Torka mat

2017 torkade jag mat för vandring för första gången. Lärde mig då om vikten av kryddning.
2018 torkade jag mat för en 10-dagars vandring i Sarek. Allt blev bra, och lärdomen är att ha tillräckligt stora portioner.

2019: äter vegetariskt sedan i februari, och att byta torkad köttfärs mot ett torkat vegetariskt alternativ känns inte alls konstigt.
Kommer troligen att cykla till Norge (från Stockholm) i juli/augusti för att titta på en tävling. Hoppas kunna vara med där 2020 eller 2021. I samband med den lilla cykelturen kommer jag att laga till torkad mat. Blir bra test av inför fjällvandringen i september.

Mitt mål är att saker inte ska koka speciellt länge, utan att det är "avklarat" tidigare, så att man bara lägger i blöt och sedan kokar kort tid.
Jag kommer därför att prova lite olika maträtter där jag har ett fåtal ingredienser, förutom kryddor, och se hur det blir. Viktigt för mig är högt energiinnehåll i en måltid. Jag behöver ju energi, om jag ska vandra...eller för all del cykla.

Keep it simple är min regel kring torkning och mat.

Bra målsättningar och utveckling. Själv torkade jag köttfärs igår, och det kändes som att bjuda in döden, efter att ha läst i den här tråden. I Erik Tornblads Torka mat anges det istället som det enklaste man kan göra, och som inte går att misslyckas med. Märkligast för mig är steget att lägga köttfärsen på hushållspapper. Är det verkligen sterilt nog? Men köttfärsen blev väldigt snygg, i vilket fall. Perfekta gruskorn utan fett, och med hans temperatur i torkugnen - 70 grader - så bör det ju enligt bakteriereglerna inte finnas någon tid för bakterietillväxt. Men botulism är ett riktigt skräckscenario - synd att det inte har någon smak eller lukt.

Jag har valt bort teflon hemma, men det funkade lyckligtvis fint att steka även i gjutjärnsstekpanna utan fett. Använde endast salt, eftersom jag läst mycket om att kryddorna ändå bleknar när man torkar. Men salt är ju även konserverande (och fastnar inte i stekpannan, som kryddor och soja kan göra).

Den här köttfärsen är för mina testrätter. Det är lite för långt kvar tills det är dags att ge sig ut, så den behöver bara vänta någon vecka eller två i glasburk i rumstemperatur, tills övriga ingredienser är torkade.

Jag har ingen köttkvarn heller, men köpte köttfärs från CityGross nya satsning - nymald (svensk) köttfärs direkt ner i vacuum-pack. En glad överraskning var att fettinnehållet var angivet till under 10% - numera hittar man annars inte färdig köttfärs med lägre än 12%. Hacka eller mixa kött är självklart alternativ, och det gör jag säkert framöver.
 
Märkligast för mig är steget att lägga köttfärsen på hushållspapper. Är det verkligen sterilt nog?

Poängen med torkning är ju att se till att förhållandena blir såna att mikroorganismer inte förökar sig. Det behöver alltså inte vara steril miljö för att torkningen ska fungera, och det behövs alltså ingen heltät förpackning (om man nu inte vill förpacka även för att förhindra oxidering). Torkade livsmedel som torkade kryddor, russin etc är ju inget som förvarar i speciell miljö direkt.

Det är om man konserverar genom sterilisering som det är viktigt med en steril miljö. Där har man förhållanden som mikroorganismerna gärna förökar sig i, men man dödar alla mikroorganismer inuti förpackningen så det inte finns nåt som kan föröka sig. En bruten sån förpackning innebär att mikroorganismer kommer in och kan börja föröka sig.
 
Poängen med torkning är ju att se till att förhållandena blir såna att mikroorganismer inte förökar sig. Det behöver alltså inte vara steril miljö för att torkningen ska fungera, och det behövs alltså ingen heltät förpackning (om man nu inte vill förpacka även för att förhindra oxidering). Torkade livsmedel som torkade kryddor, russin etc är ju inget som förvarar i speciell miljö direkt.

Det är om man konserverar genom sterilisering som det är viktigt med en steril miljö. Där har man förhållanden som mikroorganismerna gärna förökar sig i, men man dödar alla mikroorganismer inuti förpackningen så det inte finns nåt som kan föröka sig. En bruten sån förpackning innebär att mikroorganismer kommer in och kan börja föröka sig.

Bra poäng! Det går ju snabbt, och tar bort fett. Kändes bara kontraintuitivt, eftersom pappersrullen står framme (hos mig i alla fall).
 
Mer om C-vitamin: Jag var (är) ju också orolig för mitt C-vitaminintag till vardags. T ex rå lök innehåller 7,4 mg per 100 g. Det innebär att jag skulle behöva äta 1 kg rå lök för att komma upp i dagens C-vitaminbehov! Jag trodde spontant inte att det var så illa.

En frågespaltsexpert som svarade om C-vitaminbrus skrev något i stil med att det inte är någon risk att inte få i sig alla C-vitaminer man behöver, bara man äter minst 500 g grönsaker och två frukter per dag. Grattis till er som gör det, men jag gör inte det.
 
Märkligast för mig är steget att lägga köttfärsen på hushållspapper. Är det verkligen sterilt nog?

Seriliteten skulle inte jag heller oroa mig för. Men för att skrämma dig ännu mera kan jag ju nämna att SLV inte rekommenderar att hushållspapper är i kontakt med mat någon längre stund, detta p.g.a. kemikalier som det innehåller. Fett ökar säker risken. Det är inte avsett att vara i kontakt med mat och är inte "livsmedelssäkert". Men man använder det ju så. Jag också.


Men botulism är ett riktigt skräckscenario - synd att det inte har någon smak eller lukt.

Samma här. Men jag tror färs torkar så fort och blir så torrt att det inte är någon risk. Skillnad om man skulle försöka sig på att lufttorka en skinka hemma i köket.
 
Seriliteten skulle inte jag heller oroa mig för. Men för att skrämma dig ännu mera kan jag ju nämna att SLV inte rekommenderar att hushållspapper är i kontakt med mat någon längre stund, detta p.g.a. kemikalier som det innehåller. Fett ökar säker risken. Det är inte avsett att vara i kontakt med mat och är inte "livsmedelssäkert". Men man använder det ju så. Jag också.

Ha ha! Det är ju inte snällt att försöka skrämma mig mer! Men stoppet på hushållspapperet är så kort, och sedan så är jag så duktig på att dra ner på kemikalier i övrigt, så det tror jag att jag överlever. :)

Samma här. Men jag tror färs torkar så fort och blir så torrt att det inte är någon risk. Skillnad om man skulle försöka sig på att lufttorka en skinka hemma i köket.

Ja, man får hoppas. Jag har gjort den enligt konstens alla regler i alla fall, och om någon friluftare dött av botulism, så borde det väl ha blivit rubriker? Väl...?
 
Angående räkor, som också står på min tork-lista. Finns det någon anledning att inte dela räkstjärtarna i småbitar?

Mitt mål är att huvudsakligen ha med mig mat som man kan hälla kokande vatten över, ställa att vila i "grytmysare", och sedan koka upp. Ingen lång blötläggning, som i mattermos, som jag har bestämt mig för att hoppa över. (Lite p g a min förgiftningsskräck.)

Då är det väl en jättebra idé att finfördela räkorna? :)
 
tror du inte att man märker om man får brist på det då "Ut i skogen"? Jag tänker att man gör det och då fyller jag på lite :)

Tex så upptäckte jag att jag hade zinkbrist. det märkte jag på känslig hud i ansiktet. Sen dess äter jag lite extra zink och symptomen minskade avsevärt.

Kan man inte se bla på taskiga nagelband om man äter för dåligt med c-vitamin? hört det när man var liten iaf.
 
Men kött är, såvitt jag förstått, väldigt praktiskt på det viset att det blir dåligt utifrån och in. Jag vet i alla fall att om kött är mögligt så är det bara att skära bort det mögliga. I bröd och ost tränger möglet in långt förbi det synliga, men så är det tydligen inte med kött.

Det är ju lite detta som är problemet med köttfärs: Det blir väldigt många "utsidor" inuti färsen.

Så jag tror faktiskt att det är ganska lätt att lufttorka en skinka (men köket är nog inte den bästa platsen).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 27
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg