Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Jag skulle uppskatta om du gjorde ett lite mer avancerat fälttest: Vedspäntning, ett visst täljande, matlagning, fiskrensning, i samband med jakt och t o m i köket där hemma.

~Paul~
Har använt Ontario R-3 (1095) ett tag nu och kan göra en liten resumé.

För att inleda med designens utformning rent praktiskt finns det både fördelar och nackdelar. Till det positiva räknar jag choilen. Jag finner den smått genialisk. Medan en stor ricasso vanligtvis orsakar momentsförlust är en choil avrundad och sväljer pekfingret. Detta ger ett grepp med kraften optimalt riktad i förhållande till den skärande punkten: således är problemet löst (så länge man använder grepp med tummen stödandes knivsryggen), och alla fördelar en stor ricasso ger består. Positivt är också den del av "bladet" som sticker ut under skaftet och är lämplig att knacka/slå med vilken kan visa sig användbar. Där finns även ett hål för fånglina. I övrigt är kniven bra utformad och har behändig storlek, vilket den tjänar väldigt mycket på i jämförelse med konkurrenter som är ungefär dubbelt så långa, breda och tunga. ;)

Slidan är riktigt bra, håller fast kniven hårt och sitter bra i bältet om man önskar bära den där. Tek-loken har jag inte provat.

Bland det negativa bör den räfflade nederdelen av ryggen nämnas. Jag förstår inte meningen med dessa räfflor, de orsakar endast såriga tummtoppar. Jag limmade igen dem med lite lim och problemet försvann. Nu är ryggen istället närmast mjuk.

Negativt är väl också att skaftet känns som sandpapper, och att coatingen försvinner mer och mer desto mer man använder kniven, fast dessa olämpligheter besvarar mig föga. Skaftets sandpapperstuk kan till och med vara positivt, tror det ger bättre grepp när det är vått.

Vedspäntning?

Javisst. Tjockt blad, brett blad. Båda ger god effekt vid vedspäntning, om jag inte är ute och cyklar. Hursomhelst fungerar det problemfritt i praktiken.

Ett visst täljande?

Javisst. Man kommer inte känna sig frestad att tälja träfigurer, bladet är för brett och lite för tjockt. Grovt täljande ute i busken är inga problem. Det finns många knivar som täljer bättre och många som täljer sämre.

Matlagning?

Är inte förhärskande bland mina främsta fritidsintressen, jag har alltså inte så mycket att jämföra med. Men den hackar och skär som få, slår alla gamla köksknivar jag tampats med.

Fiskrensning?

Bladet är långt nog, så det går helt utan problem.

Jakt?

Jepp, en bekant provade på en råbock och var mycket nöjd. Brett blad och ett skaft som har bra grepp även i väta.

Slutsats: det är en förstklassig allroundkniv till ett relativt sett mycket billigt pris. Jag har övervägt köpet fram och tillbaka, jämfört med andra möjliga alternativ men alltid kommit tillbaka till R-3.

R-3 klarar alla uppgifter man slänger på den. Kan inte annat än rekommendera den till vem som helst som söker en allroundkniv till friluftsbruk.

...för priset av två Mora! Köpet kan alltså faktiskt klassas som rationellt även om man inte har grov knivfetisch, till skillnad från jänkarnas vanliga tvåtusenkronorsknivar. :)
 
Senast ändrad:
Har använt Ontario R-3 (1095) ett tag nu och kan göra en liten resumé.

För att inleda med designens utformning rent praktiskt finns det både fördelar och nackdelar. Till det positiva räknar jag choilen. Jag finner den smått genialisk. Medan en stor ricasso vanligtvis orsakar momentsförlust är en choil avrundad och sväljer pekfingret. Detta ger ett grepp med kraften optimalt riktad i förhållande till den skärande punkten: således är problemet löst (så länge man använder grepp med tummen stödandes knivsryggen), och alla fördelar en stor ricasso ger består. Positivt är också den del av "bladet" som sticker ut under skaftet och är lämplig att knacka/slå med vilken kan visa sig användbar. Där finns även ett hål för fånglina. I övrigt är kniven bra utformad och har behändig storlek, vilket den tjänar väldigt mycket på i jämförelse med konkurrenter som är ungefär dubbelt så långa, breda och tunga. ;)

Slidan är riktigt bra, håller fast kniven hårt och sitter bra i bältet om man önskar bära den där. Tek-loken har jag inte provat.

Bland det negativa bör den räfflade nederdelen av ryggen nämnas. Jag förstår inte meningen med dessa räfflor, de orsakar endast såriga tummtoppar. Jag limmade igen dem med lite lim och problemet försvann. Nu är ryggen istället närmast mjuk.

Negativt är väl också att skaftet känns som sandpapper, och att coatingen försvinner mer och mer desto mer man använder kniven, fast dessa olämpligheter besvarar mig föga. Skaftets sandpapperstuk kan till och med vara positivt, tror det ger bättre grepp när det är vått.

Vedspäntning?

Javisst. Tjockt blad, brett blad. Båda ger god effekt vid vedspäntning, om jag inte är ute och cyklar. Hursomhelst fungerar det problemfritt i praktiken.

Ett visst täljande?

Javisst. Man kommer inte känna sig frestad att tälja träfigurer, bladet är för brett och lite för tjockt. Grovt täljande ute i busken är inga problem. Det finns många knivar som täljer bättre och många som täljer sämre.

Matlagning?

Är inte förhärskande bland mina främsta fritidsintressen, jag har alltså inte så mycket att jämföra med. Men den hackar och skär som få, slår alla gamla köksknivar jag tampats med.

Fiskrensning?

Bladet är långt nog, så det går helt utan problem.

Jakt?

Jepp, en bekant provade på en råbock och var mycket nöjd. Brett blad och ett skaft som har bra grepp även i väta.

Slutsats: det är en förstklassig allroundkniv till ett relativt sett mycket billigt pris. Jag har övervägt köpet fram och tillbaka, jämfört med andra möjliga alternativ men alltid kommit tillbaka till R-3.

R-3 klarar alla uppgifter man slänger på den. Kan inte annat än rekommendera den till vem som helst som söker en allroundkniv till friluftsbruk.

...för priset av två Mora! Köpet kan alltså faktiskt klassas som rationellt även om man inte har grov knivfetisch, till skillnad från jänkarnas vanliga tvåtusenkronorsknivar. :)
Tack för recensionen. Har du lagt in den i recensionsbanken?

~Paul~
 
Tack för recensionen.
Inga problem. Har du någon synpunkt? Undrar lite om det här med att spänta stickor. Jag tänkte att ett brett blad ger mer stadga när man bankar ur flisorna - medan ett mindre brett blad kan vingla inuti träet. Troligtvis är det helt galet fel? Nåja, det är säkert inte så viktigt så länge kniven klarar påfrestningarna utan att ta skada.
Har du lagt in den i recensionsbanken?

~Paul~
Nja... näe. ;)
 
Har använt Ontario R-3 (1095) ett tag nu och kan göra en liten resumé.
- - -
Kan inte annat än rekommendera den till vem som helst som söker en allroundkniv till friluftsbruk.

...för priset av två Mora! Köpet kan alltså faktiskt klassas som rationellt även om man inte har grov knivfetisch, till skillnad från jänkarnas vanliga tvåtusenkronorsknivar. :)

Har försökt att googla fram en bild på kniv och slida, dock utan framgång. Har du någon bild du kan bistå med?

tack på förhand,
/joakim
 
http://www.trueswords.com/images/prod/c/TS-OKC002_540.jpg
http://www.knivesplus.com/media/QN-RAT3D2OD.jpg
http://outdoors-magazine.com/local/cache-vignettes/L500xH375/rat3c-d56d2.jpg
http://www.knifesite.com/v/vspfiles/photos/OK8624-2T.jpg

Den "bästa" ser ut såhär ;) : http://i195.photobucket.com/albums/z216/ninenokhook_22/22.jpg. Den är lite mer diskret och inte har den irriterande triangeln mitt på bladet.

Som du kan se finns den i många olika färger och två olika stål - 1095 (kolstål) och D2 (rostfritt). Den senare varianten är något dyrare.

Man kan även få serraterat blad som synes på en av bilderna, vad man nu ska ha det till.
 
Undrar lite om det här med att spänta stickor. Jag tänkte att ett brett blad ger mer stadga när man bankar ur flisorna - medan ett mindre brett blad kan vingla inuti träet.
Det har snarare att göra med bladprofilen. En kniv med nordisk slipfas motar bort träet effektivare än en fullt flatslipad. Å andra sidan så har den större friktion. Båda har sina för- och nackdelar. Ett konvext blad är en kompromiss. Därför har de flesta yxor detta utseende.

~Paul~
 
Det har snarare att göra med bladprofilen. En kniv med nordisk slipfas motar bort träet effektivare än en fullt flatslipad. Å andra sidan så har den större friktion. Båda har sina för- och nackdelar. Ett konvext blad är en kompromiss. Därför har de flesta yxor detta utseende.

~Paul~
Hm. Finns det någon guide någonstans som tar upp det här med slipfaser? Man blir lätt förvirrad.
 
Aha, ungefär som jag trodde. En fullt flatslipat blad har ingen sekundäregg (à la täljkniv) - en nordisk slipfas har en liten primäregg och en relativt stor sekundäregg?
 
Aha, ungefär som jag trodde. En fullt flatslipat blad har ingen sekundäregg (à la täljkniv) - en nordisk slipfas har en liten primäregg och en relativt stor sekundäregg?
Ett fullt flatslipat blad har som du säger i bästa fall ingen sekundäregg. Men återigen. Detta blir opraktiskt eftersom man redan i samband med första bryningen blir tvungen att ta ner hela bladet för att komma åt eggen.

Det samma gäller den nordiska slipfasen. Inte helt praktiskt att försöka bibehålla den.

~Paul~
 

Liknande trådar