Hur har det gått med reklamationen?
Har en fråga till er som torkar kött. Om man vill lägga upp ett lager i god tid är ju rekommendationen att frysa det torkade köttet. Nåt tips om hur man bäst förpackar det för att undvika att fukt kommer åt det om man saknar vakuumapparat? Räcker det med en tillknuten fryspåse?
En idé jag fick är att för säkerhets skull torka om det man ska ta med sig ut lite snabbt för att driva ut eventuell fukt som letat sig in. Rätt tänkt eller dumt?
Latmansvakuum finns det många lösningar på:
*Suga ur påsen med mun eller dammsugare (lägsta effekt) och snabbt försluta.
*Sänka ner påse och allt i vatten och sedan försluta. Vattnet trycker ut luften.
Tips från coachen när det kommer till vakuumpackning av hemmatorkad mat - Även om du har riktiga vakuumpåsar så kommer den vassa maten att punktera påsen om du har undertryck i påsen. Nöj dig därför med att bara suga ut överskottsluften.
Problemet med frysen är att plastpåsar tenderar att gå sönder.
Skiftande temperatur kan leda till kondensering av luftfukten, och då får du droppar med vatten på ytan. Beroende på livsmedlets förmåga att jämna ut denna punkt-fukt kan det eventuellt bli problem med mögel.
Ditt förslag är därför inte dumt.
Lägg det i torken igen innan du ska ut. Låt det ligga tills maten har uppnått rumstemperatur.
Har du på allvar tänkt lagra torkad mat så är det inte så stora investeringar som behövs.
En vakuumpackare kostar under tusenlappen. Förutom att vakuumpacka är den bra till att svetsa igen dina förpackningar i köket (inga fler olyckor med pyttipannan i frysen). Med rätt tillbehör kan man även vakkumpacka glasburkar.
Syreabsorbenter kostar ungefär 1 kr/st (du behöver dock en vakuumpackare för att återförsluta påsen med absorbenter) .
Fina aluminiumpåsar kan beställas från utlandet för ungefär samma pris som du betalar för vanliga vakuumpåsar i Sverige.
Men testa först vad du tycker.
Torkad mat håller länge, även om den tappar kvalitet snabbare om man lagrar "fel".