Gör det! Dina svampsåser och soppor kommer att ha en helt annan dimension än när man använder buljongtärning.Har litervis av torkade trattisar, svarttrumpetsvamp och Karl Johan sedan tidigare år, så jag kommer att testa det!
Tänk på att det är en ytterst potent råvara. Du kan således inte vräka på hur mycket pulver som helst. Till ca 3-4 dl sås använder jag en tesked svampmjöl!
Gör så här:
Fräs i smör antingen en näve champinjoner (helst färska, men på burk funkar) eller blandsvamp som du själv har plockat. När svampen har släppt en del vatten och börjar spraka så tar du av den från värmen.
Smält sedan en matsked äkta smör i en såskastrull på svag värme. Tillsätt en rågad tesked svampmjöl, några nypor färskmalen vitpeppar, en halv tesked socker, en halv buljongtärning (oxbuljong eller Bongs flytande fond) och en matsked vetemjöl. Rör om. Du har nu grunden till själva såsen (svamp-roux).
Om du vill så kan du förbättra såsen ytterligare genom att ersätta sockret med svart vinbärsgelé. Du kan också strila ner lite torr sherry, t ex Amontilado. Skulle du sakna Bongs fond eller oxbuljongtärning så kan du gå in med lite japansk soja.
Nu gäller det att skynda sig något. Tillsätt ca 1 dl vatten till din grund och rör om. Detta resulterar i en mycket tjock bechamel-liknande massa. Gå nu in med gräddmjölk (50/50 mjölk och grädde). Det skall vara så pass mycket att såsen får en lagom tjock konsistens.
Låt det hela puttra i ca 5 minuter och tillsätt sedan den i förväg frästa svampen. Detta ger såsen ytterligare en dimension eftersom man tillför en ny konsistens förutom den krämiga. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Använd vitpeppar. Svartpeppar har en tendens att smaka beskt i samband med svamp.
Du har nu skapat en svampsås på krognivå. Tro mig, jag vet .
Servera såsen till entrecote, biff, halstrade kotletter eller till och med pannbiff. Kokt potatis eller potatismos/potatispuré brukar funka fint med denna sås. En liten klick av den tidigare nämnda svarta vinbärsgelén brukar vara en hit. En grönsallat med en enkel vinägrettsås är tradition att äta till. Man sköljer ned det hela med öl. Vin duger inte i det här fallet.
~Paul~
PS Sorry för OT!