagar.
Jag ramlade en gång när jag fick bakvikt men räddades av ryggsäck från huvudskada pga fastnat med staven ,men nära bryta armen någon timme senare när jag skulle ta på mig ryggsäcken på grund av trassel med remmar.
Aldrig ramlar förr el senare och berodde troligen på lågt blodsocker pga för få kalorier.
Sedan får man räkna med effekten av fettförbränning, nämligen att det går åt mer syre att förbränna fett istället för kolhydrater fysikaliskt kallas det för oxidation som sker vid nedbrytning av din lagrade energi.
Du får minskat effektuttag per liter syre du andas och måste alltså andas snabbare för att ej få mjölksyra som känns som träningsvärk och därmed går man långsammare och får gå fler timmar om dagen när kolhydraterna du har med i packningen tar slut.
De som har lättviktspackning som idé kan ju dra ner till nästan noll gram mat om man klarar av att vara hungrig och har god fysik och van att klara stora ansträngningar utan gnäll.
Jag sett flera som springer i fjällen de senaste åren och köpte mat eller åt vid servering på stugor de sprang 2-3 gr det jag går per dag och var nog mindre jobbig och kanske roligare ?
Bilcamping kanske vore ett alt ist för vandring och springa längre utflykter från tältet istället för att plågas under stora lass.
@hsp Det var flera intressanta saker du tog upp i inlägget.
Fettförbränning är någonting man kan lära sig att hantera. När kolhydraterna är "slut", så blir det mer fettförbränning, och om man känner en doft av aceton så har man hamnat i ett tillstånd av ketos, då fettförbränning sker. Inget farligt, men man kanske undrar varför det luktar aceton.
Om man kan hantera att det går lite långsammare så har man fettdepåer som räcker länge. Man blir lite slö i tanken, men kroppen mår för övrigt bra vid fettförbränning, förutsatt att man inte är diabetiker. Då behöver man ha koll på blodsockret.
Jag har ibland bara bokat resan upp, och bokar hemresan när jag närmare vet när jag vandrat klart. Kräver såklart mobiltäckning, och en laddad mobil. Jag har en powerbank till mobilen.
När det gäller olyckor, eller att höra av sig, har jag skaffat mig en Garmin InReach. Känns bra att kunna skicka ett meddelande att allt är ok samt att kunna komma i kontakt med sjukvård om man skulle göra sig så illa att man inte kan fortsätta vandra. Den funkar där det inte är vanlig mobiltäckning.
Är man trött så ökar risken för dåliga beslut. Jag märker det tydligt. Därför uppskattar jag alla tillfällen när man stannar och äter, eller bara stannar och tar en bild...eller 10 bilder...
Fotograferandet är en del av fjällvandringen och gör att det naturligt blir lite pauser. Tur att man inte har bråttom...
Jag har med klubben jag var med i tidigare sprungit mellan stugor. Första gången var år 2007, och då parkerade vi i Kläppen, sprang till Helags på dagen, och var uppe på toppen på eftermiddagen. Vi köpte kost och logi i de stugor/stationer vi var vid. Dagen därpå var det Sylarnas fjällstation och sista dagen var det Gåsenstugorna. Det blev ca 3 mil om dagen under 3 dagar, vilket funkade bra. I ryggsäckarna hade vi ombyte, regnkläder, varmare underställ, lite energi, hygienartiklar. Jag vill minnas att våra ryggsäckar vägde mellan 4-6 kg....min vägde nog 6 kg.
År 2008 cyklade vi mtb mellan stugorna, och det var en riktig utmaning. Då blev det Storulvåns fjällstation också. Vi utgick från Kläppen.
Nu har vi gjort det, och jag föredrar numera att bara vandra i fjällen.
Sista meningen var mest intressant, "plågas under stora lass".
Om man anser att det är en fysisk utmaning att vandra anser jag att ska försöka hantera det. Det går att göra flera olika saker för att man inte ska "plågas". En sak är att träna för att vandra. En annan att inte ha med sig onödiga saker. En tredje sak är att bära lite lättare saker. En fjärde är lite mer den mentala inställningen till vandring, vilket man kan prata mycket om.