Stort knivintresse - välj din favoritkniv

OK, intressant. Du kommer således från och med nu undvika fett i denna blandning?

~Paul~
Smörjer man läder med för mycket fett kan det bli sladdrigt. Å andra sidan tycker jag läder, som är ett levande material, behöver mer än vax ibland för att inte torka ut. Vill ha lite stadga kvar i slidan och tror inte Jörns blandning innehåller så mycket fett, med tanke på hur bra det fungerat på mina Jörnkängor, men vill ändå vara lite restriktiv. Inte blandningar som innehåller fett särskilt ofta alltså.
Mina kängor smörjer jag med tjära, fett, vax kanske 2, max tre gånger per år, övrig tid vax. Blir något liknande med slidan.

Raskesven
 
Smörjer man läder med för mycket fett kan det bli sladdrigt. Å andra sidan tycker jag läder, som är ett levande material, behöver mer än vax ibland för att inte torka ut. Vill ha lite stadga kvar i slidan och tror inte Jörns blandning innehåller så mycket fett, med tanke på hur bra det fungerat på mina Jörnkängor, men vill ändå vara lite restriktiv. Inte blandningar som innehåller fett särskilt ofta alltså.
Mina kängor smörjer jag med tjära, fett, vax kanske 2, max tre gånger per år, övrig tid vax. Blir något liknande med slidan.

Raskesven
OK, intressant. Tack för förklaringen. Något som tydligen gör att läder kan dra åt sig diverse preparat är att blöta ner det och låta det nästan torka färdigt. Det är då man lägger på smörjmedlet, dvs när det fortfarande är lite fuktigt.

~Paul~
 
Hej

Får väl bumpa tråden, ett tag sen senaste inlägg...

Om ni har lust så skulle jag vilja ha svar på:
1. Vilken kniv använder du till vardags?

2. Vilken kniv använder du där ute?

3. Vilken kniv använder du utomlands?

4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?

5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?

1. Gerber Suspension
Sämre, men billigare än LM; duger för mig.

2. Blir inga längre utfärder för mig... En SAK OHT eller en Mora Clipper Rescue beroende på förutsättningarna. Köpte en ny på Tradera som verkar ha potential, tjockt, rätt mjukt stål (RC 56) som inte går av när man bräcker med den. Nån som vet nåt om stålet 4cr13mo?

3. Med flyg, ingen, annars Gerbern.

4. Fiskars, Sveco(?), IKEA (inte skratta nu...)

5. Damascusblad, gärna regndropp el. Odin's eye, mammutelfenben, typ den bifogade.
William Henry Venetian [dräglar]. Om man bara hade $3000... Varför? Vackrare kniv får man leta efter. Eller kanske Chris Parkers valross-mosaikdamascus. Vågar inte tänka på vad den kostar.

Mina 2 öre.

/Michael
 

Bilagor

  • wh-b5-venetian-1.jpg
    wh-b5-venetian-1.jpg
    144.1 KB · Visningar: 796
Synd att denna tråden somnat av lite, får la fylla på lite:
dePaul sa:
1. Vilken kniv använder du till vardags?

2. Vilken kniv använder du där ute?

3. Vilken kniv använder du utomlands?

4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?

5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?

1. Använder inte kniv till vardags, alternativt se 4.

2. En 9 tums samekniv köpt i Kautkeino (inte strømeng alltså). Funkar till allt, har flått, fileat, klyvt finare ved, huggt och kapat mer ved, lagat mat, lyft av kastruller och kaffepannor från elden, byggt läger. Kort sagt det mesta. Gillar den mer o mer, trots att handtaget börjat se lite slitet ut.

Som komplement har jag ibland haft med mig en fällkniv, Svord Peasant knife. En fin liten friktionsfällkniv. Används också för uteliv i mer civilerade trakter, typ svampplockning med mor o dagsturer. Men ska jag vara ute någon längre tid är det samekniven som gäller.

3. Beror på. Ska jag flyga brukar det bli peasant kniven. Men ska jag ut på något vilt så blir det samekniven (speciellt om jag ska till norge).

4. De som används mest är en Sabatier, och en duka brödkniv. Tycker att en 18-20 cm kockkniv duger till nästan allt. Har en köttyxliknande kniv från kina också, den är förvånansvärt bra till tyngre jobb, och där man vill ha mer kontroll på mindre yta.

5. En riktigt fin nessmuk skulle vara kul att ha, fast ärligt talat är jag rätt nöjd med min samekniv. Så om jag får välja tar jag nog den. (eller nån riktigt dyr som jag säljer, köper en samekniv och reser bort för resten! :))

A just det, min slida till samekniven börjar bli lite för stor tror jag, om man håller den upp-o-ner o skakar lite så kan den åka ut. Finns det något sätt att göra den mindre? Funderar på att linda kniven i gladpack och väta ner slidan och sen sätta in kniven och låta den krympa lite. Men krymper den mer om man gör så? Ett annat problem är att slidan är duktigt vaxad och fettad så den måste nog ligga i blöt ganska länge tror jag.
 
Senast ändrad:
Skinn och läder blir lättare blött med mjukt vatten, batteri-strykjärnsvatten med lite foto mjukgörningsmedel i. Undvik långa blötläggningstider, det börjar lätt ruttna.
Gladpackinpackad kniv kan även den rosta om du har osis.
Men i princip är det rätt. Att klistra en fasat skinn inne i slidan i skafthöjd är den enklaste vägen.
//J
 
Synd att denna tråden somnat av lite, får la fylla på lite:

A just det, min slida till samekniven börjar bli lite för stor tror jag, om man håller den upp-o-ner o skakar lite så kan den åka ut. Finns det något sätt att göra den mindre? Funderar på att linda kniven i gladpack och väta ner slidan och sen sätta in kniven och låta den krympa lite. Men krymper den mer om man gör så? Ett annat problem är att slidan är duktigt vaxad och fettad så den måste nog ligga i blöt ganska länge tror jag.

Blötläggning kan vara bra. Antar att du menar gladpack till skaftet för att kniven skall gå upp ur slidan igen när den dragit ihop sig. Bladet fettas väl lämpligast med veg olja för att inte rosta i vätan. Annars tar du becktråd och gör en dubbel söm innanför den gamla sömmen för att dra åt lite eller så drar du åt i de gamla hålen om det är tråden som tänjt ut sig. Eller som sagt var klistra i lite läder.

Bosse
 
Tack för alla tips! Det blir med största sannolikhet ny blötläggning, men först när det blir kritiskt. Kniven väger ju ganska mycket, så det ska nog mycket till innan jag tappar den tror jag. Att böra sy om slidan verkar lite risky. Jag har inga verktyg att börja sy i lädret (somär riktigt kraftigt) med och det är inte trådarna som tänjts sig utan bara lädret kring skaftet.
 
Skärnål kostar ca 10:- hos en välsorterad skomakare och denne har nog becktråd eller nån annan stark tråd för ytterligare nån 10a. Det är ytterst lite en söm skall flyttas i ett sånt här fall så lite knivigt är det men inget specialistjobb.
Att väta slidan för krympning är ju förstås steg 1 och slutmålet om hopdragningen sker trots välbehandlat läder. Kom ihåg att skaftet skall ha 2-3 varv gladpack omkring för att skapa glidytor och utrymme när slidan dragit åt sig. Gammaldagsalternativet är en kil av trä men helt utlegat när gladpack finns som alternativ.

Bosse
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg