1. Förstår.
2. Jo, den verkar vara precis så bra som man vill ha en filékniv. Har dock inte provat den i praktiskt arbete än. Vädret har inte direkt främjat sportfiske på senare tid
.
3. Fina knivar med ett yttre som är lite "oborstat". Det diskuteras vilket exakt stål det rör sig om i dessa knivar. UHC betyder - om jag inte minns fel - Ultra High Carbon, det betyder fritt översatt: Ultra-hög andel kol. I det här fallet handlar det om mellan 1,6 - 2,0 räknat i volymprocent på järnbasmatris.
Nackdelen med ett sådant blad är förstås att det rostar så fort ett moln uppenbarar sig på himlen
. Det måste därför torkas noga och oljas in efter den minsta kontakt med väta. Även en vanlig kondens kan missfärga bladet.
En bra detalj är att slidan har plastinsats så att bladet inte utsätts för direktangrepp från den garvsyra som finns i lädret. Tack för det!
Personligen anser jag att dessa knivar är något överprissatta med tanke på Fit & Finish-graden samt materialet i övrigt.
~Paul~
Hmm, hög rostbenägenhet och outdoor-fiskekniv är väl inte världens bästa kombo, kanske...
Har aldrig svarat på ursprungsfrågan i detta forum, passar på nu i höstlovslugnet:
1) Vilken kniv använder du till vardags?
Har för det mesta en gammal Spyderco delica SS (AUS 6) i fickan. Har fått sina törnar så man är inte så rädd om den längre, och så är den lite lagom snäll men ändå funktionell.
2. Vilken kniv använder du där ute?
En F1:a som jag slipat full flat, gett en brantare eggvinkel på och mixtrat lite med fingerskyddet på ELLER ett blad av Maihkel Eklund (Hunt, 11 cm, AEB-L) som jag också slipat full flat (sorry Maihkel...) och skaftat med hornet av min första älg.
3. Vilken kniv använder du utomlands?
Victorinox traveller, trots att jag har skurit mig ner till benet ett flertal ggr pga icke-låsning av bladet. Borde kanske lärt mig något av det...
4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?
Beror på uppgiften förstås, men jag har någon typ av kretslopp där jag varierar ett rätt stort antal japanska knivar inköpta i ursprungslandet. Problemet med detta är att jag trots att jag är hyfsad på språket nu har problem när jag ska återge tillverkare och modellnamn... Superstunna (förutom ett par deba som mäter typ 6-7 mm om ryggen och väger 500g +) , superhårda och rostbenägna är väl det som förendar dem, förutom ett par Tojiri-pro ss som också funkar finfint.
Sen har jag faktiskt ett par WMF Spitzenklasse som jag gjort om handtagen på som kommer fram ibland, bara för att handtagen blev så sköna
5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?
Man har ju ett svar vid varje givet tillfälle och för varje givet syfte (kök, outdoor, kabinettet, etc), problemet är att svaret varierar från tillfälle till tillfälle. Den enda bestående knivdrömmen är en antik traditionell tanto med vacker hamon av en bra makare, men detta får väl anses out-of scope här. I övrigt är jag just nu bra svag för ett par av Kiku's modeller, bl.a. KM-720 Sekigahara i OU-31 stål. Mums...