Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Nya knivar på gång från ESEE. Intressant för mig som knivsamlare, eftersom jag hade tänkt köpa på mig nån ESSE kniv till min samling. Är dock ingen anhängare av varken flatslipning eller beläggning på knivar (förutom min Sissipuukko:)). Den nya serien kommer att heta Camp-Lore.

BOLIEU RB3:http://www.eseeknives.com/rb3.htm

GIBSON JG3:http://www.eseeknives.com/jg3.htm

Camp-Lore ser ju riktigt trevliga ut! Föredömligt liten riccasso på BOLIEU RB3.:)
Är det Skandislipning på BOLIEU RB3? Jag ser iaf ingen brynfas. Hoppas kan man ju alltid! Och att den inte blir lika tung som ESEE 5...
Sissipuukkon är en favorit hos mig också, mycket trevlig kniv. Min absoluta favorit när det kommer till "vässade brytjärn"...;)

/Lux
 
Ser ut att vara det vettigaste Esee gjort hittills. Men Camploren ser ju ut som en banan. Varför är den helt böjd?! Den andre ser mer duglig ut.
 
Nya knivar på gång från ESEE. Intressant för mig som knivsamlare, eftersom jag hade tänkt köpa på mig nån ESSE kniv till min samling. Är dock ingen anhängare av varken flatslipning eller beläggning på knivar (förutom min Sissipuukko:)). Den nya serien kommer att heta Camp-Lore.

BOLIEU RB3:http://www.eseeknives.com/rb3.htm

GIBSON JG3:http://www.eseeknives.com/jg3.htm

Ja dom såg riktigt bra ut. Kan nog bli en av varje så småningom beroende på vad priset blir. Några rykten om vad det kommer att vara för stål?
 
Med största sannolikhet kolstål 1095.
/Lux

Ja ser man vad dom har kört med hittills så är ju risken stor för det. Dom skulle ju dock komma med 4:an i 440C och med tanke på att det är en ny serie så kanske det blir något roligare än det rätt mjuka 1095 dom använder. Med den målgrupp som dom har och det tänkta användningsområdet så är det helt rätt men för de här nya knivarna skulle det vara roligare om dom åtminstone härdar dom lite hårdare.

EDIT: Googlade lite och såg att det är 1095. Får då hoppas att dom kör dom lite hårdare.

https://www.youtube.com/watch?v=gdTelvpeHbM#t=80
https://www.youtube.com/watch?v=VrjsruaigzI
 
Dom skulle ju dock komma med 4:an i 440C och med tanke på att det är en ny serie så kanske det blir något roligare än det rätt mjuka 1095 dom använder..............för de här nya knivarna skulle det vara roligare om dom åtminstone härdar dom lite hårdare.
De aktuella knivarna skulle tjäna på att tillverkas i två olika stålsorter.

Bushcraftkniven kan jag mycket väl acceptera med 1095 medan den mindre kniven tangerar de arb. uppgifter man förknippar med jaktknivar och eventuellt campinggöromål. Av denna anledning hade jag gärna sett denna kniv med ett rostfritt blad.

När det gäller hårdheten i Eseeknivar så har jag sett varierande uppgifter, allt från 55 till 60 beroende på årsmodell och knivtyp. För en bushie så är HRC 57-58 alldeles utmärkt eftersom den här typen av knivar används i samband med arbeten som kräver en hög grad av slagseghet.

Ju högre HRC, desto sprödare blad, dvs minskad slagseghet. 1095-s idealhårdhet ligger just kring 57-59 HRC. Med andra ord så ligger Esee precis där de borde ligga med hänsyn till hårdheten ;).

~Paul~
 
Brynen -synpunkter.

Hej!

Jag tänkte skaffa lite utrustning för att själv kunna bryna mina knivar. Jag saknar helt erfarenhet av detta sedan tidigare och har efter mycket googlande kommit fram till följande tre inköp:

* Spyderco Sharpmaker - för hemmabruk.
* Fällkniven DC4 - för bruk i fält.
* Strigel ( www.knivbutik.se/rakknivar/581-strigel.html ) För bruk både hemma och i fält.

Jag vill kunna använda detta till alla mina knivar. Köksknivar, moror, fällknivar osv. Både kolstål och rostfritt.

Funkar det? Synpunkter? Spydercon bryner eggvinkel i 30 eller 40 grader... Funkar det även på köksknivar generellt?

Med vänlig hälsning, Henrik
 
Hej!
1. tre inköp:

* Spyderco Sharpmaker - för hemmabruk.
* Fällkniven DC4 - för bruk i fält.
* Strigel...För bruk både hemma och i fält.

2. Jag vill kunna använda detta till alla mina knivar. Köksknivar, moror, fällknivar osv. Både kolstål och rostfritt....Funkar det?

3. Spydercon bryner eggvinkel i 30 eller 40 grader... Funkar det även på köksknivar generellt?

Henrik
1. Bra val. Eventuellt skulle jag ha bytt DC4-an mot ett Lansky Dog Bone.

2. Ja, det funkar.

3. Ja, men eggvinkeln hänger snarare på vilken typ av kniv du använder och i vilka sammanhang. T ex har en filékniv mindre eggvinkel än en styckningskniv. En kockkniv ligger inte sällan på en gemensam vinkel på 16-18 grader.

~Paul~
 
Gillar man sharpmakern så kan spyderco double stuff vara ett intressant fick/fältbryne.
Men ett Lansky dog bone eller liknande räcker bra. Liten läderstrigel på det så blir det perfekt.
Sällan jag behöver bryna ute dock, är ju oftast inte borta så länge så det blir aktuellt. I jaktsammanhang är det annat, då kan man under en lyckosam helg behöva bryna ett par tre gånger :)
 

Liknande trådar